Τεύχος 83, Ιούνιος 2017


Το Πάντα ξέρει τι ψάρι θα φάει!

© WWF

Αν αναρωτιέσαι ακόμα τι ψάρι να φας και ποια εποχή ή εάν θεωρείς ότι μπορείς να καταναλώσεις άφοβα όλα τα ψαρικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, τότε… ήρθε η ώρα να κατεβάσεις την εφαρμογή WWF Fish Guide στο κινητό σου και να λάβεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι!

Με τη νέα εφαρμογή του WWF, θα μάθεις γιατί δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεις γόνο ή ψαρικά που βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής τους, με τη βοήθεια ενός πρακτικού ημερολογίου που σε ενημερώνει ποια ψαρικά μπορείς να επιλέγεις κάθε μήνα, ενώ παράλληλα, θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις εισαγόμενα ψαρικά, όπως η εντοπιότητα, αλλά και ο τρόπος αλίευσης του εκάστοτε ψαριού.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής θα γνωρίσεις ορισμένα λιγότερα διαδεδομένα ψαρικά που βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες και τα οποία μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου, ενώ μπορείς να εμπνευστείς από τις πρωτότυπες ψαρο-συνταγές που φέρουν την υπογραφή διάσημων, διεθνούς φήμης σεφ, που στηρίζουν τις προσπάθειες του WWF για υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών!

Μπες στο fishguide.wwf.gr και κατέβασε τώρα την εφαρμογή στο κινητό σου από Android και iOS!

Ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Λευτέρης Ελευθερίου επιλέγουν ψαρικά υπεύθυνα. Εσύ; Δες εδώ το βίντεο.


Ανακοινώθηκαν οι νικητές του "Γύρου του κόσμου"!

-

805 μαθητές από 54 γυμνάσια και δημοτικά της Ελλάδας έκαναν τον γύρο του κόσμου σε 80… ερωτήσεις και κέρδισαν μοναδικές γνώσεις για την ελληνική φύση.

Για μια εβδομάδα, από τις 8 ως τις 12 Μαΐου, το WWF Ελλάς διοργάνωσε τον 2ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις». Μέσα από ένα διασκεδαστικό, ψηφιακό, εκπαιδευτικό ταξίδι, μαθητές δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας κλήθηκαν σε έναν διαγωνισμό γνώσεων για τη φύση της Ελλάδας.

Στο κάλεσμά μας, η σχολική κοινότητα ανταποκρίθηκε δυναμικά. Συνολικά 805 μαθητές από 54 γυμνάσια και δημοτικά κι από 47 διαφορετικές πόλεις έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, από την Κομοτηνή ως την Κρήτη και από τον Πύργο ως την Κω.

Ο διαγωνισμός είχε μόνο νικητές. Όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος κέρδισαν μοναδικές γνώσεις για την ελληνική φύση και διαπίστωσαν πως το διαδίκτυο μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά προσφέροντας διασκέδαση μέσα από τη μάθηση!

Ανάμεσα στους 805 μαθητές ξεχώρισαν τρία κορίτσια: η «Ambra» από το Γυμνάσιο Γαυρίου στην Άνδρο, η «marinakts» από το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης και η «mathitis61» από το 1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας αντίστοιχα, σημειώνοντας μάλιστα νέο high score στο παιχνίδι και κερδίζοντας αντίστοιχα μια υποβρύχια action camera, ένα tablet κι ένα mini drone. Τα δώρα είναι μια ευγενική προσφορά της Microsoft Hellas.

O διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, όμως το εκπαιδευτικό μας παιχνίδι παραμένει online και περιμένει μικρούς και μεγάλους, να παίξουν, να μάθουν και να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Το high score έφτασε στους 6.200 βαθμούς. Μπορείτε να το ξεπεράσετε; Δοκιμάστε τις γνώσεις και την τύχη σας εδώ και δείτε εδώ πώς το παιχνίδι, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας ως προς την καταλληλότητα του περιεχομένου του, μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική πράξη.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ερευνητικής ομάδας Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού, CoSyLLab του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και τη χρηματοδότηση του WWF Ολλανδίας. Το υλικό, όπως σε όλα τα παιχνίδια μας, αντλεί από την εμπειρία και τα προγράμματα του WWF Ελλάς.


Το Πάντα θα βρίσκεται...

© Creative Commons, Jonas Bengtsson

  • Την Τρίτη 6 Ιουνίου, στο δημοτικό πάρκο των Κήπων του Πασά στη Θεσσαλονίκη, από 10.30 - 13.00, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου με τίτλο «Τρέχει το νερό στο αυλάκι!».
  • Την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση στο πλαισιο των εκδηλώσεων για το Επιστημονικό και περιβαλλοντικό τριήμερο με εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία.
  • Την Κυριακή 18, Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), από 18.30-20.30, στο πλαίσιο του SNFestival 2017, με ένα δημιουργικό φεστιβάλ γεμάτο παιχνίδια, κατασκευές και μουσική που θα μας μάθει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών!
  • Τις Κυριακές 18 και 25 Ιουνίου, στον Εθνικό Κήπο, από 11.00-12.00, στο πλαισιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ «Ζήσε τον κήπο αλλιώς» με την εκπαιδευτική δράση για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών «Πράσινοι ντεντέκτιβ».
  • Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης με θέμα «Συνωμότες της Τσουγκράνας και Greenspaces» οι νεαροί «κατασκηνωτές» του Μουσείου θα εξερευνήσουν τη γειτονιά της Πλάκας με τη ματιά του Greenspaces.
  • Την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου, μέλος του δικτύου Future Library, με τη δράση «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και με την Κιβωτό της Βιοποικιλότητας του Κόσμου!», ώρα 10.30-12.00. Για παιδιά 6-11 ετών.

Οι μαθητές παραδίνουν «πράσινα» μαθήματα!

© reminetwork.com

Μόλις πριν ένα μήνα το WWF Ελλάς πραγματοποίησε τον διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων «Πράσινοι πρωταθλητές 2.0». Οι μαθητές μέσα από την εφαρμογή WWF GreenSpaces, ξεχύθηκαν στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης τους για να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου που τους περιβάλλουν.

Στον διαγωνισμό, που υλοποιήθηκε με τη στήριξη του British Council, συμμετείχαν 40 μαθητές από 11 σχολεία της χώρας καταγράφοντας 320 νέους χώρους πρασίνου ανά την Ελλάδα. Την πρώτη και δεύτερη θέση κατέκτησαν μαθητές της Σχολής Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη καταγράφοντας 87 και 70 χώρους αντίστοιχα ενώ την τρίτη θέση μαθήτρια του 4ου Γυμνάσιου Πτολεμαΐδας με 44 χώρους. Νικητές είναι και τα τρία σχολεία που παρακίνησαν τους μαθητές να λάβουν μέρος και να καταγράψουν τους περισσότερους πράσινους χώρους: η Σχολή Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη, το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας και το 2ο Λύκειο Ελευσίνας "Πυρουνάκειο".

Τρεις από τους διακριθέντες του διαγωνισμού μας μίλησαν για την εμπειρία τους στο πράσινο της πόλης τους.: «Βγήκα βόλτες, κυκλοφόρησα στην πόλη μου και έβαλα έναν στόχο. Να καταγράψω τα περισσότερα πάρκα από όλους! Με αυτή την ευκαιρία όμως, άρχισα να παρατηρώ τα αγάλματα και τις ονομασίες των πάρκων κι έτσι έμαθα πολλές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μου.» μας λέει ο Εφραίμ από τη Θεσσαλονίκη.

Η Μαργαρίτα, που κατέγραψε τους περισσότερους χώρους πρασίνου, ήρθε αντιμέτωπη αρκετές φορές με άσχημες εικόνες στις παιδικές χαρές. «Ορισμένα από τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές ήταν σπασμένα και πλέον επικίνδυνα για να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά. Κούνιες με σπασμένες αλυσίδες, τραμπάλες ξεχαρβαλωμένες και το χειρότερο όλων… παντού ακαθαρσίες των σκύλων!»

Ο Αλέξανδρος, από το 2ο Λύκειο Ελευσίνας «Πυρουνάκειο», διαπίστωσε πως δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με ειδικές ανάγκες που θέλουν να επισκεφτούν έναν πράσινο χώρο. «Κατά την καταγραφή χώρων μέσω του WWF GreenSpaces υπάρχει μια λίστα με τα χαρακτηριστικά του κάθε χώρου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιλογή «πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.» Από τότε ξεκίνησα να παρατηρώ ότι πολλοί χώροι πρασίνου στην Ελευσίνα δεν έχουν επαρκείς υποδομές.»

Και τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;Ο Αλέξανδρος πρότεινε: «Τα σχολεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μπορούσαν να επισκέπτονται τα πάρκα της γειτονιάς τους και να τα φροντίζουν, αλλά και να ενημερώνουν το δήμο για τυχόν ζημιές και καταστροφές».Η Μαργαρίτα σκέφτηκε ότι: « ο δήμος θα ήταν όμορφο να δημιουργήσει ειδικούς χώρους για τα κατοικίδια, ώστε και αυτά να παίζουν ανέμελα αλλά και οι παιδικές χαρές να μένουν καθαρές για τα παιδιά.» Τέλος, ο Εφραίμ θα ήθελε περισσότερη ζωντάνια. «Οι δήμοι και τα σχολεία θα μπορούσαν να διοργάνωναν πιο συχνές εκδηλώσεις, γιορτές και αθλητικά παιχνίδια. Τότε όλοι θα περνάγαμε τέλεια και θα θέλαμε να πηγαίνουμε συνέχεια στα πάρκα.»

Τα παιδιά μίλησαν. Οι μεγάλοι πρέπει να δράσουμε! Ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε την κατάσταση του πρασίνου, μιας και είναι η ελάχιστη σύνδεση που έχουμε με τη φύση στις πόλεις.


Το Πάντα ψηφίζει για την Τήλο!

© pixabay

Ανάμεσα στους 9 φιναλίστ των ευρωπαϊκών βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας - EUSEW (EU Sustainable Energy Week), βρίσκεται το νησί της Τήλου με το καινοτόμο έργο TILOS, ύστερα από επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ελληνικής πρωτοβουλίας έργο, στο οποίο συμμετέχει και το WWF Ελλάς, φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία στο ακριτικό μας νησί, ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ώστε το νησί να καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια.

Το έργο είναι επίσης υποψήφιο για το βραβείο κοινού, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουνίου, ημέρα έναρξης των εργασιών του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW.

Το έργο TILOS, στο οποίο συμμετέχουν 13 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά TT και με συμμετοχή επίσης από ελληνικής πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας EUNICE, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, φιλοδοξεί, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου, να επιτύχει τη μέγιστη, και σχεδόν καθολική ενεργειακή αυτονομία για το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης.

Το καινοτόμο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση εγκατάστασης στο νησί, είναι υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες τόσο παραγωγής (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο), όσο και αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), και είναι το πρώτο του είδους του που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο, με δυνατότητα επίσης εξαγωγών εγγυημένης ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο της Κω. Στο πλαίσιο του έργου έχουν εγκατασταθεί και έξυπνοι μετρητές στο σύνολο σχεδόν των οικημάτων του νησιού για να έχουν οι νησιώτες τη δυνατότητα ορθότερης διαχείρισης των ηλεκτρικών φορτίων. Στο τέλος του καλοκαιριού το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ενώ το έργο θα ολοκληρωθει στις αρχές του 2019 σημαίνοντας μια νέα εποχή για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, καθώς και την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο.

Στήριξε και εσύ την υποψηφιότητα της Τήλου και χάρισε στο ακριτικό νησί μας το πρώτο βραβείο


To πάντα κάνει την πρώτη του βουτιά στην Φολέγανδρο!

© Γιώργος Ρηγούτσος

Παραμονή Πρωτομαγιάς, αν και είναι νωρίς για ζέστη, κι ο βοριάς αναστατώνει στεριά και θάλασσα, η Φολέγανδρος μας υποδέχεται γεμάτη φως και χαμόγελα για να εξερευνήσουμε τη γαλάζια φύση της στην 3η αποστολή του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου παραΣΥΡΟμαι… Φολέγανδρο.

Πρωί πρωί, οι μικροί Φολεγανδρίτες, μια οικογένεια όλων των ηλικιών, ξεχύνονται στην παραλία στο Καραβοστάσι, δίπλα στο λιμάνι, για να ανακαλύψουν τα γαλάζια μυστικά του εντυπωσιακού νησιού τους. Παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι και το γυμνάσιο, ανακατεύονται ‘αρμονικά’ μεταξύ τους και φτιάχνουν ομάδες για να αρχίσει η εξερεύνηση. Προετοιμασμένοι για όλα, έχουν φορέσει τα μαγιώ τους και είναι έτοιμοι για την πρώτη βουτιά της χρονιάς.

Το βάπτισμα θα γίνει με το θαλασσοσκόπιο για να αποκαλύψουν τους θησαυρούς του βυθού στα ρηχά. Θα ακουλουθήσει η αναζήτηση ‘αλμυρών συγκατοίκων’ στην ακτή, και το ψάρεμα στο επιτρεπτό μέγεθος. Το παιχνίδι "Γαλάζια Εξερεύνηση" φέτος εμπλουτίστηκε με 2 νέους σταθμούς. Με ένα φυσικό ενυδρείο, με πανέμορφα πλάσματα για μελέτη, που όμως μπερδεύτηκαν τα ονόματά τους και έπρεπε να αναγνωριστούν. Και με ένα σταθμό απογείωσης, το ερευνητικό σκάφος του WWF από το πρόγραμμα Κυκλάδες LIFE. Τα παιδιά επιβιβάστηκαν, έλαβαν θέση και ρόλο επιθεωρητή των οργάνων ασφαλείας και έρευνας του σκάφους. Στο τέλος παρακολούθησαν την κατάδυση του οδηγού του σκάφους και περισυνέλεξαν τα μηνύματα που τους έστειλε από το βυθό.

Το πάντα είχε για άλλη μια χρονιά τη χαρά και την τύχη να συνεργαστεί με τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου που προσφέρει απλόχερα την αγάπη του και τη στήριξή του στα μικρά νησιά των Κυκλάδων. Και να ζήσει από κοντά, τους χειμερινούς κατοίκους του νησιού, τα πρωτομαγιάτικα έθιμά τους, τους χορούς τους και τη φιλία τους.

Κι είχε τη χαρά και την τύχη να επιβεβαιώσει τον κανόνα: εκεί που κυριαρχεί η ήπια ανάπτυξη, το μέτρο και η αφοπλιστική ηρεμία της φύσης, επικρατεί η ομαδικότητα, η συνεργασία, η συνεννόηση, η φροντίδα, ο ενθουσιασμός των παιδιών. Έτσι ήταν η φετινή Πρωτομαγιά στη Φω-λέγανδρο!


Η φωτογραφία του μήνα

© Fabien Michenet, Finalist, Underwater Wildlife Photographer of the Year 2015


Unsubscribe | Δες το email online