WWF newsletter

 
Τεύχος 1, Μάρτιος 2010

θέματα

Φτού και βγήκε! Το μικρό αυτό εφημεριδάκι που φτιάξαμε για σας, τους εκπαιδευτικούς. Την ιδέα μας την δώσατε εσείς, μια και η αξιολόγηση της Π.Ε. που κάνουμε ανέδειξε ανάγκη για πιο στενή επικοινωνία. Καλή ανάγνωση κάθε μήνα,
Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς

Το Πάντα και η Ώρα της Γης | Το Πάντα διαβάζει | To Πάντα αξιολογείται | Το Πάντα εξελίσσεται | Το Πάντα δεν παίζει| Το Πάντα βρίσκεται κοντά σας | Το Πάντα κάνει κλικ | Το Πάντα βγαίνει στο πεδίο | Μοιραστείτε με το Πάντα | Η φωτογραφία του μήνα

Το Πάντα και η Ώρα της Γης

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, στις 8:30 μ.μ., εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, αναμένεται να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους για μια ώρα συμμετέχοντας στο συμβολικό κάλεσμα της Ώρας της Γης.

Η Ώρα της Γης 2009 (το συμβολικό σβήσιμο των φώτων για μία ώρα) έδειξε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν να στείλουν το μήνυμα για την κλιματική αλλαγή. Ήταν μια κίνηση που βασιζόταν στις αξίες της θετικής δράσης και του ενεργού πολίτη. Η χώρα μας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αυτή προσπάθεια (480 δήμοι, 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία, 325 φορείς και περισσότερα από 1 εκατομμύρια νοικοκυριά). Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΙΕ εξοικονομήθηκαν, εκείνη την ώρα, 500 τόνοι CO2.

Η αλήθεια είναι ότι το 2009 δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, μιας και η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης απέτυχε να καταλήξει σε μια καλή κλιματική συμφωνία. Αυτό όμως θα πρέπει να μας οπλίσει με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες των μεγάλων κρατών απογοήτευσαν τους πολίτες τους, η ανθρωπότητα όμως δε σταματά τον αγώνα. Ας γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές!

Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να έχουν τη δική τους άποψη και φωνή για το σημαντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Προτείνουμε μια απλή ιδέα: να φτιάξουν ένα φαναράκι για την Ώρα της Γης και να στολίσουν τα φαναράκια τους στο σχολείο ή και να τα στείλουν στον Δήμο για να τα αξιοποιήσει σε μια συλλογική δράση.

Η δράση αυτή προτείνεται από το WWF στα παιδιά όλου του κόσμου για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τη Γη και να δώσουν πάλι ένα δυναμικό παρόν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα φαναράκια είναι σύμβολα καλής τύχης και μακροζωίας. Τα παιδιά θα αποτυπώσουν στα φαναράκια λέξεις και σύμβολα που θα φιλοτεχνήσουν για να συνοψίσουν το μήνυμά τους. Θα θυμίσουν, έτσι, στους ηγέτες την ευθύνη τους για την κλιματική αλλαγή και τη ζωή του πλανήτη.

Μείνετε συντονισμένοι…

Το Πάντα διαβάζει...

... την απάντηση του πρωθυπουργού στα παιδιά που στείλανε κάρτες για τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, μια απάντηση που δίνει ελπίδες στα παιδιά και νήμα για τη συνέχιση του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα στα παιδιά: "Να σας ευχαριστήσω, από βάθους καρδιάς, για όλες αυτές τις κάρτες που δείχνουν πόσο σας αγγίζει το θέμα του πλανήτη μας. Σίγουρα κάναμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζητάτε. Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα θέλαμε. Δεν είναι αρκετά! Όμως θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια μας για να εξασφαλίσουμε σε όλους και πρώτα από όλα σε εσάς, ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Και θέλω να πω ότι οι κάρτες σας με συγκίνησαν, εκφράζουν τις ανησυχίες σας αλλά και ότι πιο όμορφο έχετε να μας πείτε! Σας ευχαριστώ για αυτό!"

Ελπίζουμε σε λίγες μέρες που όλος ο κόσμος θα γιορτάσει μαζί μας την Ώρα της Γης να αποδείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να απαιτήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για αυτά αλλά και για όλα τα παιδιά του κόσμου!

Το Πάντα αξιολογείται…

Ήρθε η ώρα να κάνουμε κι εμείς, η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, την αξιολόγηση του έργου μας (βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης όλου του έργου της οργάνωσης). Θα θέλαμε λοιπόν να μας βοηθήσετε σε αυτή την προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι και κυρίως να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας που ενδιαφέρεται για την Π.Ε.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να απαντήσετε στο μικρό ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ. Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για μας.

Το Πάντα εξελίσσεται…

Με αφορμή το "Διεθνές Έτος Δαρβίνου" (2009) και την έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και του παιδικού βιβλίου Ένα ζουζούνι παραπάνω: οι απίστευτες περιπέτειες του Κάρολου Δαρβίνου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το WWF Ελλάς ετοίμασε ένα μικρό εκπαιδευτικό πακέτο για τον Δαρβίνο, την Εξέλιξη και άλλες βασικές έννοιες και λειτουργίες που σχετίζονται με την ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας και την ανάγκη διατήρησής της.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε παιδιά από 7 ετών και άνω. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν στην εκάστοτε ηλικιακή ομάδα και επίπεδο γνώσεων των μαθητών. Σκοπός του συγκεκριμένου υλικού είναι η εξοικείωση με τις βασικές ιδέες και μηχανισμούς της Εξέλιξης για μια ουσιαστική επανεκτίμηση της θέσης του ανθρώπου στον πλανήτη μας και της αξίας της βιοποικιλότητας.

Στην ιστοσελίδα μας εκτός από τις δραστηριότητες θα βρείτε συνοδευτικά κείμενα, ενδιαφέρουσες συνδέσεις, ένα φυλλάδιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που συνοδεύει το βιβλίο, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι βασισμένο στον Κώδικα ΝταΒίντσι και μια αφίσα για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας. Την αφίσα μπορείτε να την προμηθευτείτε και από τα γραφεία μας. Τέλος, όσοι από εσάς εργαστούν πάνω στο θέμα μπορούν να μας καλέσουν στο σχολείο τους για παρουσίαση (εφόσον βρίσκεστε εντός Αττικής) ενώ σύντομα οι παρουσιάσεις θα ανέβουν και στο διαδίκτυο για τα σχολεία που είναι εκτός Αττικής.

Το Πάντα δεν παίζει…

 

"Μπαίνεις στο Internet από τις 12 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και παίζεις "call of duty" ας πούμε και τι έχεις κερδίσει; Ένα ΤΙΠΟΤΑ. Ενώ αν παίξεις μπάλα... έχει φάση... τσακώνεσαι, βάζεις γκολ, χαίρεσαι, λυπάσαι αν χάσεις, κερδίζεις, αθλείσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις, κάνεις καλό στον εαυτό σου, δημιουργείς φιλίες, είσαι πιο δεμένος με τους φίλους σου... Τι internet και αηδίες..."

Αυτά λέει η Χρύσα, μια από τις "πρωταγωνίστριες" της ταινίας "Τα παιδία ΔΕΝ παίζει". Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ που αφηγείται την προσπάθεια μιας παρέας τεσσάρων παιδιών από την Πάτρα που διεκδικούν έναν χώρο στη γειτονιά τους για να παίζουν. Η Αλεξάνδρα, η Χρύσα, ο Βλαντ και ο Χρήστος είναι αποφασισμένοι. Έχουν βρει το οικόπεδο που μπορεί να μετατραπεί στον πολυπόθητο χώρο παιχνιδιού. Επισκέπτονται τον Δήμαρχο, την Πολεοδομία, διερευνούν εναλλακτικές λύσεις, μαζεύουν υπογραφές, αγωνίζονται. Παράλληλα όμως τσακώνονται μεταξύ τους, πληγώνουν ο ένας τον άλλον, διαπληκτίζονται με τους γονείς τους, ψάχνουν τον εαυτό τους…Οι σχέσεις τους μεταξύ τους, με τους γονείς, τους μετανάστες της Πάτρας, τους πολιτικούς, το internet, όλα καταγράφονται με έναν απροσδόκητο ρεαλισμό.

Μια ταινία που αξίζει να τη δούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Οι πρώτοι για να σκεφτούν ποια πρότυπα των μεγάλων αναπαράγουν και οι δεύτεροι για να αναρωτηθούμε τι είδους ζωή και ποιες αξίες προτείνουμε στα παιδιά μας.

To Πάντα βρίσκεται κοντά σας...

την Παρασκευή 19 Μαρτίου στην Πορταριά, στο Πήλιο. Η Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς εμψυχώνει ένα θεατρικό παιχνίδι με θέμα τα απειλούμενα είδη της Ελλάδας. Φρέσκο φρέσκο και βασισμένο στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας που μόλις κυκλοφόρησε. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ακόμα μία από τις δράσεις που οργανώνουμε με αφορμή το Έτος Βιοποικιλότητας

Αν ενδιαφέρεται κάποιος για επικοινωνία και συνάντηση με τα παιδιά του σχολείου του, στο Πήλιο, ας επικοινωνήσει μαζί μας στο e.svoronou@wwf.gr.

Το Πάντα κάνει "κλικ"…

…στο ενημερωμένο Οικοσκόπιο, τη φιλόδοξη δικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή του WWF Ελλάς, με πληροφορίες για το ελληνικό περιβάλλον. Η βάση δεδομένων του οικοσκοπίου εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία. Πρόσφατα προστέθηκαν τα στοιχεία για τις καταστροφικότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.

Εσείς μπορείτε να επισκεφτείτε το Οικοσκόπιο για να βρείτε χάρτες και στοιχεία για την περιφέρεια και το νομό σας, τις περιοχές Natura, τις υδρολογικές λεκάνες, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και πολλά ακόμα. Δείτε το σαν μια ευκαιρία για έρευνα για τους μαθητές σας που με ένα "κλικ" θα έχουν όλη την περιβαλλοντική πληροφορία της Ελλάδας στην οθόνη τους…

Το Πάντα βγαίνει στο πεδίο…

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι κάνει το WWF Ελλάς στο πεδίο, πως φροντίζει στην πράξη για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας της Ελλάδας; Τώρα έχετε την ευκαιρία να το δείτε από κοντά, όσο κοντά δηλαδή μας επιτρέπει ο παγκόσμιος ιστός. Πέραν της ιστοσελίδας μας λοιπόν, το blog Το WWF στο πεδίο μας μεταφέρει στην καθημερινότητα της οργάνωσης και των ανθρώπων της, ανά την ελληνική επικράτεια. Επισκεφθείτε το blog του πεδίου και ταξιδέψτε από τον Έβρο μέχρι τη Ζάκυνθο και από την Κρήτη μέχρι την Πίνδο.

Μοιραστείτε με το Πάντα…

Μοιραστείτε μαζί μας τη δράση του σχολείου σας σε θέματα σχετικά με τα προγράμματα του WWF και τις εμπειρίες που είχατε από αυτή. Η δική σας ιστορία θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει σε παρόμοιες δράσεις και άλλα σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές, εκπαιδευτικούς ή και άλλους φορείς άτυπης εκπαίδευσης. Θα μπορούσε να βοηθήσει όλους μας να συμβάλλουμε σε σημαντικές αλλαγές στα σχολεία.

Για να μας στείλετε το υλικό σας ή για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή παρατήρηση, επικοινωνήστε στο e-mail: m.symvoulidou@wwf.gr ή n.coutava@wwf.gr. Παρακαλούμε πολύ το υλικό που μας στέλνετε να είναι ήδη κατά το δυνατόν ψηφιοποιημένο, να μην ξεπερνά τα 2ΜΒ και να συνοδεύεται από μια περιγραφή του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το οποίο προήλθε. Η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών π.χ. μας έστειλε πληροφορίες για την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία Οικολογικό αποτύπωμα σχολείων

Η φωτογραφία του μήνα

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.