WWF newsletter


Τεύχος 13, Μάρτιος 2010

θέματα

 

Η Ώρα της Γης

Πάρτε μέρος στην Ώρα της Γης 2011, την παγκόσμια αυτή εκστρατεία του WWF, που έχει γίνει το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 1.100 σχολεία πήραν μέρος για να στείλουν το μήνυμα ότι τους νοιάζει η κλιματική αλλαγή.

Η εγγραφή έχει αρχίσει. Δηλώστε συμμετοχή στην Ώρα της Γης 2011, που φέτος είναι το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ., και στείλτε το μήνυμα ότι είστε αποφασισμένοι οι δράσεις σας να ξεπεράσουν τη μία ώρα. Δηλώστε την απόφασή σας να δεσμευτείτε για δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή και να συμμετέχετε ενεργά στον αγώνα για την προστασία του πλανήτη.

Ενώ διανύουμε έναν καθυστερημένο χειμώνα, το 2010 ήταν, σύμφωνα με τη NASA, η πιο ζεστή χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί. Αυτό οφείλεται στην τάση της Γης για υπερθέρμανση, η οποία μεταβάλλει τα καιρικά φαινόμενα, τη διαθεσιμότητα του νερού, την αρμονική εποχιακά ανάπτυξη των καλλιεργειών και τον τρόπο ζωής ανθρώπων και ζώων. Οι συνέπειες έχουν γίνει αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Η Ώρα της Γης είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να φροντίσουμε αυτό τον πλανήτη και τα σχολεία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι σημερινοί μαθητές είναι οι μελλοντικοί πολίτες ή κυβερνώντες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν τη θέληση, τις ικανότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να κάνουν σωστές επιλογές για το μέλλον του πλανήτη.

Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε στο σχολείο σας.

Το Πάντα ονειρεύεται…

"Το σχολείο του μέλλοντος" είναι το θέμα που πραγματεύτηκαν παιδιά γυμνασίου της Ελληνο-γερμανικής Σχολής σε ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Απολαύστε ένα απόσπασμα από το σχολείο των ονείρων ενός μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου.

“Αγαπημένοι μου δάσκαλοι, είμαστε οι πρώην εσείς, αλλά είμαστε τώρα εμείς… Ονειρευόμαστε ένα σχολείο σαν το γαλαζοπράσινο Αιγαίο, έτοιμοι να βυθιστούμε μέσα του και να ρουφήξουμε τους χυμούς του ήλιου που καθρεφτίζεται επάνω του.

Ένα σχολείο όπως είναι, πρότυπο, αλλά για όλα τα παιδιά, να τους χαρίζει τη ζεστασιά, τη γνώση και τη δυνατότητα για να βρουν το δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας, που αφήνουν βαρύ τον ίσκιο τους στις ψυχές των παιδιών.

Ένα σχολείο που η ατμόσφαιρά του θα είναι δική σας και δική μας, αφού τα βήματά μας, εμάς των μαθητών, θα ηχούν στις σκάλες και οι φωνές μας θα ακούγονται στις τάξεις και θα γίνονται σκαλοπάτια για τους επόμενους…

Ονειρεύομαι ένα σχολείο που οι δάσκαλοί του θα συμβουλεύονται τον Ελύτη, τοn Σολωμό, τον Καβάφη, τον Αναγνωστάκη, τον Κάλβο, τοn Ρήγα και τον Κοραή και θα ακούν τις τολμηρές τους ιδέες.

Ονειρεύομαι ένα σχολείο που να ανήκει και στα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών του Έβρου και της Γαύδου…

Ονειρεύομαι να πετάξω πάνω από τον Όλυμπο και να προσπαθήσω να γίνω αθάνατος από τις γνώσεις και τις ευαισθησίες που θα μου χαρίσει το σχολείο μου.

Ονειρεύομαι… ονειρεύομαι… ονειρεύομαι.
Ονειρεύομαι γιατί ζω.
Ονειρεύομαι, άρα υπάρχω…
Ονειρεύομαι το ‘ταξίδι του Οδυσσέα’, το σχολείο μου να μου φωτίζει το ‘δρόμο για την Ιθάκη’.
Οι δάσκαλοί μου να με απογειώσουν στο πνεύμα του Ομήρου, αυτού του μεγάλου παραμυθά και δάσκαλου…

Αυτά ονειρεύομαι!”

Το Πάντα και τα δικαιώματα του δάσους...

Στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο στην Πελοπόννησο στο πλαίσιο του προγράμματος “Το μέλλον των δασών” οι εκπαιδευτικοί, μέσα απο βιωματικές δραστηριότητες, είχαν την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν, ή ακόμη και να γνωρίσουν για πρώτη φορά, ένα απο τα κοντινά και ανεξερεύνητα πάρκα της περιοχής τους.

Συνθέτοντας την παλέτα του ζωγράφου με χρώματα της φύσης, προσεγγίζοντας μέσα απο μια διαφορετική οπτική πλευρά σκηνικά της φύσης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το πράσινο της πόλης τους και να θυμηθούν πώς είναι να απολαμβάνεις τη φύση, αλλά συνάμα να συνειδητοποιήσουν πόσο έντονη και αναγκαία είναι η υποχρέωσή μας να ασχοληθούμε πιο ενεργά με την προστασία του πράσινου, είτε αφορά τα τοπικά άλση είτε τα δάση γενικότερα.

Στο δεύτερο μέρος διερευνήσαμε το θέμα δάσος –άνθρωπος, το δικαίωμα στα οφέλη του δάσους και την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα απο μελέτες περίπτωσης, οι ομάδες αναζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επηρεάζουμε την καθημερινότητα άλλων ανθρώπων(κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες). Μελετήσαμε δηλαδή πώς το οικολογικό μας αποτύπωμα επηρεάζει το δικαίωμα των ανθρώπων που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, θέτοντας σε κρίση βασικές ανάγκες, όπως δικαίωμα στη στέγη, στην τροφή, στην ποιότητα ζωής κ.ά. Αφού παρείχαμε σε κάθε ομάδα ένα υπόμνημα παγκόσμιου άτλαντα, μερικές λέξεις-κλειδιά (π.χ. βιοκαύσιμα, αποψίλωση δασών, βοσκότοποι κ.ά.) και αποσπάσματα από αληθινές ιστορίες ανθρώπων απο αναπτυσσόμενες χώρες, τους ζητήσαμε, μέσα απο μια ιστορία, να κάνουν τις συνδέσεις. Να εξηγήσουν με ποιον τρόπο οι πράξεις μας μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Το πάντα ηγέτης ή ηγεμόνας...

"Ηγέτης είναι αυτός που, μέσω οράματος και αξιών, κερδίζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, τους κινητοποιεί και τους κάνει εθελοντικά και πρόθυμα να τον ακολουθούν στην υλοποίηση αλλαγών για έναν καλύτερο κόσμο. Ηγέτης είναι αυτός που “μιλά” στο μυαλό, την ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων, απελευθερώνει τις δυνάμεις τους και τους οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα είναι υπηρέτης του “κοινού καλού”, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Ο ηγέτης σκέφτεται στρατηγικά, εστιάζει στο μέλλον, αμφισβητεί το κατεστημένο και υλοποιεί αλλαγές που οδηγούν στην πρόοδο. Ο ηγέτης επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα για το “κοινό καλό”, στηριζόμενος σε αξίες όπως ακεραιότητα, ειλικρίνεια, εντιμότητα, διαφάνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, φρόνηση και ταπεινότητα. Ο ηγέτης αφήνει κληρονομιά έναν καλύτερο κόσμο μέσω της δημιουργίας θεσμών και διαδόχων ίσως καλύτερων από αυτόν [...] Αντίθετα, ηγεμόνας είναι αυτός που διαθέτει δύναμη και εξουσία και την ασκεί εντέχνως για το δικό του συμφέρον».
Δ.Μπουραντάς "Παγκόσμοι ηγέτες ή ηγεμόνες με έλλειμμα αξιών;" στο The Economist, Καθημερινή, τεύχος 84, Φεβρουάριος 2011-03-03

Μας άρεσε ο ορισμός του ηγέτη και η διάκριση από τον ηγεμόνα. Πηγή προβληματισμού όχι μόνο για το αν εκπαιδεύουμε στα σχολεία πολίτες με ηγετικές ικανότητες αλλά και για το ρόλο του εκπαιδευτικού. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη λέξη "ηγέτης" με τη λέξη "εκπαιδευτικός". Πώς σας φαίνεται; Ταιριάζει;

Το Πάντα ακούει τα παιδιά...

Μόλις ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συζητήσεων με τους μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος “η δύναμη του 10”, που πραγματοποιεί το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και την Action Aid, μεταξύ άλλων.

Ο σκοπός των συζητήσεων είναι να δώσουμε στους μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν και να έχουμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε. Αυτό μας βοηθά να αντιληφθούμε τις σκέψεις των μαθητών για το μέλλον, τη σχέση τους με το περιβάλλον και το πώς φαντάζονται το ρόλο τους μέσα στην κοινωνία όπου ζουν.

Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ενώ υπήρχαν πολλές διαφορές μεταξύ των ομάδων, όλοι συμφώνησαν σε κάποιες κοινές γραμμές. Υπάρχει ένα συναίσθημα ανησυχίας και αμεσότητας, το οποίο περιγράφεται με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιος μας είπε ότι σε είκοσι χρόνια από σήμερα θα υπάρχουν τόσο πολλά εργοστάσια που δε θα υπάρχει χώρος για τα παιδιά να παίζουν, άλλος είπε ότι δε θα υπάρχει φύση και θα είναι σαν να ζούμε σε μια φυλακή. Όταν τους ρωτήσαμε εάν θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν οι περισσότεροι μας είπαν ότι μπορούν, εφόσον προσπαθήσουν όλοι μαζί. Δυστυχώς, πολλοί ενήλικες είναι αδιάφοροι. Παρ’ όλο που αρκετοί μας είπαν ότι δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν σε κάποιον μεγαλύτερο όταν, για παράδειγμα, τον δουν να πετάει σκουπίδια στο δρόμο, υπάρχουν και πολλά παιδιά που θα κάνουν παρατήρηση σε κάποιον μεγαλύτερο που κρίνουν ότι δε σέβεται το μέλλον της νέας γενιάς.

Το Πάντα θα βρίσκεται...

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου στο Χαϊδάρι, στο εργαστήριο με μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που οργανώνουν οι Κλιματοφύλακες, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenious με θέμα «Το οικολογικό αποτύπωμα των πραγμάτων». Σε σχολεία του Χαϊδαρίου και στο κέντρο της Αθήνας θα είμαστε και για τα εργαστήρια με θέμα το οικολογικό αποτύπωμα των καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης στο πλαίσιο του προγράμματος “H δύναμη του 10”, του British Council.

Το Σάββατο 2 Απριλίου στο 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της ΠΕΕΠΟΘΕ "Με τον παλμό του πολιτισμού για ένα νέο σχολείο" με εργαστήριο με θέμα τα "Ανθρώπινα δικαιώματα και η περιβαλλοντική κρίση μέσα από τη δημιουργική γραφή και τις τέχνες"

Το Πάντα επισκέπτεται το Αττικό Άλσος...

Συνεχίζουμε την εξερεύνηση των αναπλασμένων χώρων αστικού πρασίνου της Αττικής… Αφορμή αυτή τη φορά το σεμινάριο που οργάνωσαν οι άξιες υπεύθυνες Π.Ε. της Β’ Αθηνών Σοφία Καινούργιου, Μαριάννα Χατζημιχαήλ και Χριστίνα Παπαζήση στο Αττικό Άλσος. Πρόκειται για ένα μικρό παράδεισο. Πυκνή βλάστηση στα 500 περίπου τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, καλαίσθητα μονοπάτια, χώροι άθλησης και αναψυχής που θα ενθουσιάσουν κάθε μαθητή, βοτανικοί κήποι, η ιερά δρυς του Δία, πλατείες, λοφάκια, σημεία θέας, επαρκής σήμανση, όλα μια ομορφιά, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Τα Τουρκοβούνια (ο Αγχεσμός των αρχαίων) σας περιμένουν, εσάς και τους μαθητές σας, να τα χαρείτε. Το παιδαγωγικό υλικό και τα φύλλα εργασίας που ετοίμασε η ομάδα για το Αττικό Άλσος θα είναι σύντομα διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα μας.

Αειφόρο Σχολείο: Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες!

Σταχυολογούμε από άριστες πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε "Σχολεία για την Αειφορία" στη Μεγάλη Βρετανία.

Συμβαίνει και εκεί, λοιπόν, στα σχολεία. Την ώρα που ένα παιδί μιλάει τα άλλα σηκώνουν το χέρι τους για να πούνε το δικό τους. Μα πώς θα γίνουν ενεργοί πολίτες, πώς θα ενδιαφερθούν για τα παγκόσμια προβλήματα αν δεν μπορούν οι μαθητές να ακούσουν ο ένας τον άλλον; Αυτό σκέφτηκαν Βρετανοί εκπαιδευτικοί και δοκίμασαν ένα ριζοσπαστικό θεσμό. Την "Εκκλησία του Δήμου" (δική μας αναγωγή) των μαθητών. Μια φορά την εβδομάδα στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο οι μαθητές συναθροίζονται και συζητούν ό,τι θέλουν. Ένα απλό κλαδί δέντρου χρησιμεύει ως βήμα του ομιλητή. Όποιο παιδί το κρατά μπορεί να θέσει το ζήτημα που το απασχολεί μιλώντας σύντομα. Το κλαδί αλλάζει χέρια. Δεν υπάρχει ατζέντα ούτε θέματα ταμπού. Τα παιδιά φέρνουν τα θέματα που τους απασχολούν. Κι αν ξεφύγει η συζήτηση; Αν γίνουν απρέπειες; Αν, αν, αν;;; Πολύ χαρακτηριστικά γράφουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: "Αν αντισταθεί ο εκπαιδευτικός που παρίσταται στη διαδικασία να παρέμβει, πράγμα δύσκολο αλλά τόσο σημαντικό, τα παιδιά αυτό-οργανώνονται. Κάποιος βρίσκεται να επαναφέρει την τάξη". Οι μαθητές έμαθαν σιγά σιγά να κάνουν διάλογο. Οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν την πρόοδο. Τους παράλληλους μονολόγους αντικατέστησαν σταδιακά διάλογοι. Το ένα παιδί αναφερόταν σε αυτό που έλεγε το άλλο. Μόνο του, χωρίς καθοδήγηση. Μαγικό. Φυσικά, οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν ότι ένας τέτοιος θεσμός για να αποδώσει χρειάζεται χρόνο, εμπιστοσύνη στη διαδικασία και υπομονή. Φέρνει όμως μια ριζικά διαφορετική κουλτούρα στο σχολείο.

Πηγή: WWF UK

Το Πάντα γράφει ένα παραμύθι...

…για τον παιδικό Διαγωνισμό Παραμυθιού της Ορνιθολογικής. "Έχεις διαβάσει το Παραμύθι της Γιάλοβας; Σίγουρα όχι, γιατί δε γράφτηκε ακόμα! Και τα χιλιάδες πουλιά της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα περιμένουν να το γράψεις εσύ!"

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Navarino Foundation με την υποστήριξη της BirdLife International, προκηρύσσουν παιδικό διαγωνισμό παραμυθιού με θέμα: «Το Παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της Προστατευόμενης Περιοχής της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα στην Πύλο της Μεσσηνίας, περιοχής που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, λόγω της σημαντικότητάς της για την άγρια φύση. Επιπλέον, ο διαγωνισμός στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των παιδιών μέσα από τη δημιουργική δραστηριότητα συγγραφής και εικονογράφησης παραμυθιού, με τη χρήση πραγματικών περιβαλλοντικών δεδομένων. Με τη ματιά των παιδιών, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν για τη μοναδική ομορφιά και τις αξίες της λιμνοθάλασσας, αλλά και να ενεργοποιηθούν για την προστασία της. Τα παραμύθια των παιδιών φιλοδοξούμε να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη της σπάνιας φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Τα παιδιά, ως αυριανοί πολίτες του κόσμου, ενημερώνονται, μελετούν, μαθαίνουν και καλούνται, με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, να επηρεάσουν τη διαμόρφωση ιδεών και αντιλήψεων της αυριανής κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών μπορούν εδώ να μάθουν για την Προστατευόμενη Περιοχή της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα, να βρουν πληροφορίες, τους όρους συμμετοχής και τα βραβεία του διαγωνισμού.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Καλούστ Παραγκαμιάν

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντριά μας Φαίη Ορφανίδου, που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.