MKO: Από τίτλος τιμής, τιμολόγιο ντροπής…
"Πριν από 6 χρόνια, λάβαμε ένα φαξ από το γραφείο του τότε υπουργού περιβάλλοντος και δημοσίων έργων, το οποίο μας ανακοίνωνε τα εξής: «με απόφαση του Υπουργού κ. Γ. Σουφλιά, σας χορηγείται ποσό 130.000,00€ (εκατόν τριάντα χιλιάδων ευρώ) για τις δραστηριότητές σας». Το ποσό αυτό, το οποίο θα προερχόταν από τον επί χρόνια αδιαφανώς διαχειριζόμενο και δίχως διαδικασίες λειτουργίας ειδικό λογαριασμό "ΕΤΕΡΠΣ" (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων), ποτέ δεν το είχαμε ζητήσει και προφανώς αρνηθήκαμε να το δεχτούμε. Η σχετική αλληλογραφία είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.
Πριν από τέσσερα χρόνια, μας ζητήθηκε από κοινωφελές ίδρυμα να αξιολογήσουμε τις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, ώστε να ενισχύσουν τις πραγματικά αξιόπιστες. Με βάση τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, "κόπηκε" μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις, ο πρόεδρος της οποίας για πολύ καιρό εξαπέλυε μύδρους εναντίον του WWF Ελλάς. Πρόσφατα, η εμβρόντητη κοινωνία έμαθε από ανακοίνωση της Αστυνομίας πως σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος του προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης αυτής, με σοβαρές κατηγορίες για απάτη εις βάρος του Δημοσίου.Η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η έλλειψη λογοδοσίας είναι ο νεοελληνικός κανόνας και όχι η εξαίρεση. Πρωταγωνιστής είναι ένα κράτος που κοιτάει μέσα απο πελατειακές σχέσεις να βολέψει τους δικούς του και να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης και ελέγχου δικών του μηχανισμών και μαγαζιών. Εκατοντάδες φορείς σφετερίστηκαν τον όρο «μη κυβερνητική οργάνωση-ΜΚΟ», και άνθισαν μέσα σε αυτό το κλίμα. Ο οποιοσδήποτε όμως έμπαινε όλα αυτά τα χρόνια στον ελάχιστο κόπο να ενημερωθεί και να αναζητήσει στοιχειώδη δεδομένα γύρω από τους καταστατικούς σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας αλλά κυρίως τις πηγές χρηματοδότησης αυτών των οργανισμών μπορούσε εύκολα να ξεχωρίσει ποιοι επιτελούν πραγματικά τον κοινωφελή σκοπό που επικαλούνται.
Είναι κατ"αρχήν θετικό το γεγονός ότι ξύπνησαν επιτέλους ορισμένοι και "ανακάλυψαν" τον τροχό κίνησης των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς συγκεκριμένα μαγαζάκια που αυτοπροσδιορίζονται ως ΜΚΟ. Είναι απαράδεκτος όμως ο τρόπος που εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση, στιγματίζοντας σαρωτικά την κοινωνία των πολιτών και μετατρέποντας τον όρο "ΜΚΟ" απο τίτλο τιμής σε τιμολόγιο ντροπής.
Τώρα όμως που όλοι ανακάλυψαν πως κάτι σάπιο φύτρωσε στους σκοτεινούς κουμπαράδες των υπουργείων, μπορούμε επιτέλους να ασχοληθούμε με το ουσιαστικό ζητούμενο που είναι η διαφάνεια στις κρατικές χρηματοδοτήσεις και η άπλετη κοινωνική λογοδοσία όσων λαμβάνουν δημόσιο χρήμα;
Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου να παινέψω το σπίτι μου, ειδικά καθώς το WWF Ελλάς αποδεικνύει στην πράξη ότι η σωστή και διαφανής οικονομική διαχείριση και η λογοδοσία είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση για το κοινωνικά επωφελές έργο που εξ ορισμού καλείται να επιτελέσει κάθε ΜΚΟ. Όλες οι πηγές εσόδων της οργάνωσης, οι συνολικοί οικονομικοί απολογισμοί καθώς και οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών είναι πληροφορίες δημόσια διαθέσιμες στον ιστότοπο μας.
Ειδικά όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, μέσα στα 20 χρόνια δράσης του WWF Ελλάς μόνο το 0,3% επί του συνόλου των εσόδων έχει προέλθει από κρατικές πηγές. Ποσοστό μικρό, ιδιαίτερα καθώς σε πάμπολλες περιπτώσεις αρνηθήκαμε να μπούμε στον αδιαφανή αυτό χορό των εκατομμυρίων, θίγοντας μάλιστα δημόσια και κατ" επανάληψη το πρόβλημα της αδιαφάνειας και προτείνοντας ριζικές αλλαγές.
Επιστέγασμα όμως τελικά στην ιστορία του WWF Ελλάς είναι η συνολική παρέμβαση στα ελληνικά πράγματα, όπως και κάθε μια από τις δράσεις ξεχωριστά, που αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντική συνεισφορά στον αγώνα ζωής για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα στη χώρα μας.
Στη γενικότερη όμως καταχνιά που σκεπάζει τη δημόσια ζωή, σημασία δεν έχει ο λόγος του συνεργάτη, εθελοντή, φίλου κάποιας ΜΚΟ. Ο έλεγχος στα πεπραγμένα και τη λειτουργία από τον κάθε ενδιαφερόμενο πρέπει να είναι επιλογή και να διευκολύνεται από την ίδια την οργάνωση.
Η ύπαρξη ΜΚΟ είναι και δείκτης προβλημάτων σε μια κοινωνία. Ιδεώδης κοινωνία είναι εκείνη που δεν έχει ανάγκη από οργανώσεις, όπως το WWF, καθώς το περιβάλλον θα προστατεύεται όπως πρέπει, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και ως βάση για την ανάπτυξη, ενώ η φτώχια, οι πόλεμοι και οι κοινωνικές διακρίσεις θα αποτελούν παρελθόν. Απώτερος σκοπός κάθε ΜΚΟ είναι να γίνει αχρείαστη στην κοινωνία. Στον δικό μας όμως πραγματικό κόσμο, που συνταράζεται καθημερινά από κρίσεις, η άνθιση μιας υγιούς και ισχυρής κοινωνίας πολιτών πρέπει να μας αφορά όλους."
Το κείμενο αυτό του Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικού Διευθυντή του WWF Ελλάς, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
|
Η "Καλύτερη διατροφή" καταφθάνει!
Τον Μάρτιο η Καλύτερη Ζωή ανοίγει τον νέο και ολόφρεσκο φάκελο «Καλύτερη διατροφή». Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και εξασφαλίζει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και την κάλυψη των αναγκών του σε ενέργεια.
Οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής και της κοινωνίας στην οποία ζει, καθώς επίσης και από τη θρησκεία και τον πολιτισμό.Όπως σε πολλά ζητήματα, έτσι και στη διατροφή παρατηρούνται πολλές ανισότητες κι ακόμα περισσότερο προβλήματα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο. Άλλοι άνθρωποι υπερκαταναλώνουν, άλλοι άνθρωποι υποσιτίζονται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά ότι σχεδόν 870 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.
Και στην Ελλάδα, η διατροφή είναι τομέας κομβικής σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Eurostat, η διατροφή απορροφά το 16% του συνολικού προϋπολογισμού ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Παρότι η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί πως αποτελεί μια καλή επιλογή για την υγεία των πολιτών ανά τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές επιλογές στην Ελλάδα σταδιακά αποκλίνουν από τη μεσογειακή διατροφή. Η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας αυξάνονται ως αποτέλεσμα των διατροφικών επιλογών και της καθιστικής ζωής. Τα κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή μας, ενώ μειώνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε άμυλο (πατάτες, ψωμί). Επίσης, με αφορμή την κρίση, μεγαλώνει ο προβληματισμός για την εξάπλωση των καταστημάτων εστίασης που προωθούν το γρήγορο -κι ανθυγιεινό- φαγητό (σουβλάκια, σφολιάτες κτλ).
Το πιάτο μας γεμίζει με τρόφιμα διαφόρων ειδών και διαφόρων πηγών. Από λαχανικά που παράγονται στο μποστάνι μας έως επεξεργασμένες τροφές που έχουν διανύσει τον μισό πλανήτη πριν φτάσουν σε εμάς. Η υγεία, το περιβάλλον, η κοινωνία εξαρτώνται άμεσα από τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την σύνδεση όλων των παραμέτρων που αφορούν τη διατροφή, η εξίσωση παραμένει δύσκολη και τα διλήμματα πολλά.
Μαζί στην Καλύτερη Ζωή θα ανακαλύψουμε τη μεσογειακή διατροφή, θα δούμε τη σύνδεση τροφής,υγείας και τρόπου ζωής, θα μάθουμε περισσότερα για τα συντηρητικά και τις υγιεινές τροφές, θα κοιτάξουμε πως να αποφεύγουμε ανορθόδοξες δίαιτες και θα μάθουμε πως να ξεχωρίζουμε το φρέσκο από το κατεψυγμένο. Επιπλέον, θα μάθουμε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων, ποια εποχή τρώμε ποια φρούτα, λαχανικά και ψάρια και θα αναζητήσουμε συμβουλές καλής διατροφής για εμάς και τα παιδιά. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να συμπεριλάβει ο φάκελος «Καλύτερη διατροφή»; Αν ναι, στείλτε μας ιδέες και προτάσεις σας στο info@kalyterizoi.gr. Η γνώμη σας μετράει! |
Ανακαλύπτουμε το πράσινο της πόλης
... ήταν το μήνυμα της θεματικής δράσης που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στους πέντε πρώτους σταθμούς του Ταξιδιού προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι έδωσε τη δυνατότητα στην Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς να αναπτύξει μια συμμετοχική δράση με θέμα το αστικό πράσινο. Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χαϊδαρίου, Αθήνας, Χαλανδρίου, Κερατσινίου και Ηλιούπολης από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014 οργάνωσαν ποικίλες δραστηριότητες με αφετηρία πάρκα της περιοχής τους. Για παράδειγμα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου διοργάνωσε μάθημα γιόγκα σε πάρκο της περιοχής, ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης υλοποίησαν δεντροφύτευση.
Με ένα ερωτηματολόγιο ανά χείρας, οι πολίτες χωρίστηκαν σε ομάδας και κλήθηκαν να ανακαλύψουν ξανά το πράσινο της πόλης τους. Να περιηγηθούν δηλαδή σε χώρους πρασίνους, να συζητήσουν μεταξύ τους και να καταγράψουν τα όσα έβλεπαν και αντιλαμβάνονταν για την κατάσταση, τα προβλήματα και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στις πράσινες οάσεις της πόλης. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 68 ερωτηματολόγια για ισάριθμα πάρκα και χώρους πρασίνου των προαναφερόμενων δήμων (με εξαίρεση τον δήμο Αθηναίων όπου λόγω βροχής δεν ήταν δυνατή η καταγραφή). Τα αποτέλεσμα των καταγραφών θα σταλούν στην αρχή που έχει την ευθύνη συντήρησης των χώρων πρασίνου και θα αναρτηθούν σύντομα στην Καλύτερη Ζωή, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί και να παροτρύνουμε την ανάληψη βελτιωτικών πράξεων σε τοπικό επίπεδο.
Κάποια από τα βασικά ευρήματα που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια:
• όλοι οι καταγεγραμμένοι χώροι, που είναι οι πλέον γνωστοί και επισκέψιμοι σε κάθε μια από τις περιοχές που βρεθήκαμε, χρήζουν βελτιώσεων, άλλοτε μικρών, άλλοτε μεγάλων.
• Το βασικότερο πρόβλημα είναι η ελλιπής συντήρηση του πρασίνου και των υποδομών. Κοινό πρόβλημα αποτελεί επίσης η απουσία σήμανσης στα πάρκα, η απουσία τουαλέτας και γενικά χώρων υγιεινής, όπως και η ανεπαρκής πρόβλεψη για χρήση των χώρων πρασίνου από ΑΜΕΑ.
• Η μεγάλη πλειονότητα των παιδικών χαρών που βρίσκονται σε ή γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου παρουσιάζουν προβλήματα.
• Στα σημεία που φιλοξενούν σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες και άλλα στοιχεία νερού η εγκατάλειψη και η πλημμελής συντήρηση μοιάζει μεγαλύτερη.
• Οι ακαθαρσίες ζώων και τα πανταχού παρόντα απορρίμματα είναι σαφές δείγμα της έλλειψης σεβασμού που πολλοί συμπολίτες εξακολουθούν να δείχνουν προς τους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.
Το Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ θα συνεχιστεί. Όπως πρέπει να συνεχιστεί και η προσπάθεια όλων μας να ξανακατακτήσουμε τα πάρκα και γενικότερα τους χώρους αστικού πρασίνου στις πόλεις που ζούμε. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι. Εκτυπώστε το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήσαμε για τη δράση μας και πάρτε το μαζί σας την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε έναν χώρο πρασίνου. Καταγράψτε όσα θα δείτε και στείλτε μας τις απαντήσεις στο info@kalyterizoi.gr. Και μην μείνετε μόνο εκεί.
Ελάτε σε επαφή με τοπικούς συλλόγους και ομάδες, μιλήστε με φίλους και γείτονες για όσα καταγράψατε και μαζί ψάξτε τρόπους για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Ενημερώστε την δημοτική αρχή για τα προβλήματα που είδατε και ζητήστε τις ενέργειες της. Το πράσινο δεν περισσεύει. Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τις δυο πόλεις με το λιγότερο πράσινο στην ΕΕ. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιους άλλους να κάνουν πάντα το πρώτο βήμα.
|
Το πάντα παίζει με τα αρπακτικά...
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά και το Πάντα ανυπομονεί να κάνει αερομαχίες κι ασκήσεις εδάφους με τον αγαπημένο του ασπρόμαυρο ιπτάμενο φίλο... που αλλού στο oikoskopio kids που εμπλουτίστηκε από 4 ολοκαίνουρια παιχνίδια με αφορμή το πρόγραμμα LIFE για τον ασπροπάρη στο οποίο συμμετέχει το WWF με περιοχή έρευνας και προστασίας που εκτείνεται από το δάσος Δαδιάς ως τον Κομψάτο, περιλαμβάνοντας και την υπόλοιπη ορεινή περιοχή των νομών Έβρου και Ροδόπης.
Ο ασπροπάρης, γνωστός και ως "κουκάλογο" ή "τυροκόμος" είναι ένα από τα 4 είδη γύπα που συναντάμε στην Ευρώπη. Παρόλο που λατρευόταν από πολλούς πολιτισμούς είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος. Τα μικρά του 3 μηνών κάνουν την πρώτη τους πτήση και σύντομα μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι και 4000 χιλιόμετρα! Έχει οξύτατη όραση, αφού αναγνωρίζει αντικείμενα 4-8 εκατοστών από ύψος 1000 μέτρων! Αν και τρέφεται κυρίως με νεκρά ζώα, αγαπημένος του «μεζές» είναι και οι χελώνες. Θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του πλανήτη, επειδή ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία για να τραφεί, αλλά και διότι είναι το μόνο που "διδάσκει" τον τρόπο και σε άλλα άτομα του ίδιου είδους.
Τα παιχνίδια μνήμης "Αερομαχίες" και οι "Ασκήσεις εδάφους" καθώς και το παιχνίδι ερωτήσεων με τίτλο "Αρπακτικά" υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία των: Zita Torok, Joana Barreira, Javier Falquina Fernandez, που φιλοξενούνται και εργάζονται στο γραφείο του WWF Ελλάς στη Δαδιά στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (European Voluntary Service – EVS). Ευχαριστούμε επίσης θερμά για την παροχή φωτογραφικού και πληροφοριακού υλικού τους: Nikolai Terziev και Stoyan Nikolov της Bulgarian Society for the Protection of Birds-BirdLife και συνεργάτες μας στο πλαίσιο του LIFE+ Project "The Return of the Neophron".
Τέλος για να μην ξεχνάμε και τα υπόλοιπα υπέροχα αρπακτικά που μπορεί να συναντήσουμε στο Δάσος της Δαδιάς προσθέσαμε κι ένα παιχνίδι μνήμης με τίτλο "Αρπακτικά" για να μάθετε να αναγνωρίζετε σε κλάσματα δευτερολέπτου τον Σφηκιάρη και τον Κραυγαετό... |
Το Πάντα κερδίζει!
Για μια ακόμα φορά το πάντα έμαθε μαζί με μαθητές από 20 σχολεία του λεκανοπεδίου ποιες καθημερινές συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε για να χρησιμοποιούμε υπεύθυνα τα καταναλωτικά προϊόντα. Τα σχολεία αφού παρακολούθησαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα" στο σχολείο τους αλλά και στο εργοστάσιο ΕΛΑΙΣ κατάφεραν να μεταδώσουν τις ορθές πρακτικές για εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στις οικογένειές τους, αλλά και σε φίλους και να συγκεντρώσουν περισσότερες από 1650 υπογραφές των ατόμων που ενημέρωσαν.
Η διάχυση συμβουλών για υπεύθυνη κατανάλωση ήταν και το θέμα του διαγωνισμού του προγράμματος, στο οποίο αναδείχτηκε τελικά νικητής το 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, που συγκέντρωσε τις περισσότερες υπογραφές και κερδίζει δώρα από τα είδη του WWF Ελλάς.
Το πρόγραμμα, ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια περίπου, συνεχίζεται και τη φετινή σχολική χρονιά και υλοποιείται με την υποστήριξη του ομίλου UNILEVER.
Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα για υπεύθυνη κατανάλωση, μαθητών και σχολείων από όλη την Ελλάδα, που έπαιξαν το σχετικό ψηφιακό παιχνίδι και μπήκαν στη διαδικασία να ενημερώσουν τον περίγυρό τους και να μας στείλουν τις υπογραφές που συγκέντρωσαν.
Η συνέχιση του προγράμματος αφορά παρουσιάσεις σε σχολεία της Αττικής, καθώς και στο εργοστάσιο ΕΛΑΙΣ. Οι παρουσιάσεις στηρίζονται σε ένα ομαδικό διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι, μέσα από το οποίο οι μαθητές μαθαίνουν για ορθές πρακτικές κατανάλωσης στην καθημερινότητά τους. Το παιχνίδι συνοδεύεται από προβολή βίντεο, κινητικά παιχνίδια, καθώς και το διαγωνισμό διάχυσης συμβουλών για υπεύθυνη κατανάλωση.
Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς άλλα 20 σχολεία θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν και να είναι οι τυχεροί του νέου διαγωνισμού. Τα προγράμματα είναι δωρεάν και οι συμμετοχές των σχολείων είναι ακόμα ανοιχτές. Σπεύσατε λοιπόν! Επικοινωνήστε άμεσα με τα γραφεία του WWF. (τηλ. 210 3314893, n.coutava@wwf.gr)
|
Όχι στην σπατάλη!
Σίγουρα έχει τύχει να πάμε σε ένα εστιατόριο πολύ πεινασμένοι και να παραγγείλουμε λίγο περισσότερο από όσο μπορούμε τελικά να φάμε. Είτε παραγγείλαμε τον μισό κατάλογο γιατι θέλαμε να τα δοκιμάσουμε όλα, είτε πεινούσαμε και αποφασίσαμε να «παραγγείλουμε κι άλλα για να μας φτάσουν!» η ουσία είναι ότι το γεύμα τέλειωσε και βρισκόμαστε απειλητικά περιτριγυρισμένοι από μισοτελειωμένες μερίδες μέσα σε μισογεμάτα πιάτα. Μαζί με τα χρήματα μας κλαίμε και το «χαμένο φαγητό». Τι μπορούμε να κάνουμε;
Σε πρώτη φάση να ζητήσουμε το φαγητό μας σε πακέτο. Όπως σημειώνει και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στον δεκάλογο κατά της σπατάλης «Ζητήστε από τον εστιάτορα να βάλει σε συσκευασία ό,τι δεν φάτε, για να τα φάτε αργότερα. Αν δεν θέλετε να τα φάτε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σας. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, ελάχιστοι Έλληνες παίρνουν μαζί τους το περισσευούμενο φαγητό τους από τα εστιατόρια (στις ΗΠΑ το ποσοστό αγγίζει το 50%». Πιθανότατα το πάθημα μας θα μας γίνει μάθημα και την επόμενη φορά θα παραγγέλνουμε με σύνεση τις μερίδες καθώς η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.
Αλλά ας μη σταματήσουμε εδώ! Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποτελεσματικά και στο επίπεδο της γειτονιάς μας: Εκτύπωνουμε το αφισάκι και κάνουμε μια βόλτα στα γειτονικά μας εστιατόρια και καφέ ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να το αναρτήσουν. Ας συμμαχήσουμε όλοι ομαδικά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων! «Παρ'το μαζί σου», δεν είναι ντροπή!
Κι αν θέλουμε να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα ζητάμε από τα εστιατόρια αυτά να δίνουν την επιλογή της «μισής μερίδας».
Δεν ξεχνάμε να μετρήσουμε σε πόσα εστιατόρια αναρτήσαμε το αφισάκι και να βγάλουμε πολλές φωτογραφίες για να τις αναρτίσουμε στον απολογισμό της δράσης μας. |
Το Πάντα χαρίζει...
Στο σχολείο της γειτονιάς, οι δάσκαλοι ζητούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να κάνουν τη δουλειά τους, για να μάθουν στα παιδιά να χειρίζονται υπολογιστή και να τους διδάξουν τα βασικά, για να μπορούν να δείξουν στα παιδιά ντοκιμαντέρ, βίντεο με καλά παραδείγματα κοκ. Ο καλύτερος υπολογιστής που έχουν χρονολογείται από το 2003, ανοίγει μετά από 15 λεπτά και ο ήχος που βγάζει μοιάζει περισσότερο με μηχανή αλέσματος καφέ.
Το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε υπολογιστές, εξαρτήματα και αναλώσιμα υπολογιστών. Λίγο πολύ το ίδιο πρόβλημα αφορά πολλά, πάρα πολλά σχολεία, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Κάποιοι θα πουν ότι η προμήθεια των σχολείων με υπολογιστές είναι δουλειά της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας. Δεν έχουν άδικο, όμως κακά τα ψέματα. Η Πολιτεία σήμερα δεν μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της, όχι μόνο στην παιδεία, αλλά και σε άλλους κομβικούς τομείς, όπως η υγεία και το περιβάλλον.
Εμείς οι πολίτες καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε, όχι για να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά για να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε μήπως και κάνουμε τα πράγματα λίγο καλύτερα.
Προφανώς την ίδια σκέψη μοιράζονται και οι εμπνευστές του Edufriends.gr που καλεί ιδιώτες και εταιρείες "να προσφέρουν παλιά άλλα χρήσιμα και λειτουργικά εξαρτήματα υπολογιστών ώστε να βοηθήσουν τα σχολικά εργαστήρία πληροφορικής που τα έχουν ανάγκη". Στο Edufriends τα σχολεία μπορούν να καταγράψουν τις ανάγκες τους. Στο Edufriends, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν υπολογιστές σε καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιούν πια. Έτσι, τα σχολικά εργαστήρια μπορούν να γίνουν λίγο πιο φιλόξενα και πιο χρήσιμα για τους μαθητές!
Συν τοις άλλοις, αυτή η ιδιότυπη ανακύκλωση υπολογιστών είναι καλή και για το περιβάλλον, καθώς μεγαλώνει ο ωφέλιμος χρόνος ζωής των υπολογιστών κι άρα μειώνεται ο αριθμός που καταλήγει στα σκουπίδια. Αξίζει να μάθουν κι άλλοι για την πρωτοβουλία.
|
Τι μαγειρεύουν οι λιλιπούτειοι μαθητές στον Πειραιά;
Η μαγειρική είναι μία καταπληκτική δραστηριότητα, ακόμα και για μικρούς μάγειρες! Αυτό μας αποδεικνύουν λιλιπούτειοι μαθητές από 17 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πειραιά. Οι παιδικοί σταθμοί ενώνουν το μαγειρικό, και όχι μόνο, ταλέντο τους υπό την ομπρέλα της Αντιδημαρχείας του Δήμου Πειραιά και συμμετέχουν στις δράσεις της Καλύτερης Ζωής.
Tριακόσια σαράντα πέντε παιδιά, προνηπιακών τμημάτων και με επιλεγμένη θεματική ενότητα τη «Διατροφή», παίρνουν μέρος στη δράση Eco Master Chefs και κατανοούν την προέλευση των τροφών, εκτιμούν τη φύση ως πηγή προέλευσής τους, αλλά και μαθαίνουν για τα μειονεκτήματα της άσκοπης σπατάλης τους. Oι μαθητές,κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρακολουθούν τις αγορές των προϊόντων, αλλά και τη σωστή χρήση τους. Έπειτα, φοράνε τις μαγειρικές ποδιές τους, καλούνται να διαλέξουν μία συνταγή και οργανώνουν οικο-μαγειρέματα στην κουζίνα του σχολείου τους!
Ο Δήμος Πειραιά δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα οικολογικής συνείδησης και περιβαλλοντικής παιδείας, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενεργών πολιτών με αγάπη για το περιβάλλον (φυσικό – κοινωνικό – πολιτιστικό). Η Καλύτερη Ζωή τους καλωσορίζει στην παρέα!
|
Το 7ο Nηπιαγωγείο Παλλήνης μας εμπνέει!
Το 7ο Nηπιαγωγείο Παλλήνης, ένα από τα σχολεία της Καλύτερης Ζωής, αναλαμβάνει δράση και μας στέλνει μια πρωτότυπη περιβαλλοντική πρόταση με τίτλο "Συλλογή τηγανόλαδου στην πολυκατοικία μου". Όπως μας έγραψαν οι μικροί φίλοι: «Το πόσο ρυπαίνει το τηγανόλαδο το περιβάλλον, πραγματικά λίγοι το γνωρίζουν. Μία ιδέα είναι να βάλουμε έναν ειδικό κάδο, όπου οι κάτοικοι της πολυκατοικίας, αφού συλλέγουν σε πλαστικά δοχεία το τηγανόλαδο θα το τοποθετούν εκεί και στη συνέχεια θα οδηγείται από κάποιον που θα αναλάβει τη διαδικασία (ενδεχομένως ο διαχειριστής) σε καταστήματα που το συλλέγουν για βιοκαύσιμο (σούπερ μάρκετ και άλλες αλυσίδες καταστημάτων)».
Εσείς έχετε μία ιδέα που θα θέλατε να δείτε να εκπληρώνεται μέσα από την Καλύτερη Ζωή; Στείλτε την μας εδώ!
|
|