Τεύχος 58, Μάρτιος 2015

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικά τους Μέσα!

Τα παιδιά έδωσαν το δικό τους δυνατό μήνυμα για πιο οικονομικές, οικολογικές και πολύχρωμες μετακινήσεις στην πόλη, στην εκδήλωση "Panda με Μέσα" την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα!

Μαθητές από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, τα Μανταλάκια, το Φτερό, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας αλλά και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα και το Κολλέγιο Αθηνών χάρισαν μοναδικό χρώμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό "Σύνταγμα" με περισσότερες από 100 ζωγραφιές!

Περισσότεροι από 3000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούν ιδίοις όμμασι πως ονειρεύονται τα παιδιά τις μετακινήσεις στην πόλη και να διαπιστώσουν μία αλήθεια: οι πόλεις μας θα ήταν πιο όμορφες αν λέγαμε "Panda με μέσα!".

Όσοι δεν καταφέρατε να εισαστε κοντά μας μπορειτε να να θαυμάσετε και να ... ταξιδέψετε με τα έργα τους εδώ.

Συγχαρητήρια παιδιά! Panda τέτοια!

Νέα σχολεία στην Καλύτερη Ζωή!

Δυναμικά μπαίνουν στον χορό των σχολείων της Καλύτερης Ζωής φέτος το 7ο ΔΣ Αγίου Δημητρίου που ήδη ολοκλήρωσε 4 δράσεις , το Νηπιαγωγείο της Σχολής Χατζηβεη με τρεις, το Νηπιαγωγείο Αγαλά στη Ζάκυνθο, το 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού, το 1ο Νηπιαγωγείο Βάρης αλλά και το 20ο Νηπιαγωγείο Αθηνών με 2 ολοκληρωμένες δράσεις το καθένα.

Αλλά και το περσινό μας χρυσό πάντα το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών συνεχίζει δυναμικά και φέτος με 3 δράσεις ήδη ολοκληρωμένες.

Για να δούμε αν και φέτος τα νηπιαγωγάκια θα βάλουν τα γυαλιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση... Σας θυμίζουμε ότι πέρυσι από τα 4 σχολεία που βραβευτηκαν τα 3 ηταν νηπιαγωγεία και το ένα δημοτικό!

Το δικό σας σχολείο γράφτηκε στην παρέα της Καλύτερης Ζωής; Βιαστείτε πριν χτυπήσει το κουδούνι!

Το Πάντα σβήνει τα φώτα...

...για μια Καλύτερη Ζωή! Ναι καλά ακούσατε το Πάντα θα δώσει το δικό του-σκοτεινό- χρώμα και φέτος στην Ωρα της Γης, συνεπές όπως πάντα στο ετήσιο ραντεβού μας που έχει γίνει πλέον παγκόσμιος θεσμός. Μαζί του σβήνουμε κι εμείς τα φώτα το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ και δικτυωνόμαστε για μια καλύτερη ζωή!

Ήδη μπορειτε να δείτε τα πρώτα βίντεο και μηνύματα που κυκλοφορούν παγκόσμια στην επίσημη ιστοσελίδα της Ωρας της Γης ενώ τις επόμενες ημέρες θα μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και μέσα από την ελληνική πλατφόρμα της Καλύτερης Ζωής.

Εφοδιαστείτε λοιπόν με κερια, φτιάξτε και φέτος τα δικά σας φαναράκια και χρησιμοποιήστε τη δική σας δύναμη για να φέρετε τη δική σας αλλαγή στην Κλιματική Αλλαγή!

Το Πάντα και η τέχνη

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής, Δραπετσώνας, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ελευσίνας, συνδιοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας, Αν. Αττικής και Δυτ. Αττικής και Β/θμιας Εκπ/σης Β΄ και Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής με θέμα: «Τέχνη και Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία: Μεθοδολογία και Εφαρμογές». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 13 & 14 Μαρτίου 2015 στις εγκαταστάσεις του 70ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν πώς με τη βοήθεια της τέχνης μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση και τέλος να τους ωθήσουν σε προτάσεις για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, έτσι που να γίνουν ικανοί να αναλάβουν δράση άμεσα σε τοπικό επίπεδο.

Εμείς σας περιμένουμε με ένα εργαστήριο που θα στήσει μια επικίνδυνη γέφυρα ανάμεσα στη λογοτεχνία και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση! Πώς μπορούμε να διαλέξουμε το κατάλληλο βιβλίο για να εισάγουμε το θέμα που επιλέξαμε στην Π.Ε.; Ή, αντίστροφα, πώς περνάμε στην Π.Ε. μέσα από ένα κείμενο του Ανθολογίου, τη διδασκαλία της Γλώσσας, της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, των Νέων Ελληνικών ή της Ιστορίας. Ποικίλες μορφές αφηγηματικού λόγου μας δίνουν το έναυσμα για στοχασμό αλλά και δράση. Από τη «στρατευμένη» στο περιβάλλον λογοτεχνία ως την κλασική, ανοίγεται ένας πλούτος δυνατοτήτων για τον εκπαιδευτικό.

Το πάντα σας περιμένει...

...στο φεστιβάλ επιστημών στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.Ανακαλύψτε, με τους μαθητές, την οικογένεια, του φίλους ή τον εαυτό σας την επιστήμη στην καθημερινότητά σας στο Athens Science Festival.

Από τις 17 έως τις 22 Mαρτίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας που γίνεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα σας προσκαλεί να εξερευνήσετε τις επιστήμες που σας περιβάλλουν.

To πάντα θα σας περιμένει κι αυτό, και τις τρεις εργάσιμες ημέρες (17-18-19 Μαρτίου), στο εργαστήριο για μαθητές με θέμα το οικολογικό αποτύπωμα. Παίζουμε με τους αριθμούς που λένε αλήθειες για την ενέργεια, το νερό, όλους τους φυσικούς πόρους. Κάνουμε ασκήσεις «επί χάρτου», επί της οθόνης και έξω, στην αυλή, για να βάλουμε σε εφαρμογή τα «μαθηματικά του περιβάλλοντος».

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “INNOVATHENS” και το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, 22 Μαρτίου καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Το νερό, γνωστό και ως λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη:
• Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
• 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
• 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
• 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
• 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.

Αν θέλετε να γιορτάσετε με την τάξη σας την παγκόσμια αυτή μέρα δεν έχετε παρά να κάνετε με τους μαθητές σας την δραστηριότητα που σας προτεινουμε για το κρυμένο Υδατικό Αποτύπωμα για να καταλάβετε πόσο συμβάλλουμε όλοι μας στη μείωση αυτού του πολύτιμου πόρου.

Το Πάντα διαβάζει...

το “Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!“ της δικίας μας Ελένης Σβορώνου από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη. Τον πρόλογο έγραψε η επίσης δικία μας Θεοδότα Νάντσου και το οπισθόφυλλο ο 11χρονος φίλος μας Μάρκος. Ένα βιβλίο για τα δικαιώματα των ζώων, κατοικιδίων τε και αγρίων!

Ο Μπαρμπαρόσα, ένας σκύλος που τον εγκατέλειψε το αφεντικό του θα συναντήσει τον σοφό Μπαρμπούνη, που τον ψάρεψαν μπαμπέσικα με δυναμίτη. Οι δυο τους θα γίνουν μια παρέα με όλα τα κατατρεγμένα ζώα που υποφέρουν άδικα: τη Λεό μια λεοπάρδαλη από γουναράδικο, ένα δελφίνι από το δελφινάριο, έναν παπαγάλο από το pet shop και πολλά άλλα. Όλοι μαζί αποφασίζουν να πάνε στο σχολείο για να μάθουν τη γλώσσα των ανθρώπων και τους νόμους τους. Έτσι με τον Μπαρμπαρόσα δικηγόρο τους, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Οι μικροί αναγνώστες καλούνται στο τέλος του βιβλίου να βοηθήσουν τα ζώα μαθαίνοντας μέσα από ευχάριστες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τους νόμους που τα αφορούν.

Συνδυάζεται με ένα εργαστήριο / project με τους μαθητές για τα δικαιώματα των ζώων, την υπεύθυνη στάση της οικογένειας απέναντι στο κατοικιδιό της, τη συνθήκη CITES για το παράνομο εμπόριο άγριων ειδών, το ζωολογικό κήπο, τα δελφινάρια, τα Pet shops και φυσική τη δράση του ενεργού πολίτη: τι μπορεί να κάνει το παιδί και ο ενήλικας όταν διαπιστώνει καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων. Θέμα που δυστυχώς έγινε επίκαιρο με τις περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βάναυσης συμπεριοφοράς σε σκύλους που ήρθαν στη δημοσιότητα πρόσφατα.

Το ΚΠΕ Καστρίου πάει...βιβλιοθήκη!

Με μεγάλη χαρά περιμένουμε τους εκπαιδευτικούς της περιοχής της Τρίπολης το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαρτίου στη βιβλιοθήκη της Τρίπολης στο εργαστήριο που θα κάνουμε για τη δημιουργική γραφή και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εξερευνούμε το περιβάλλον της γειτονιάς της βιβλιοθήκης, διαλέγουμε το κατάλληλο βιβλίο από τη βιβλιοθήκη, εμπνεόμαστε, γράφουμε, όπως θα έγραφαν και οι μαθητές μας αν της γραφής προηγείτο η δράση και η έμπνευση!

Γράφω μια ιστορία σημαίνει (και) δίνω λύσεις. Κορυφώνω τη σύγκρουση, επιλέγω λύση, μαγική ή ρεαλιστική. Χωρίς να πέφτω στην παγίδα του στερεότυπου (στη γραφή και στη ζωή). Γιατί τελικά γράφουμε όπως μιλάμε. Και μιλάμε όπως σκεφτόμαστε.

Το ΚΠΕ Καστρίου, το οποίο ευχαριστούμε πολύ για τη δημιουργική συνεργασία, οργανώνει αυτή τη διημερίδα. Δείτε τις λεπτομέρειες εδώ.

Το Πάντα μαθαίνει

Τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου για 6η συνεχή χρονιά και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, μας καλούν στην διημερίδα «Τεχνολογίες αιχμής στην εκπαιδευτική πράξη» στις 7 & 8 Μαρτίου 2015.

Στόχος είναι να δοθεί βήμα σε αξιόλογους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές προκειμένου να παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, θα ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές αξιοποίησης των σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων και θα ενσωματώσουν δημιουργικά τις τεχνολογίες στη διδακτική τους καθημερινότητα.

Οι ενότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων e-Learning, εκπαιδευτικά εργαλεία και τέχνη και τεχνολογία. Το Πάντα θα βρίσκεται κι αυτό εκει με παρουσίαση για το πως μπορει κανεις να οργανώσει μια εκστρατεία στο σχολείο για μια καλύτερη ζωή.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Jassen T., National Geographic, Your Shot

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO