Τεύχος 91, Μάρτιος 2018


Η αγωνία κορυφώνεται!

© 1ο Νηπιαγωγείο Φερών

Τρεις μήνες πριν τη λήξη του διαγωνισμού και ήδη 44 σχολεία από όλη την Ελλάδα κονταροχτυπιούνται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Βιώσιμης Διατροφής. Στα τρία τυχερά σχολεία που θα υλοποιήσουν με επιτυχία τις περισσότερες δράσεις του προγράμματος και θα τις αναρτήσουν εδώ μέχρι τέλος Μαΐου, θα εγκατασταθεί εντελώς δωρεάν ένας πρότυπος συνδυασμός σχολικής κουζίνας και λαχανόκηπου, ευγενική προσφορά των καταστημάτων Praktiker. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα γίνει κλήρωση στις 5 Ιουνίου 2015.

Ήδη 4 σχολεία, το Νηπιαγωγείο Φουρφουρά στην Κρήτη, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πτολεμαΐδας, το 12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου και το 1ο Νηπιαγωγείο Φερών έχουν ολοκληρώσει και τις 11 δραστηριότητες του πακέτου μας με μεγάλη επιτυχία. Άλλα 6 σχολεία από την Μεγαλόπολη μέχρι τα Γιάννενα έχουν ολοκληρώσει τις 6 υποχρεωτικές δραστηριότητες ενώ όλα δείχνουν ότι στοχεύουν να μην αφήσουν ούτε μία δραστηριότητα να πάει χαμένη.

Κάθε μέρα όμως μας περιμένει και μια έκπληξη καθώς νέα σχολεία από όλη την Ελλάδα αρχίζουν να υλοποιούν και να ανεβάζουν δραστηριότητες από το πακέτο μας.

Εμείς παρακολουθούμε τις δραστηριότητες που ανεβάζουν στην ιστοσελίδα μας κάθε μέρα και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο κάθε σχολείο τις υλοποιεί και χαιρόμαστε με το πόσο φαίνονται να το απολαμβάνουν τα παιδιά!


Ώρα της Γης 2018: Συνδέσου με τη Θάλασσα!

© Γιωργος Ρηγούτσος/ WWF Ελλάς

Η Ώρα της Γης, η μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του WWF, θα σημάνει και φέτος, το Σάββατο 24 Μαρτίου, από τις 20.30 ως τις 21.30, οπότε και εκατομμύρια πολίτες, φορείς, κοινότητες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, διαδίδοντας, με αυτό τον τρόπο, ένα ηχηρό μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας και της μοναδικής του βιοποικιλότητας.

Ειδικά στην Ελλάδα, η Ώρα της Γης θα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα και τη μοναδική της ζωή, αφού ειδικά η Μεσόγειος απειλείται έντονα από την κλιματική αλλαγή. Ήδη, πολλοί φορείς και επιχειρήσεις της χώρας μας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και οι συμμετοχές τους θα ανακοινώνονται σταδιακά.

Με κεντρικό σύνθημα «Συνδέσου με τη Θάλασσα», η φετινή Ώρα της Γης στην Ελλάδα εστιάζει στην προστασία των θαλασσών μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 2017 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις θάλασσες παγκοσμίως και ειδικά η Μεσόγειος βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» ως προς τις επιπτώσεις. Μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προσαρμογής. Η μοναδική ισορροπία και η μαγεία που προσφέρει η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι μια κληρονομιά που πρέπει να προστατέψουμε πάσει θυσία», σημείωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Φέτος, λοιπόν, αναλαμβάνουμε δράση για τη θάλασσα και δεσμευόμαστε να αλλάξουμε συνήθειες που την επιβαρύνουν. Στις 24 Μαρτίου 2018, στις 20:30, αφιερώνουμε μια Ώρα στη Γη, μια ώρα στη θάλασσα, κλείνοντας τον διακόπτη και αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα.

Λάβε μέρος στην Ώρα της Γης και συνδέσου με τη θάλασσα!

Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί ασφυκτιά από την κλιματική αλλαγή. Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί τους δυο τελευταίους αιώνες απορρόφησε το 1/3 του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.

Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί 15.000 Έλληνες ψαράδες εξαρτώνται από αυτήν για να επιβιώσουν. Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί ένα από τα πιο εμβληματικά είδη στον κόσμο, η μεσογειακή φώκια, κινδυνεύει να χάσει τις παραλίες όπου γεννάει τα μικρά της. Συνδέσου με τη θάλασσα που λόγω της κλιματικής αλλαγής χάνει τα ψάρια, τα σφουγγάρια και την ποσειδωνία της.

Συνδέσου με τη θάλασσα και προστάτεψε τη μοναδική χελώνα καρέτα, που απειλείται σοβαρά, αφού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής γεννά μόνο θηλυκά αυγά.

Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί… πως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου και την Ελλάδα χωρίς αυτήν;


WWF GreenSpaces στην πράξη!

© WWF Ελλάς

Ο Μάρτης μας υποδέχθηκε με ιδανικό καιρό για παρεμβάσεις σε χώρους πρασίνου!

Με 2.100 χώρους πρασίνου ήδη καταγεγραμμένους σε όλη την Ελλάδα περνάμε πλέον στην έμπρακτη βελτίωση τους με ήπιες -για την ώρα- παρεμβάσεις

Η αρχή έγινε σε συνεργασία με την εταιρία Eurobank και την ΜΚΟ ethelon σε μια προσπάθεια προώθησης του εταιρικού εθελοντισμού. Οι άνθρωποι της Eurobank για το διάστημα ενός μήνα αξιοποίησαν την εφαρμογή WWF GreenSpaces, κατέγραψαν, βαθμολόγησαν χώρους πρασίνου. Από το σύνολο των καταγραφών επιλέχθηκε ο χώρος με τη χαμηλότερη βαθμολογία για ήπιες παρεμβάσεις: το πάρκο στην οδό Ησαϊα Σαλώνων 32 στους Αμπελόκηπους. Καθαρίσαμε, φυτεύσαμε, βάψαμε, κάναμε τα μαγικά μας και ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη του κατάσταση.

Οι επόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν από σχολεία! Το WWF σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ιλίου και τα σχολεία του Δήμου θα προβούν σε αναπλάσεις σε πάρκα της περιοχής το επόμενο διάστημα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι μαθητές επισκέφτηκαν ήδη το χώρο πρασίνου που θα παρέμβει το σχολείο τους και έφτιαξαν οι ίδιοι μια λίστα με προτάσεις παρέμβασης που θα την υποβάλουν στο Δήμο ώστε να πάρουν έγκριση.

Υπάρχει κάποιο πάρκο κοντά στο δικό σας σχολείο που χρειάζεται νέα πνοή; Ζητήσετε τη συνεργασία της δημοτικής σας αρχής για κοινές παρεμβάσεις και δώστε το βήμα στους μαθητές να γίνουν συμμέτοχοι στην αλλαγή και το φωτεινό παράδειγμα για όλη τη γειτονιά.


Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας στην Κρήτη!

© WWF Ελλάς

Το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή συνεχίζεται στην Κρήτη τον Μάρτιο, με την περιβαλλοντική οργάνωση να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής. Πρώτη στάση της εκστρατείας στην Κρήτη ήταν το Ηράκλειο στις 5 και 6 Μαρτίου, ενώ οι δύο επόμενοι σταθμοί είναι το Ρέθυμνο (8-9/3) και τα Χανιά (12-13/3 ).

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε 12 πόλεις της χώρας, από τη Σύρο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το WWF Ελλάς ξεκινάει από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο το ταξίδι του και στην Κρήτη. Βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και πρακτικές συμβουλές προς γονείς για μία πιο υγιεινή και οικονομική διατροφή. Αυτά κι άλλα πολλά περιλαμβάνει η κινητή βιωματική έκθεση του WWF, αποκαλύπτοντας πώς μπορούμε μέσα από το πιάτο μας να προστατέψουμε και τον πλανήτη.

Όσοι βρεθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πληροφορίες έκθεσης WWF Ελλάς στην Κρήτη:
5 και 6 Μαρτίου, 18:00-20:00,στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου), σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
8 και 9 Μαρτίου, 18:00-20:00 στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου (Μπίρη 6) σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
12 και 13 Μαρτίου, 18:00-20:00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κατεχάκη και Ακτή Τομπάζη 31), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου


To Πάντα παίζει και μαθαινει…

© WWF Ελλάς

Τί πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ψαρικά; Είναι σωστό να τρώμε κολιό τον Αύγουστο; Ποια ψάρια δεν πρέπει με τίποτα να καταλήξουν στο πιάτο μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν οι καταναλωτές στο νέο Quiz που διαθέτει το Fish Guide, μαθαίνοντας παράλληλα με διασκεδαστικό τρόπο τις βασικές αρχές που θα τους βοηθήσουν να κάνουν σωστές επιλογές, ώστε οι θάλασσές μας να μην αδειάζουν από ψάρια και ζωή.

Με νέο, εμπλουτισμένο περιεχόμενο και ακόμα περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, η ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide, προσφέρει στους καταναλωτές ακόμα καλύτερη πλοήγηση, αλλά και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα της υπεραλίευσης και της προστασίας των θαλασσών μας,. Η ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide περιλαμβάνει νέα είδη ψαριών, επιπλέον πρωτότυπες συνταγές θαλασσινών από τον Ηλία Μαμαλάκη, ένα εκπαιδευτικό quiz με τις σημαντικότερες συμβουλές υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, καθώς και ένα νέο βίντεο που αποτυπώνει όλα όσα μπορούν να κάνουν καταναλωτές και επαγγελματίες για να συμβάλουν στην προστασία των θαλασσών μας. Δείτε επίσης εδώ το νέο video του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

Η δωρεάν εφαρμογή Fish Guide δημιουργήθηκε το 2016 από το WWF και είναι ένας πρακτικός, online οδηγός, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν τα ψαρικά τους υπεύθυνα, δηλαδή να επιλέγουν ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία. Πρακτικό και εύχρηστο, το WWF Fish Guide διαθέτει ένα έξυπνο ημερολόγιο που εμφανίζει στον χρήστη ποια είναι τα ψάρια που μπορεί να καταναλώνει ανά μήνα, ενώ λειτουργεί και σε off line περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.


Το Πάντα διαβάζει

© Seng Soun Ratanavanh

Υποδεχόμαστε την άνοιξη και την παγκόσμια ημέρα ποίησης με μια υπέροχη συλλογή χαϊκού για παιδιά.

Η Ροδούλα Παππά συνθέτει χαϊκού για τις 4 εποχές του χρόνου στη συλλογή: "Στη μύτη του κουταβιού, μια ακριδούλα...-Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές", εκδ. Νεφέλη.

Η εικονογράφηση, της Seng Soun Ratanavanh είναι μαγευτική. Πρωτότυπη, εμπνευσμένη από την ασιατική τέχνη, αλλά και με άρωμα ελληνικής φύσης, καθιστά το βιβλίο κόσμημα που δε θέλεις να αποχωριστείς. Στίχοι και εικόνα δημιουργούν ένα εικαστικό ποίημα που ευφραίνει τα μάτια και το νου.

Τα στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τα χαϊκού είναι προσεκτικά επιλεγμένα και σοφά "τραγουδισμένα" ώστε να μη μένουν στο επίπεδο μιας "χαριτωμένης" ή εξιδανικευμένης εκδοχής της φύσης. Τρυφερότητα, χαρά, μελαγχολία, νοσταλγία, προσμονή, ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων υποβάλλονται από τις λέξεις και τον χρωστήρα των δημιουργών.

Μην το χάσετε. Τα παιδιά αξίζουν αυτό το βιβλίο.


Η φωτογραφία του μήνα

©Karine Aigner/WWF US


Unsubscribe | Δες το email online