Τεύχος 138, Μάρτιος 2025


Η Ώρα της Γης: Δώσε μια ώρα για τις θάλασσές μας

© WWF Ελλάς

Για 19η συνεχή χρόνια, η «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα ένα ανοιχτό κάλεσμα προς πολίτες, πολιτικούς, φορείς και επιχειρήσεις για να λάβουν ενεργά μέρος. Για ακόμα μια χρονιά, εκατομμύρια πολίτες από περισσότερες από 180 χώρες παγκοσμίως θα ενώσουν τις φωνές τους και θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα για μια ώρα, αλλά και συμμετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίησης και δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση.

Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα, καθώς αποτελεί το σπίτι μας, την Ιστορία μας, τα καλοκαίρια μας, ενώ είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, είναι το σπίτι για μοναδικά είδη, όπως οι φάλαινες φυσητήρες, οι χελώνες Caretta caretta και οι μεσογειακές φώκιες που, αν και πολύτιμα για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δέχονται πολυάριθμες απειλές.

Γι’ αυτό και φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, καλούμε τους συμπολίτες μας να θυμηθούν την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας η θάλασσα και οι πολύτιμοι πόροι της, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας.

Συγκεκριμένα, ενόψει της φετινής «Ώρας της Γης», μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να:

Η «Ώρα της Γης» λειτουργεί ως μια δυνατή υπενθύμιση για την επείγουσα δράση που πρέπει όλοι να λάβουμε, για το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη!

Το Σάββατο 22 Μαρτίου, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο θα ενώσουμε τις φωνές. Σε θέλουμε μαζί μας!


Γίνετε «Φύλακες του Δάσους»

© WWF Ελλάς

Το νεο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα “Φύλακες του Δάσους” απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για τη σημασία των δασών και να τα κινητοποιήσει να γίνουν ενεργοί “φύλακες” των δασών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τα δάση, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τις δράσεις που μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε. Κυρίως όμως περιέχει παιχνίδια για την τάξη και δραστηριότητες για το πεδίο για τους μαθητές, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να τους βοηθήσουν να μάθουν με βιωματικό τρόπο για τα δάση και να αναπτύξουν θετική στάση απέναντί τους.

Οι Φύλακες του Δάσους είναι όμως ταυτόχρονα κι ένα πρόγραμμα Επιστήμης Πολιτών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκτούν τη δυνατότητα μέσω ειδικά διαμορφωμένων πρωτοκόλλων και καννάβων να δραστηριοποιηθούν ως επιστήμονες που συλλέγουν, καταγράφουν και καταχωρούν στοιχεία για την παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης του καμένου δάσους. Τα στοιχεία καταχωρούνται σε βάση δεδομένων και βοηθούν το επιστημονικό έργο του WWF Ελλάς στην προστασία των δασών και ιδίως της φυσικής αποκατάστασης του δάσους μετά τη φωτιά. Με τις δασικές πυρκαγιές να απειλούν πια όλο και περισσότερα δασικά οικοσυστήματα το πρόγραμμα αυτό είναι καίριας σημασίας για όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Iδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος.


Η Ώρα της Γης στα σχολεία

© WWF

Αν είσαι εκπαιδευτικός και θες να αφιερώσεις μαζί με τους μαθητές σου μια ώρα για το περιβάλλον γιορτάζοντας με τον δικό σας τρόπο την Ώρα της Γης σε αυτό το πακέτο θα βρείτε πολλές ιδέες για να εμπλέξετε παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο να δώσουν μια ώρα για τη Γη κάνοντας κάτι που αγαπούν - ό,τι κι αν τους ενδιαφέρει! Το πακέτο περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες - δημιουργικότητα, άθληση και ευεξία, βιωσιμότητα, φύση, ψυχαγωγία και διατροφή - υπάρχει κάτι για όλους, και όλες μαζί οι δράσεις που θα κάνετε ισοδυναμούν με τη μεγαλύτερη Ώρα της Γης.

Ενθαρρύνουμε κάθε εκπαιδευτικό να προσαρμόσει τις δραστηριότητες που προτείνουμε ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στην ηλικία, το περιβάλλον και το γνωστικό επίπεδο των μαθητών σας.

Θέλουμε κι εμείς να γιορτάσουμε μαζί σας την Ώρα της Γης -μην ξεχάσετε να βάλετε τα επίσημα #EarthHour 2025 hashtags -#BiggestHourForEarth και #MyHourForEarth- αν ανεβάσετε κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!


Οι «Αμαδρυάδες» είναι εδώ!

© ΣΕΟ

Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη μιας συναρπαστικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το WWF Ελλάς, που στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και παιχνίδια για τα μέλη του Ελληνικού Οδηγισμού.

Στην ελληνική μυθολογία οι Αμαδρυάδες ήταν οι νύμφες-προστάτιδες των δασών. Σήμερα, οι «Αμαδρυάδες» του ΣΕΟ ανακτούν τον ρόλο τους και προσκαλούν τα μελη της ελληνικής κοινωνίας να συμβάλουν στις δράσεις τους για την προστασία της φύσης.

Οι πρώτες δραστηριότητες και προκλήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, στον λογαριασμό που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό στο instagram. Πιστεύουμε ότι θα σας εμπνεύσουν και θα βρειτε κι εσείς πολλές απλές και χρήσιμες ιδέες για να καλέσετε τους μαθητές σας σε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μείνετε συντονισμένοι και ακολουθήστε το @amadryades_seo στο instagram για όλες τις εξελίξεις!


Το Πάντα πάει σινεμά...

© Flow

και παρακολουθεί την ταινία «Flow» που αποτελεί μια εντυπωσιακή αλληγορία για την κλιματική κρίση. Σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί, μια μεγάλη πλημμύρα απειλεί τη Γη. Μια μοναχική γάτα, καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο σε μια βάρκα μαζί με μια ιδιαίτερη παρέα διαφόρων ζώων μέσα σε αυτά και ενός ασπροπάρη. Παρά τις διαφορές τους, τα ζώα γίνονται συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι επιβίωσης και προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα.

Η ταινία λειτουργεί ως μια επίκαιρη οικολογική αλληγορία, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης με το περιβάλλον. Η απουσία ανθρώπων και η παρουσία εγκαταλελειμμένων πόλεων υποδηλώνουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης αδιαφορίας προς τη φύση. Η συνεργασία των ζώων για την επιβίωσή τους αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συλλογική δράση απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η ταινία, χωρίς διαλόγους, είναι μια δυνατή υπενθύμιση ότι το περιβάλλον δεν είναι δεδομένο και πως η αλλαγή ξεκινά από τη συνειδητοποίηση και την ανάληψη ευθύνης, καθιστώντας την ιδανική για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές τους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.


Το πάντα διαβάζει…

© Λυδία Χατζημάρκου/ iWrite

"Έφτασε στο χωριό Βοβούσα νύχτα. Μερικά φωτάκια ήταν ακόμη αναμμένα ανάμεσα στα σπίτια. Ο Ατσίδας δε δίστασε να χτυπήσει τις πόρτες και όταν είδε ότι κανείς δεν άνοιγε..."

Τη συνέχεια θα τη διαβάσετε στο βιβλίο "Ο επιθεωρητής Μπουφίδης και η καφέ αρκούδα".

Στη νέα του περιπέτεια ο Επιθεωρητής Μπουφίδης πηγαίνει στην Πίνδο για να λύσει, μαζί με τον βοηθό του, τον Ατσίδα, τον γρίφο της θανάτωσης μιας καφέ αρκούδας. Πολλά λέγονται, ψευδείς και αληθείς ειδήσεις κυκλοφορούν ευρέως. Πώς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα; Ο Μπουφίδης κι ο Ατσίδας δεν το βάζουν κάτω.

Μια μικρή περιπέτεια κατάλληλη για παιδιά 7-10 ετών, καλογραμμένη από την έμπειρη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εκπαιδευτικό Ελισάβετ Κρίπα και εικονογραφημένη από τη Λυδία Χατζημάρκου.

Μυρίζει βουνό και λάμπει με το φως του αστερισμού της Καλλιστώς!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και συνοδεύεται από πληροφορίες και παιχνίδια για τη βιολογία και την προστασία της καφέ αρκούδας. 


Η φωτογραφία του μήνα

© Life Under Dead Wood, Alexis Tinker-Tsavalas/2024 Young Wildlife Photographer of the Year


Unsubscribe | Δες το email online