Τεύχος 60, Μάιος 2015

Κηπουροί στην πόλη

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες ζουν σε πόλεις. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον έχει χαθεί και μαζί έχουμε σχεδόν ξεχάσει πώς παράγονται τα φρούτα και λαχανικά που φτάνουν στο πιάτο μας. Η εμφανής λύση για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας, να παράγουμε οι ίδιοι μέρος των τροφίμων που καταναλώνουμε, να βρούμε ένα υγιεινό και κυρίως αγχολυτικό χόμπι, ακούει στο όνομα «αστικοί λαχανόκηποι».

Λαχανόκηποι μπορούν να δημιουργηθούν σε αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες κτηρίων. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό χώρο διαθέτεις. Με μεράκι και διάθεση μπορείς να κάνεις θαύματα.

Λαχανόκηποι μπορούν επίσης να δημιουργηθούν σε ελεύθερους χώρους, σε πλαγιές και όχθες από ρέματα και ρυάκια, και γενικότερα σε χώρους που υπό άλλες συνθήκες θεωρούνται «αντιπαραγωγικοί». Αυτοί οι κήποι μπορούν να ποτιστούν με το νερό της βροχής και να δέχονται λίπασμα από υπολείμματα τροφών των νοικοκυριών, αυτά τα υπολείμματα που ούτως ή άλλως πετάμε μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που ακόμα περιέχουν. Μπορούν επίσης να γίνουν σημείο αναφοράς για μια γειτονιά και ταυτόχρονα να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες μιας σημαντικής μερίδας πολιτών, που βρίσκονται σήμερα στο έλεος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Γιατί λαχανόκηποι στο μπαλκόνι ή σε ελεύθερους χώρους;

  • Βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου παραγωγής των τροφίμων και διευκολύνουν την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου.
  • Βελτιώνουν την σωματική και ψυχική υγεία κι αποκτάς ένα χόμπι.
  • Σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση και τους κύκλους της.
  • Σε γεμίζουν με ικανοποίηση από τα επιτεύγματά σου.
  • Καλύπτουν διατροφικές ανάγκες των πολιτών και σε περίπτωση ενός δημόσιου λαχανόκηπου βοηθούν να εξασφαλιστούν οι ανάγκες όλης της χρονιάς.
  • Συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των παιδιών πάνω σε υγιή πρότυπα και τα βοηθά να ‘απεξαρτηθούν’ από κακές συνήθειες, όπως η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  • Συμβάλλουν στη διαφύλαξη τοπικών απειλούμενων σπόρων.
  • Βοηθούν στην απόκτηση ή βελτίωση δεξιοτήτων από άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Πρασινίζουν τις αφιλόξενες πόλεις.
  • Ομορφαίνουν το δημόσιο χώρο ή/και τα σπίτια μας.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του μικροκλίματος στις πόλεις.

Η WWF – Καλύτερη Ζωή καλεί τους πολίτες να γίνουν κηπουροί στην πόλη και από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2015 προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις, που ζητούν από εσένα μόνο ένα πράγμα: τη συμμετοχή σου:

  • Μαθαίνουμε να καλλιεργούμε στο μπαλκόνι και στην ταράτσα.
  • Επισκεπτόμαστε με γονείς και σχολεία, χώρους αστικών καλλιεργειών στην Αττική.
  • Διαμοιράζουμε τοπικές ποικιλίες σπόρων, που προμηθευτήκαμε από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό "Δήμητρα".
  • Το Σάββατο 6 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος οργανώνουμε ένα μοναδικό φεστιβάλ γεμάτο κέφι, χαρά και πολλή λαχανοκομική. Βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια λαχανοκομίας, διαμοιρασμός σπόρων από τοπικές ποικιλίες και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.
  • Φιλοξενούμε πληθώρα υλικού που θα σε βοηθήσει να κάνεις την αρχή.
  • Διοργανώνουμε έναν διαγωνισμό που σε καλεί να δώσεις το καλό παράδειγμα!

Γίνε μέλος της WWF – Καλύτερης Ζωής για να μην χάσεις αυτά που έρχονται! Γίνε κηπουρός στην πόλη! Η θεματική μας καμπάνια "Κηπουροί στην πόλη" υλοποιείται με τη συνεργασία της Οργάνωσης Γη. Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών έχουμε τη στήριξη του Οικολογικού Αγροκτήματος Διαμάντι, του Olyplant, των Urban Farmers of Athens και του Let's go green. Χορηγός της καμπάνιας με δωρεές σε είδος είναι τα καταστήματα Praktiker.

Στην τελική ευθεία...

…oι δράσεις των σχολείων για την Καλύτερη Ζωή. Εναμιση μήνα πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 315 σχολεία από όλη την ελλάδα έχουν ήδη ολοκληρώσει 236 συνολικά δράσεις.

Δυναμικό παρόν δίνουν πάντα τα νηπιαγωγεία (με φανερή πρωτοπορία της Δυτικής Ελλάδας) ενώ νέα σχολεία μπαίνουν δυναμικά στο χώρο. Τα σχολεια που προηγούνται μέχρι στιγμής είναι:
το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με 13 ολοκληρωμένες δράσεις,
το Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου στη Ζάκυνθο με 12 ολοκληρωμένες,
το 93ο ΔΣ Αθηνών με 12 ολοκληρωμένες δράσεις,
το Νηπιαγωγείο Λιθακιάς στη Ζάκυνθο με 11 ολοκληρωμένες δράσεις και
το 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης (που πέρυσι είχε κερδίσει το Χάλκινο Πάντα) με 6 δράσεις.

Δεν αποκλειεται φυσικά να γίνει κάποια έκπληξη την τελευταία στιγμή. Σας θυμίζουμε ότι πέρυσι ο αγώνας -στήθος με στήθος- κράτησε κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο κουδούνι!

Το Πάντα θα βρίσκεται...

4 Μαίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεια της περιοχής
5 Μαίου στην 61η Ανθοκομική Έκθεση Kηφισιάς με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία της περιοχής
8-10 Μαίου στο 7ο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για την ΑΕΙΦΟΡΙΑ Αλλάζοντας στάσεις και συμπεριφορές μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, σχολικά δίκτυα, δράσεις και δραστηριότητες στην Ελλάδα», που θα γίνει στον Βόλο, με εισήγηση με θέμα: "Kαλύτερη ζωή: οικολογικά, οικονομικά, συμμετοχικά. Ενεργοί πολίτες με τη διαδικτυακή πλατφόρμα του WWF Ελλάς"
11-14 Μαίου στο Δημοτικό Σχολείο Τήλου με προγράμματα για την ενέργεια στο πλαίσιο της Καλύτερης Ζωής και του προγράμματος TILOS HORIZON
18 Μαιου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής στην Πλάκα για το αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
22 Μαίου στη Δημοτική Βιβλιοθηκη Καθενών Ευβοίας με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεια της περιοχής

Το Πάντα διαγωνίζεται

Επίμονε καλλιεργητή στην πόλη, ο νέος φωτογραφικός διαγωνισμός της WWF - Καλύτερης Ζωής «Κηπουρός στην πόλη» σε αφορά! Είσαι από αυτούς που καταπιάνονται με κηπουρικές δράσεις στον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι ή την ταράτσα; Μαζί με καλλωπιστικά φυτά καλλιεργείς και φρούτα, λαχανικά ή αρωματικά φυτά; Τότε σίγουρα θα έχεις συνειδητοποιήσει ότι εκτός από προσωπική ευχαρίστηση, ικανοποίηση και υγεία δίνεις μία δροσερή ανάσα στο περιβάλλον.

Τώρα έφτασε η ώρα να επιβραβευθείς για την προσπάθειά σου να ομορφύνεις την καθημερινότητα σου και παράλληλα να δώσεις το καλό παράδειγμα σε άλλους, χαρίζοντας έμπνευση, ομορφιά και αισιοδοξία για μία καλύτερη ζωή στην πόλη. Πώς; Λαμβάνοντας μέρος στο φωτογραφικό διαγωνισμό της WWF – Καλύτερης Ζωής «Κηπουρός στην πόλη». Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι πολύ απλό:

  • Βγάλε μία φωτογραφία από τον μπαλκονόκηπo, τον ταρατσόκηπο, την αυλή ή τον κήπο σου.
  • Ανέβασέ την στην ειδική εφαρμογή που έχουμε ετοιμάσει στο Facebook, γράφοντας μια μικρή περιγραφή για αυτά που καλλιεργείς.
  • Μοιράσου την φωτογραφία στα social media και μάζεψε ψήφους.

Οι 5 συμμετοχές με τις περισσότερες ψήφους κερδίζουν πλούσια δώρα για τον κήπο σας από τα καταστήματα Praktiker, ενώ άλλες πέντε συμμετοχές θα βραβευτούν μετά από κλήρωση. Μπορείς και εσύ να αποδείξεις ότι με λίγο μεράκι και διάθεση μπορούμε όλοι να γίνουμε κηπουροί στην πόλη! Ο διαγωνισμός θα κρατήσει έως τις 10 Ιουνίου, αλλά όσο πιο σύντομα δηλώσεις συμμετοχή, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να είσαι ένας από τους νικητές!

Μύρισε άνοιξη!

Bασιλικός για το πέστο σου. Ρίγανη για τη σαλάτα σου. Δάφνη για τις φακές σου. Άνιθος για τα λαδερά φαγητά. Δυόσμος για τα αφεψίματά σου. Η λίστα των αρωματικών φυτών είναι μεγάλη και λαχταριστή – ξεκίνα λοιπόν με αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και φύτεψε στο μπαλκόνι σου τους μυστικούς άσσους κάθε σούπερ σεφ!

Αν αρχίσεις να απαριθμείς τα αρωματικά φυτά που μπορείς να φιλοξενήσεις σε μία απλή γλάστρα και αντιληφθείς πόσο εύκολα είναι στην καλλιέργεια και τη συντήρησή τους θα καταλάβεις επίσης πόσα θα κερδίσεις!

Η κηπουρική αρωματικών φυτών στο μπαλκόνι είναι εύκολη και φθηνή. Ξεκίνα από κάτι απλό και κάτι που αγαπάς να οσφραίνεσαι και να γεύεσαι και στη συνέχεια θα βρεις τον πράσινο δρόμο σου. Ας πούμε ότι τα αρωματικά φυτά θα σου ανοίξουν απλώς την όρεξη και θα σε εισάγουν στον φανταστικό κόσμο της οικιακής κηπουρικής. Κι όταν οι γλάστρες σου μεγαλώσουν, με μια εύκολη μεταφύτευση θα έχεις το πιο ωραίο δώρο για τους φίλους σου.

Και βέβαια ας μην παραβλέπουμε το μεγάλο περιβαλλοντικό καλό που επιτελείς βοηθώντας το περιβάλλον: περισσότερο οξυγόνο στην πόλη, λιγότερη ανάγκη για τεχνητό κλιματισμό και λιγότερη μεταφορά τροφίμων από μακρινές περιοχές όταν βάζεις τις δικές σου πράσινες πινελιές σε όσα μαγειρεύεις.

Το Πάντα ακούει τους έφηβους

To πάντα πήγε Μύκονο και εντυπωσιάστηκε από την ωριμότητα και το επίπεδο των εφήβων. Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Νομού Κυκλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευης, κ. Μαρούσα Σπαρτινού, δουλέψαμε με τα παιδιά για το οικολογικό αποτύπωμα και ιδίως το θέμα των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης.

Η Μύκονος είναι ένα ιδιαίτερο νησί. Συνδεδεμένο με το lifestyle. Κι όμως τα παιδιά έδειξαν ότι κατανοούν όλα τα υπέρ και τα κατά της ανάπτυξης του νησιού. Σκέφτονται, προβληματίζονται, ζυγίζουν πώς θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη και θα ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές από το μύθο που περιβάλλει το όμορφο νησί. Ο διάλογος που ανέπτυξαν μεταξύ τους, σε μικρές ομάδες, ήταν τόσο ώριμος, που μας έκανε να ξεχάσουμε την ώρα, το κουδούνι, το επόμενο τμήμα που περίμενε έξω από την πόρτα!

Όταν κάποια ομάδα «μας τα έψαλλε», που εμείς οι 50άρηδες, 60άρηδες, δεν προσέχουμε το περιβάλλον, ενώ η δική τους γενιά είναι πιο ευαισθητοποιημένη, τους προκαλέσαμε να το αποδείξουν! Τους στείλαμε στους φρεσκοτοποθετημένους στο σχολείο τους κάδους ανακύκλωσης να ελέγξουν πόσο σωστά ανακυκλώνουν οι μαθητές. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν ήταν και τόσο εξαίσιο όσο ήλπιζαν οι νεαροί! Αλλά αυτό δε μας εμπόδισε να κάνουμε ειρήνη, οι γενιές μεταξύ μας, και να χαράξουμε πορεία για τη Μύκονο των ονείρων μας! Με τον τουρισμό εντός φέρουσας ικανότητας, με τη Γυάρο να λάμπει απέναντι και τις φώκιες να κολυμπούν ανάμεσα στα ολοζώντανα λιβάδια Ποσειδωνίας και τις Κυκλάδες να κυκλώνουν τη Δήλο και αποτιμούν φόρο τιμής στον Απόλλωνα, το θεό της Αρμονίας! Ονειρευτήκαμε; Όχι. Επισκεφθείτε το Cyclades Life για να πειστείτε!

To Πάντα πάει υποβρύχιο σχολείο

Ενα εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο «Θαλασσάκι μου: Υποβρύχιο σχολείο» και αφορμή το βιβλίο "Το μυστικό της φώκιας" της Ελένης Σβορώνου θα εχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, στις 7 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στην Αθήνα.

Με αφορμή την τελευταία περιπέτεια του ντετέκτιβ Βεντουζίνι στήνουμε ένα εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, το Αιγαίο και τις Κυκλάδες. τη ζωή μας. Μέσα από την προσπάθεια επίλυσης της μυστηριώδους εξαφάνισης της φίλης του Βεντουζίνι, της φώκιας, θα διερευνήσουμε πώς συνδέονται όλα, από το φυτοπλαγκτόν ως τον καρχαρία και τον άνθρωπο, με τρόπο καθόλου προφανή. Μαζί μας θα είναι η Μαρία Λιβανού, από το πρόγραμμα «Κυκλάδες Life» του WWF Ελλάς και η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF Ελλάς οι οποίες θα μας δώσουν βασικά κλειδιά για να φτάσουμε στη λύση!

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου της σειράς «Ντετέκτιβ Βεντουζίνι» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). Στη σειρά κυκλοφορούν τα βιβλία: Ένα τόσο δα λεκεδάκι, Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα, Το μυστικό της φώκιας.

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Το Πάντα φτιάχνει φωλιές...

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στον «18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά», που διοργανώνει η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΕΠΑ.Λ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, με την υποστήριξη του δήμου Γαλατσίου, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών για την προστασία των άγριων πουλιών στο αστικό περιβάλλον, αλλά και της ανάδειξης της σημαντικότητας της παρουσίας των πουλιών ως δείκτης ποιότητας του περιβάλλοντος.

Οι τεχνητές φωλιές χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την αναπαραγωγική επιτυχία άγριων πουλιών σε περιοχές όπου οι φυσικές φωλιές δεν είναι διαθέσιμες, κυρίως μέσα στις πόλεις, στις οποίες και δεν υπάρχουν πολλά ώριμα δέντρα με κουφάλες ώστε να μπορούν να φωλιάσουν τα πουλιά.

Οι φωλιές που θα κατασκευαστούν θα πρέπει να σταλούν μέχρι την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 στο 2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου (Ταϋγέτου 60 & Πασσώβ 8, Τ.Κ. 111 41, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2288340 & 210 2288341, Fax: 210 2288340, e-mail: mail@2epal-galats.att.sch.gr).

Η Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου, ώρες 18:30 - 21:30 στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» (Αίθουσα Οινοποιείο) με παράλληλη έκθεση όλων των φωλιών.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού οι φωλιές θα αναρτηθούν σε δέντρα στο Άλσος Βεΐκου (δήμος Γαλατσίου), στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» (δήμος Ιλίου) και σε άλλα πάρκα του νομού Αττικής. Επίσης υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των φωλιών, εφόσον ζητηθεί, προκειμένου να αναρτηθούν σε σχολικές αυλές, σε αστικά άλση ή σε άλλους σχετικούς χώρους.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι.

Για τους όρους συμμετοχής και χρήσιμες οδηγίες δείτε εδώ.

Το Πάντα πάει Πανεπιστήμιο...

Για μια ακόμα χρονιά το Πάντα θα βρεθει 5-10 Ιουλίου στην Ιθάκη στο Θερινό Πανεπιστήμιοπου που διοργανώνει για εκπαιδευτικούς το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης "ΔΙΑΒΗΜΑ" σε συνεργασία με το Køge Business College της Δανίας και με την υποστήριξη του Δήμου Ιθάκης. Φέτος το θέμα είναι «Το σχολείο ως οργανισμός μάθησης» και οι ενότητες των μαθημάτων είναι οι εξής:

1η ενότητα: Το σχολείο ως οργανισμός μάθησης. ΟΤι σημαίνει ”οργανισμός μάθησης" και "σχολείο που μαθαίνει". Οι συμμετέχοντες αναζητούν τις αρχές, τους άξονες και τις διαστάσεις που διέπουν το σχολείο ως οργανισμό μάθησης.

2η ενότητα: Αξιοποιώντας την τέχνη στο "σχολείο που μαθαίνει". Πως μπορούν τα έργα τέχνης να συμβάλουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, με σκοπό την ενίσχυση του ίδιου του εκπαιδευτικού, αλλά και την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού οργανισμού, ως σύστημα; Οι εκπαιδευόμενοι διερευνούν θέματα ενδιαφέροντος και πεδία εφαρμογής, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη στο δικό τους εκπαιδευτικό οργανισμό.

3η ενότητα: Το περιβάλλον και οι άνθρωποι στο "σχολείο που μαθαίνει". Οι συμμετέχοντες, εργάζονται στο πεδίο για να λύσουν το μυστήριο ενός γρίφου. "Δάσκαλοί" τους είναι οι άνθρωποι, τα κτίρια, τα ίχνη του ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου αλλά και η φύση.

4η ενότητα: Η αξιολόγηση στο "σχολείο που μαθαίνει". Οι εκπαιδευόμενοι διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους η αξιολόγηση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και βελτίωση ενός οργανισμού μάθησης, ως εργαλείο ανατροφοδότησης, αυτοβελτίωσης, προώθησης επιτυχημένων πρακτικών και ανάπτυξης του ίδιου του οργανισμού και όσων συμμετέχουν σε αυτόν.

Οι διδάσκοντες είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και συγγραφείς. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Μάγος, επίκ. Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας, η Ελένη Σβορώνου, M.Sc., συγγραφέας, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης WWF-Ελλάς, η Βιβή Βασάλα, καθηγήτρια-σύμβουλος στο ΕΑΠ, ο Θανάσης Καραλής, αν. Καθηγητής στο Παν/μιο Πατρών, η Μαρία Γκιρτζή, Δρ. Παν/μίου Birmingham-UK, η Νατάσσα Ράικου, Παν/μιο Πατρών, καθηγήτρια-σύμβουλος στο ΕΑΠ.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: G.Rigoutsos/WWF Greece, Cyclades LIFE

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO