Το "σκοτεινό" ταξίδι της μπανάνας
© Hamza Butt, Creative Commons
Είναι
το πιο αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, γιατί είναι γλυκό και
αρωματικό, θρεπτικό και δυναμωτικό, αλλά και πρακτικό στη μεταφορά του
στην παιδική τσάντα. Πριν αρχίσει τα ταξίδια, ζούσε ‘ευτυχισμένο’ ως
ιθαγενές φυτό στην τροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου
και έχριζε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού στις τοπικές παραδόσεις και
θρησκείες, ως ιερό σύμβολο της αφθονίας και της σοφίας σε περιοχές του
πλανήτη κοντά στον Ισημερινό, που είχαν παρόμοιο τροπικό κλίμα: ζέστη
και υγρασία.
Πρώτος σταθμός των ταξιδιών του θεωρείται η Αφρική όπου και έφτασε
μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από Πολυνήσιους αλλά και Άραβες ταξιδιώτες
με τον ‘ιερό’ σκοπό να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ντόπιων
πληθυσμών. Επόμενος σταθμός του, μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, η
Λατινική Αμερική. Από εκεί και συγκεκριμένα από την Κόστα Ρίκα, η μοίρα
του έμελλε να αλλάξει κατά τα τέλη του 19ου αι., όταν μία αμερικάνικη
εταιρεία που κατασκεύαζε σιδηροδρομικές γραμμές έκανε φυτείες κατά
μήκος των γραμμών για να εξασφαλίσει τροφή στους ιθαγενείς εργάτες και
στη συνέχεια και εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Κάτι μαγικό συνέβη σε αυτό το ταξίδι και οι μπανάνες άλλαξαν χρώμα,
γεύση, υφή και έγιναν πλέον ένα πολύ νόστιμο ώριμο και γλυκό φρούτο. Η
ζωή και η δίαιτα των Βορειοαμερικανών και των Ευρωπαίων άλλαξε από
τότε, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής
της Λατινικής Αμερικής να τροφοδοτεί τις συγκεκριμένες περιοχές του
πλανήτη με αυτό το μαγικό καρπό.
Το σημερινό ταξίδι της μπανάνας από τις φυτείες της Λατινικής
Αμερικής στα ράφια των αγορών της Ευρώπης διαρκεί 25-26 μέρες και οι
νόμοι του εμπορίου απαιτούν να διατίθεται με συγκεκριμένα ποιοτικά
χαρακτηριστικά (χρώματος και γεύσης). Αυτά εξασφαλίζονται με τη
μεταφορά της σε ψυγεία σε θερμοκρασία 13-14οC για να μην ωριμάσει πριν
φτάσει στη χώρα διάθεσης. Ενίοτε μεταφέρεται σε ήπιο κενό αέρος ή
παρουσία χημικών ουσιών για την απορρόφηση του αιθυλενίου που
παράγεται.
Στη συνέχεια πριν διατεθούν στα ράφια, η ωρίμανσή τους επιταχύνεται
στα ωριμαντήρια με διοχέτευση ‘συνθετικού’ αιθυλενίου και διοξειδίου
του άνθρακα. Παράλληλα το ταξίδι αυτό μια και διανύει μία απόσταση
11.000 χιλιομέτρων περίπου, απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του
άνθρακα, ένα από τα βασικά αέρια θερμοκηπίου.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ας σκεφτούμε μήπως εντάξουμε στο
διατροφολόγιό μας εναλλακτικά τις κρητικές και μεσσηνιακές μπανάνες.
Και ας δώσουμε μια ευκαιρία και σε άλλα φρούτα ίσης ή και ανώτερης
θρεπτικής αξίας και ποιότητας. Ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα των
τοπικών φρούτων της τρέχουσας εποχής. Αναζητήστε τα στις λαϊκές αγορές,
στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς!
Και μην ξεχάσετε να παίξετε με τους μαθητές σας την ιστορία της
μπανάνας που θα βρείτε στη Δραστηριότητα 5 (Δεκατιανό εναντίον σνακ
1-0) του Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης.
Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
|