Τεύχος 93, Μάιος 2018


24 μέρες μείνανε …

© annca, Creative Commons

…μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού των Πρωταθλητών Βιώσιμης Διατροφής. Δεκάδες σχολεία ανταγωνίζονται με κέφι και ενθουσιασμό για την κουζίνα και τον λαχανόκηπου που θα κληρωθούν στα τρία τυχερά σχολεία, ευγενική προσφορά των καταστημάτων Praktiker. Η κλήρωση θα γίνει στις 5 Ιουνίου μεταξύ των σχολείων που έχουν ολοκληρώσει τις περισσότερες δραστηριότητες.

Ήδη 17 σχολεία έχουν ήδη ολοκληρώσει όλο το πρόγραμμα, δηλαδή και τις 11 δραστηριότητες! Η αγωνία κορυφώνεται καθώς η λίστα των σχολείων που θα μπουν στην κλήρωση μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

Τα παιδιά δηλώνουν ενθουσιασμένα, αγαπημένες τους δραστηριότητες μέχρι στιγμής το ψάρεμα και το υπερατού (που παίζουν ακόμα και στο διάλειμμα) ενώ μας στέλνουν επιδαπέδια και επιτραπέζια παιχνίδια που εμπνέονται και κατασκευάζουν μόνοι τους, παραμύθια και πολλές ιδέες για την προώθηση του μηνύματος στις οικογένειες και τις τοπικές κοινωνίες τους.

Σας θυμίζουμε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου, στις 21.00 μπορείτε να ανεβάζετε δραστηριότητες εδώ. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα ανακοινωθούν στους νικητές αλλά και στην ιστοσελίδα http://food.wwf.gr/ και φυσικά στη σελίδα μας στο facebook.


Το Πάντα φυλάει τα δάση…

© Monsterkoi, Creative Commons

Και δεν ξεχνάει ότι μόλις ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, την 1η Μαίου. Μπορεί να έχουμε εφησυχάσει λόγω βροχών αυτές τις ημέρες αλλά καλό είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως να μεταδώσουμε και στους άλλους το μήνυμα «Η φωτιά σε αφορά - Πρόσεχε τι κάνεις, πρόσεχε γύρω σου!» Μπαίνει λοιπόν εδώ, μαθαινει τι πρεπει να κάνει και κατεβάζει το υλικό της εκστρατείας « Η φωτιά σε αφορά».

Για όσα σχολεία ενδιαφέρονται θυμίζουμε ότι εδώ θα βρείτε το εκπαιδευτικό πακέτο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών για μαθητές Ε & Στ Δημοτικού και Γυμνασίου. Η βασική δράση των μαθητών είναι η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τους. Βάσει των αποτελεσμάτων, που επεξεργάζονται οι ίδιοι οι μαθητές ώστε να αποτυπώσουν τάσεις και απόψεις, οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με διάφορα εργαλεία όπως το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα. Και μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε αν υλοποιήσετε κάποιες από αυτές και να μας στείλετε φωτογραφίες και νέα από τις δράσεις που θα κάνετε.


Το Πάντα υιοθετεί ασπροπάρη!

© WWF Ελλάς

Τα τελευταία εναπομείναντα ζευγάρια ασπροπάρη στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει 5 σχολεία στη Θράκη που γειτνιάζουν με τις περιοχές που φωλιάζουν. Η συμβολική υιοθεσία έχει ξεκινήσει από το 2013 και συνεχίζει με επιτυχία. Κάθε άνοιξη τα σχολεία καλωσορίζουν τους ασπροπάρηδες και ό,τι μαθαίνουν για τη ζωή του και τις δυσκολίες που τον έχουν φέρει στα πρόθυρα της εξαφάνισης από την Ελλάδα, το μεταφέρουν με ευφάνταστο τρόπο στους κατοίκους της περιοχής τους.

Και φέτος, για 6η συνεχή χρονιά, έχουμε οργανώσει παιχνίδια χαμένου θησαυρού για κάθε σχολείο. Οι μαθητές μέσω γρίφων επισκέπτονται όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και μαθαίνουν το ρόλο του καθενός για την εξασφάλιση του μέλλοντος του ασπροπάρη. Μαζί με τους φορείς συμμετέχουν και καταστηματάρχες κάθε οικισμού, απλοί πολίτες που ενημερώνονται για το απειλούμενο είδος.

Στις 7 Μαῒου το πρώτο παιχνίδι χαμένου θησαυρού έλαβε χώρα στις Σάπες με 45 μαθητές από το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, βγήκαν στους δρόμους του οικισμού και αποκωδικοποίησαν όλους του γρίφους λαμβάνοντας στο τέλος θερμή υποδοχή από το Δήμαρχο Σαπών-Μαρώνειας. Ακολουθούν άλλα 4 παιχνίδια χαμένου θησαυρού στον Ίασμο, στο Τυχερό και στο Σουφλί. Θα ευχαριστήσουμε άλλη μια φορά τα ΚΠΕ Σουφλίου και Μαρώνειας καθώς και τα Γυμνάσια Σουφλίου, Τυχερού και Ιάσμου και τα Δημοτικά Τυχερού και Σαπών για την πολύτιμη συνεργασία, δυναμική συμμετοχή και ακούραστη υποστήριξη των προσπαθειών προστασίας του απειλούμενου ασπροπάρη.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE με τίτλο «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874), στο οποίο συμμετέχει το WWF μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.


Το Πάντα παίζει…

© Antonio Busiello, WWF US

Για να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας, 22 Μαίου αποφάσισε να θυμηθεί ένα παιχνίδι από τα παλία: το ράλι επιβίωσης της χελώνας καρέτα

Ένα διασκεδαστικό βιωματικό παιχνίδι για τη ζωή και τους κινδύνους που απειλούν τη χελώνα caretta caretta που μπορείτε να παίξετε με τους μαθητές σας. Το παιχνίδι μπορει να παιχτει στην τάξη ή σε εξωτερικό χώρο και απευθύνεται κυρίως σε παιδια 6-13 ετών αλλά εμείς το έχουμε δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία και σε παιδιά νηπιαγωγείου. Σκοπός του παιχνιδιού η συνειδητοποίηση των απειλών για το είδος Caretta caretta, η ικανότητα διαχωρισμού των φυσικών αιτιών από τις ανθρωπογενείς αιτίες, η καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στη διάσωση του είδους και η υιοθέτηση ορθών πρακτικών για την προστασία των ακτών-βιοτόπων της χελώνας.


Τα τελευταία ταξίδια της κινητής έκθεσης για φέτος…

© WWF Ελλάς

Τελειώνει η σχολική χρονιά και μαζί με αυτή σιγά σιγά τελειώνουν και τα ταξίδια της κινητής μας έκθεσης για την διατροφή. Την επόμενη εβδομάδα, 14-15 Μαΐου θα βρισκόμαστε στην αγαπημένη μας Ζάκυνθο, στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, όπου η κινητή έκθεση του WWF θα «μαγειρέψει» μαζί με ενήλικες και παιδιά της Ζακύνθου μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας και του πλανήτη.

21-22 Μαΐου θα κλείσουμε τα θαλασσινά μας ταξίδια με μια επίσκεψη στην πανέμορφη Σάμο που θα μας φιλοξενήσει στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Δήμου Σάμου στο Πυθαγόρειο.

Μέσα στον Ιούνιο θα επισκεφθούμε την Χαλκίδα και τη Θήβα και κάπως έτσι θα κλείσει το ταξίδι της κινητής μας έκθεσης τη σχολική χρονιά 2017-18. Για το που θα μας βρείτε του χρόνου μείνετε συντονισμένοι!


Το "σκοτεινό" ταξίδι της μπανάνας

© Hamza Butt, Creative Commons

Είναι το πιο αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, γιατί είναι γλυκό και αρωματικό, θρεπτικό και δυναμωτικό, αλλά και πρακτικό στη μεταφορά του στην παιδική τσάντα. Πριν αρχίσει τα ταξίδια, ζούσε ‘ευτυχισμένο’ ως ιθαγενές φυτό στην τροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και έχριζε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού στις τοπικές παραδόσεις και θρησκείες, ως ιερό σύμβολο της αφθονίας και της σοφίας σε περιοχές του πλανήτη κοντά στον Ισημερινό, που είχαν παρόμοιο τροπικό κλίμα: ζέστη και υγρασία.

Πρώτος σταθμός των ταξιδιών του θεωρείται η Αφρική όπου και έφτασε μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από Πολυνήσιους αλλά και Άραβες ταξιδιώτες με τον ‘ιερό’ σκοπό να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ντόπιων πληθυσμών. Επόμενος σταθμός του, μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, η Λατινική Αμερική. Από εκεί και συγκεκριμένα από την Κόστα Ρίκα, η μοίρα του έμελλε να αλλάξει κατά τα τέλη του 19ου αι., όταν μία αμερικάνικη εταιρεία που κατασκεύαζε σιδηροδρομικές γραμμές έκανε φυτείες κατά μήκος των γραμμών για να εξασφαλίσει τροφή στους ιθαγενείς εργάτες και στη συνέχεια και εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Κάτι μαγικό συνέβη σε αυτό το ταξίδι και οι μπανάνες άλλαξαν χρώμα, γεύση, υφή και έγιναν πλέον ένα πολύ νόστιμο ώριμο και γλυκό φρούτο. Η ζωή και η δίαιτα των Βορειοαμερικανών και των Ευρωπαίων άλλαξε από τότε, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Λατινικής Αμερικής να τροφοδοτεί τις συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη με αυτό το μαγικό καρπό.

Το σημερινό ταξίδι της μπανάνας από τις φυτείες της Λατινικής Αμερικής στα ράφια των αγορών της Ευρώπης διαρκεί 25-26 μέρες και οι νόμοι του εμπορίου απαιτούν να διατίθεται με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (χρώματος και γεύσης). Αυτά εξασφαλίζονται με τη μεταφορά της σε ψυγεία σε θερμοκρασία 13-14οC για να μην ωριμάσει πριν φτάσει στη χώρα διάθεσης. Ενίοτε μεταφέρεται σε ήπιο κενό αέρος ή παρουσία χημικών ουσιών για την απορρόφηση του αιθυλενίου που παράγεται.

Στη συνέχεια πριν διατεθούν στα ράφια, η ωρίμανσή τους επιταχύνεται στα ωριμαντήρια με διοχέτευση ‘συνθετικού’ αιθυλενίου και διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα το ταξίδι αυτό μια και διανύει μία απόσταση 11.000 χιλιομέτρων περίπου, απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα βασικά αέρια θερμοκηπίου.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ας σκεφτούμε μήπως εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας εναλλακτικά τις κρητικές και μεσσηνιακές μπανάνες. Και ας δώσουμε μια ευκαιρία και σε άλλα φρούτα ίσης ή και ανώτερης θρεπτικής αξίας και ποιότητας. Ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα των τοπικών φρούτων της τρέχουσας εποχής. Αναζητήστε τα στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς!

Και μην ξεχάσετε να παίξετε με τους μαθητές σας την ιστορία της μπανάνας που θα βρείτε στη Δραστηριότητα 5 (Δεκατιανό εναντίον σνακ 1-0) του Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Η φωτογραφία του μήνα

© naturepl.com/Gabriel Rojo/ WWF


Unsubscribe | Δες το email online