Ένας γλάρος ανοιχτά της Θάσου
-Τον γλάρο τον βλέπεις; μου είπε ο Γιάννης Μανιός, καπετάνιος του καϊκιού και ιδιοκτήτης της εταιρίας εμπορίας ψαριών Μανιός με έδρα την Καβάλα.
-Ναι εκεί είναι τον βλέπω, απάντησε ο Ηλίας, μεγαλώνοντας το συννεφάκι πάνω από το κεφάλι μου με τα ερωτηματικά. Το μόνο που έβλεπα ήταν μικροσκοπικά φωτάκια στο βάθος. Άλλωστε ήταν 03:00 τα ξημερώματα κάπου έξω από τη Θάσο και γύρω μου το σκοτάδι είχε αγκαλιάσει τα πάντα.
Είχαμε σαλπάρει από νωρίς, γύρω στις 20:00 από το λιμάνι της Καβάλας, με το καϊκι του Γιάννη, τον ιχθυολόγο Ηλία Καλλία και τον Υπεύθυνο Ποιότητας της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος Διονύση Διονυσόπουλο. Μαζί μας είχαμε το δευτεροκάϊκό και πάνω στο σκάφος είχαμε το λαμπαδόρο και τα ρομποτάκια. Τις φωτεινές σημαδούρες που παίζουν κομβικό ρόλο για την επίτευξη του σκοπού μας. Έχουμε βγει να ψαρέψουμε γαύρο, ένα από τα δύο είδη που ψαρεύουν τα γρι γρι τη νύχτα. Μαζί με τη σαρδέλα, είναι τα δύο είδη για τα οποία δουλεύουμε όλοι μαζί στο πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας του στόλου γρι γρι της εταιρίας Μανιός.
Ο μάγειρας του πρωτοκάϊκου μας έφερε από νωρίς μια γαβάθα μακαρόνια με κιμά, και ο Γιάννης, με τα χέρια στο πιλοτήριο, οδηγούσε με περίσσια άνεση, μιλούσε με τον Ηλία και τον Διονύση και απαντούσε στις ερωτήσεις μου ρίχνοντας που και που μια ματιά στις υπερσύχρονες οθόνες του που σκάναραν το βυθό για ψάρια.
Όσο πέρναγε η νύχτα, αφήναμε ένα ένα τα ρομποτάκια με τα φώτα στο...απόλυτο πουθενά. Κάπου έξω από τη Θάσο. «Τα ψάρια θα μαζευτούν κάτω από το φως όπου μαζεύεται το ζωοπλαγκτόν, η τροφή τους», μου είπε ο Ηλίας. «Μετά θα τα κυκλώσουμε και θα τα πιάσουμε.» Μετά αναμονή. Μια αιωνιότητα.
Αθόρυβα, σε ανύποπτο χρόνο, το κατάστρωμα σιγά σιγά ζωντανεύει, οι 15 ψαράδες πίνουν τον καφέ τους ενώ στο πιλοτήριο ο Γιάννης μιλάει με τον Ηλία με τη σιγουριά του ανθρώπου που ξέρει ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει.
Ρίχνουμε το λαμπαδόρο, ένα σκάφος περίπου 4 μέτρων που έχει επάνω του φως. Ο χειριστής του λαμπαδόρου, θα κοπηλατήσει αργά για να βρει ένα ένα τα φωτισμένα ρομπότ και θα τα σβήσει, ώστε τα ψάρια να ακολουθήσουν το δικό του φως, τη δική του λάμπα. Ήρθε η σειρά του δευτεροκάϊκου. Παίρνει τη μία άκρη και στη συνέχεια το πρωτοκάϊκο σιγά σιγά κυκλώνει τα ψάρια με το δίχτυ και συναντάει το δευτεροκάϊκο για να πάρει την άλλη άκρη επάνω. Στη μέση τους βρίσκεται ο ...φωτισμένος λαμπαδόρος και από κάτω του ο γαύρος!
Ο Γιάννης δίνει οδηγίες από τη γέφυρα, οι ψαράδες δουλεύουν πυρετωδώς στο κατάστρωμα για να μαζέψουν τα δίχτυα μήκους 700 μέτρων, ο κλοιός των διχτυών όλο και μικραίνει και ξαφνικά όλα φωτίζονται. Ο λαμπαδόρος, έχει κάνει τη νύχτα μέρα και η θάλασσα έχει γεμίσει...γαύρο. Γαύρο που σπαρταράει. Οι ψαράδες με μία τεράστια απόχη ψαρεύουν μέσα από το δίχτυ, τα λέπια στο φακό μοιάζουν με πυγολαμπίδες, το δίχτυ κλείνει και κλείνει και έχει πλέον γίνει σα πουγγί που μεταφέρει μέσα στις τεράστιες δεξαμενές με αλατόνερο που περιμένουν πάνω στο πρωτοκάϊκο το γαύρο.
Το ξημέρωμα έρχεται σα λύτρωση και ο ουρανός γεμίζει πεινασμένους γλάρους που κρώζουν.
–Γιάννη, ο τόπος γέμισε γλάρους...
Ένα διήγημα της Μαρίας Λιβανού, συνεργάτη θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς. |
Στάση βιβλιοθήκη
Αυτό τον μήνα, ψάξτε τη δημοτική ή δημόσια βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας, στην Αττική, μήπως ανήκει στο δίκτυο βιβλιοθηκών Future Library. Aν είναι, ρωτήστε τους μήπως μπορείτε να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη με τους μαθητές σας για να κάνετε ένα εργαστήριο με θέμα τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Καλύτερης Ζωής με το δίκτυο αυτό, έχουμε ετοιμάσει ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αυτό το θέμα.
Ίσως λοιπόν η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη προσφέρει αυτό το εργαστήριο κι έτσι εσείς θα πιάσετε με ένα σμπάρο δυο τριγώνια: θα καλλιεργήσετε στάση φιλαναγνωσίας γνωρίζοντας τη βιβλιοθήκη της περιοχής σας αλλά ταυτόχρονα θα ευαισθητοποιηθείτε για τις χαρές της χρήσης των Μέσων Μαζίκης Μεταφοράς!
Μη διστάσετε να πάρετε μέρος στη δράση που θα σας προτείνουν να κάνετε στη συνέχεια. Να χαρτογραφήσετε τη γειτονιά του σχολείου σας, να αναδείξετε τα ΜΜΜ της περιοχής και να χαράξετε διαδρομές ενδιαφέροντος πάντα σε συνάφεια με τις στάσεις των ΜΜΜ.
Και φυσικά στη βιβλιοθήκη θα πάτε με τα πόδια ή με ένα μέσο μαζικής μεταφοράς!
Αν, επίσης, βρίσκεται το σχολείο σας κοντά στο Κέντρο Γαία, στην Κηφισιά, συμπληρώστε την εμπειρία σας με μια επίσκεψη στην έκθεση αυτή. Εστιάστε στο θέμα «Μέσα μαζικής μεταφοράς». Θα σας δώσει πολλές ιδέες για δράσεις και δρατηριότητες.
|
Το Πάντα ανακυκλώνει σωστά!
Μια νέα δράση για τα σχολεία ανεβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην Καλύτερη Ζωή. Είναι απλή και ευκολη αλλά δυστυχώς όχι αυτονόητη, καθώς όπως ειδαμε πολλοί μπερδευουν και τα πιο απλά σήματα.
Καθημερινά χρησιμοποιούμε διάφορες συσκευασίες και αντικείμενα που όταν τελειώσουν καλούμαστε να τα πετάξουμε στον κάδο σκουπιδιών ή να τα ανακυκλώσουμε. Τα καλά νέα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι τασσόμαστε υπέρμαχοι της ανακύκλωσης και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Μέχρι εδώ καλά! Τα δύσκολα ξεκινάνε όταν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν διάφορα σήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και όταν πρέπει να τα «αποκρυπτογραφήσουμε». Στις περισσότερες συσκευασίες υπάρχουν ειδικά σήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και συχνά ποικίλλουν.
Η αποστολή μας λοιπόν είναι, όταν γυρίσουμε σπίτι, να κοιτάξουμε προσεκτικά διάφορες συσκευασίες (πχ τροφίμων, καθαριστικών, παιχνιδιών κλπ) να εντοπίσουμε τα σχετικά σήματα και να μάθουμε μαζί με τους γονείς μας να τα «διαβάζουμε». Ήρθε η ώρα να γίνει κι η δική μας οικογένεια ειδική στην αποκρυπτογράφησή τους!
Ας διαβάσουμε το σχετικό φυλλάδιο για να μάθουμε όλα όσα θα θελαμε να ξέρουμε για το τι ανακυκλώνεται στο πι και φι!
Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δράση σαν αφόρμηση για μια ευρύτερη δράση για ανακύκλωση όπως η δράση Σκουπίδια: τα 3R στην πράξη, η δράση Ανακύκλωσε σωστά, μπορείς! Ή η δράση τα 3R στην γειτονιά. |
Το Πάντα μαθαίνει...
Τρία ολοκαίνουρια βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς φέρνει στην Αθήνα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης – ΔΙΑΒΗΜΑ στον εκδοτικό οίκο ΑΓΚΥΡΑ (Σόλωνος 124).
Το πρώτο με τίτλο «Καλά Χριστούγεννα από καρδιάς: για μια γιορτή με νόημα και ουσία στη σχολική ζωή» θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου, 15.30-20.30, από την δικία μας Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας και Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς. Στόχος να φύγουμε από το εργαστήριο όχι μόνο με γνώσεις και ιδέες για δραστηριότητες και τεχνικές εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και με χαρά, ηρεμία, άνοιγμα ψυχής. Αφού περιηγηθούμε, σύντομα, στο ρόλο της γιορτής στην κοινωνική ζωή θα προτείνουμε διαθεματικές δραστηριότητες που στόχο έχουν να μας εισάγουν στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων αλλά και κάθε γιορτής αφού το νόημα της γιορτής είναι η μοιρασιά, η ανταλλαγή, η συμμετοχή των μελών της ομάδας σε μια κοινή εμπειρία χαράς. Oι δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, θεατρικό παιχνίδι με θέμα την ανταλλαγή, δημιουργική ανάγνωση και γραφή με αφορμή Χριστουγεννιάτικα κείμενα, Χριστουγεννιάτικο γεύμα με το βλέμμα στον πλανήτη, ραπ αυτοσχεδιασμούς, στοχασμούς για το νόημα του δώρου κλπ.
Το δεύτερο έχει τίτλο: «Δάσκαλος και τιμωρία: Διερευνώντας την επιβολή της ποινής στο σχολικό περιβάλλον με τη χρήση της τέχνης» και θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου, 9.00-14.00 από την Μαρία Καγιαβή, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, υποψήφια διδάκτορα του ΕΑΠ. Σκοπός η πολύπλευρη προσέγγιση της επιβολής της ποινής στο σχολικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ως ερέθισμα έργα τέχνης (κινηματογραφικά, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.) και διαφορετικές διδακτικές τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων (π.χ. θεατρικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων κ.λπ.).
Το τρίτο έχει τίτλο «Εξετάζοντας το φόβο μέσα από παραμύθια και ιστορίες» και θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου 16.00-20.00, και αυτό από την κ. Καγιαβή. Σκοπός η βιωματική διερεύνηση του φόβου σε μαθητές σχολικής ηλικίας χρησιμοποιώντας ως εργαλεία ιστορίες και παραμύθια. Οι συμμετέχοντες μελετούν και αναλύουν σχετικά περιστατικά, επιλέγουν κατάλληλα παραμύθια/ιστορίες με στόχο να τα αξιοποιήσουν ως εργαλεία για τη διερεύνηση του φόβου στα παιδιά, παίζουν ρόλους, αναπαριστούν καταστάσεις, ώστε να προσεγγίσουν πολύπλευρα το θέμα του φόβου και να κατανοήσουν το ρόλο τους στη διάγνωση και αντιμετώπιση του. Εργάζονται σε μικρές ομάδες, με ειδικά σχεδιασμένες θεατρικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και άλλες συμμετοχικές τεχνικές (βιωματική διδασκαλία).
Για κάθε πρόγραμμα η συμμετοχή ειναι 50 ευρώ. Τα προγράμματα διαρκουν 5 ωρες δια ζώσης και 10 ώρες εξ αποστάσεως για μελέτη και εκπόνηση σχετικής εργασίας. Σε όλα τα προγράμματα ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 30 άτομα ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την εγγραφή στείλτε την αίτηση σας στο info@diavima.edu.gr.
|
Το Πάντα θα φάει ‘ΜΕ ΝΟΥ ΓΙΑ 5000’
Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το Feeding the 5000, μια παγκόσμια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση και δράση κατά της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5000 πολίτες. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με την Ανατολική Aναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το British Council, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ, το Slow Food Thrace και το EU FUSIONS και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Youth Capital 2014.
Το ΜΕ ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας Feeding the 5000, η διεθνής οργάνωση Feedback έχει οργανώσει σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Οουκλαντ, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία.
Από τις 12μμ έως τις 4μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει ένα γεύμα και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων δραστηριοτήτων. Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα φρούτα και λαχανικά που θα σπαταλούνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και ντομάτες.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά επώνυμους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Νταϊάνα Κόχυλα και Ευτύχης Μπλέτσας) που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού!
Το κοινό καλείται επίσης να πάρει μέρος στη ΝτισκοΣούπα, όπου μαζί με εθελοντές θα μπορέσει να φτιάξει και να απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα / λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι.
Το παιδικό κομμάτι της εκδήλωσης γεμίζει με υπέροχες δράσεις και βιωματικά προγράμματα από το British Council, το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται γύρω από τον συνδυασμό των τροφών και ανακαλύπτουν πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές για την υγεία μας και το περιβάλλον, μέσα από τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού.
|
Το Πάντα θέλει τροφή για όλους!
Η οργάνωση Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Βritish Council, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, την ActionAid, τo WWF Ελλάς και τη Fair Trade Hellas καλούμε εκπαιδευτικούς, φορείς της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης, οργανώσεις νέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οποιονδήποτε άλλο φορέα εκπαίδευσης ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, που είναι από τις 15 - 23 Νοέμβρη 2014.
Η Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο είναι μια δράση ευαισθητοποίησης, η οποία οργανώνεται, κάθε χρόνο σε 47 χώρες κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά και συντονίζεται από το Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Για το 2014 το θέμα της Εβδομάδας είναι η "Διατροφική Ασφάλεια", το να έχουν δηλαδή όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε επαρκές, ασφαλές και θρεπτικό φαγητό για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Στο θέμα αυτό εμπίπτουν ζητήματα όπως: το βασικό δικαίωμα στην τροφή και το μείζον ζήτημα της ακραίας φτώχειας και της πείνας στον κόσμο, οι συνέπειες που έχουν διαφορετικά συστήματα προμήθειας (παραγωγής & εμπορίας) της τροφής μας όσον αφορά την υγεία μας αλλά και τα δικαιώματα όσων εμπλέκονται στην διαδικασία, τις συνήθειές μας ως καταναλωτών - πως μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη για την επίτευξη των αλλαγών που επιδιώκουμε.
Στο πλαίσιο της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για εκπαιδευτικούς δημοτικού και γυμνασίου ώστε να ενημερωθούν για την Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, να εξοικειωθούν με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο αφορά στο θέμα της Διατροφικής Ασφάλειας και να παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια από τους συνεργαζόμενους φορείς Αξίες Ζωής, WWF Ελλάς, ActionAid, και Fair Trade. Το σεμινάριο θα γίνει την Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014 στο Βritish Council. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την συντονίστρια Ευγενία Βαθάκου, evathakou@hotmail.com για την περίπτωση που υπάρχουν ακόμα θέσεις. Επίσης στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια από τις παραπάνω οργανώσεις στο κλειστό γήπεδο Αγιου Δημητρίου σε συνεργασία με το Δήμο. |
Το Πάντα κερδίζει!
Ενώ το Πάντα προσπαθεί ήδη με κάποια σχολεία να λύσει το γρίφο πώς θα οργανώσει ένα οικολογικό πάρτυ, δεν ξέχασε τους περσινούς του φίλους που βρήκαν τις σωστές λύσεις στο γρίφο, παίζοντας το παιχνίδι Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα και όχι μόνο. Ήταν οι νικητές του διαγωνισμού της ενημέρωσης των περισσότερων συγγενών και φίλων, για τον τρόπο που μπορούμε να κάνουμε τα πάρτυ αλλά και την κάθε μας μέρα πιο φιλική και υπεύθυνη για το περιβάλλον.
Στο διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 και έληξε στις αρχές Ιουνίου του ίδιου έτους, πήραν μέρος 20 σχολεία από την περιοχή της Αττικής.
Το σχολείο που συγκέντρωσε τις περισσότερες υπογραφές ατόμων, που ενημερώθηκαν από τους μαθητές για την υπεύθυνη κατανάλωση των προϊόντων, είναι ένα σχολείο με δύο ονόματα. Συμμετείχε και κέρδισε όμορφα και χρήσιμα για τη σχολική χρονιά δώρα, ως 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, βραβεύτηκε όμως στις αρχές του μήνα ως 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, λόγω συγχώνευσης.
Το Πάντα χάρηκε πολύ που ξαναείδε τους φίλους του στο νέο τους στέκι, έμαθε από πρώτο χέρι για την εξέλιξη της δράσης τους, φωτογραφήθηκε με όλη την ομάδα αλλά και τις κατασκευές τους και γιόρτασε μαζί τους τη βράβευσή τους, παίζοντας και νέα παιχνίδια.
Το πρόγραμμα, ο διαγωνισμός και τα συμβολικά δώρα της βράβευσης υλοποιούνται με την υποστήριξη του ομίλου UNILEVER.
Το Πάντα παρέα με το Λουκά και την Άννα συνεχίζουν να επισκέπτονται τα σχολεία της Αττικής έως και το Δεκέμβριο αυτού του έτους. Επικοινωνήστε με τη Νάνσυ Κουταβά στο n.coutava@wwf.gr ή στο τηλέφωνο του γραφείου 210 3314893 για να είστε εσείς το επόμενο σχολείο που θα επισκεφτούν.
|
Το Πάντα διαγωνίζεται!
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ διοργανώνουν Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.
Εμείς σας προτεινουμε, εφόσον έχετε μαθητές της Α’ ή Β’ γυμνασίου, να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό με θέμα «Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»! Πρόκειται για έναν διαγωνισμό σκίτσου, γελοιογραφίας, κόμικς με θέμα τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Διεξάγεται με τη συνεργασία με τo WWF Ελλάς και την ομάδα educartoon και με αφορμή το βιβλίο "Το τελευταίο αγρίμι" του Πιρς Τόρντεϊ.
Τον συντονισμό έχει η κ. Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. Τα έργα και οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από κριτικές επιτροπές επιστημόνων και ειδικών επαγγελματιών. Την επιστημονική ευθύνη όλων των διαγωνισμών έχει ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περ. ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Ανυπομονούμε κι εμείς να απολαύσουμε σκίτσο, γελοιογραφία και κόμικς από τα χέρια των μαθητών σας. Να χαμογελάσουμε λίγο, να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε, να αλλάξουμε με όπλο το σκίτσο και το χιούμορ.
Καλή σας επιτυχία.
Για τους όρους του διαγωνισμού, δείτε εδώ.
|
Το Πάντα διαβάζει...
...το βιβλίο "Γίνε πράκτορας του πλανήτη" της Ελένης Ανδρεάδη σε εικονογράφηση Στέφανου Κολτσιδόπουλου, εκδόσεις Μεταίχμιο και ενθουσιάζεται! Το περιεχόμενο είναι γνωστό στους αναγνώστες μας: περιβαλλοντική αγωγή για αλλαγή συνηθειών. Θέματα: ενέργεια, νερό, απορριμματα. Ο τρόπος όμως που δίνονται οι πληροφορίες και οι συμβουλές είναι που κάνει τη διαφορά.
Ο αναγνώστης καλείται να στρατολογηθεί πράκτορας της Περιβαλλοντοπόλ και να περάσει από δοκιμασίες τις οποίες εισάγουν παλιοί πράκτορες. Κάθε αποστολή εισάγεται από τον πράκτορα αλλά και τον εχθρό του. Οι εχθροί είναι προσωποποιημένες έννοιες όπως ο Κίλο, η Βάτη και τη Τώρη ή ο Πιφ και Πουφ, το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα αντίστοιχα. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε θέμα εισάγονται με ένα φάκελο. Σύντομος λόγος, περιεκτικός, με στοιχεία που μένουν στον αναγνώστη. Οι σπατάλες, οι κακές πρακτικές εισάγονται από τους κακούς που χαίρονται όταν η ανεύθυνη συμπεριφορά περισσεύει. Εξολοθρεύονται με τις καλές πρακτικές. Όταν ο αναγνώστης κρίνεται ικανός να πάρει το δίπλωμά του, καλείται να φέρεις εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή: να ξεσηκώσει την οικογένεια Τεμπελχανά από τη ραστώνη της. Στο τέλος παρατίθενται και ιδέες για δράση στο σχολείο, στο σπίτι και στη γειτονιά.
Οι διάλογοι σπιρτόζικοι, το χιούμορ πετυχημένο, το όλο στυλ του βιβλίου είναι εμπνευσμένο από τα βιβλία αυτού του τύπου (graphic novel για παιδιά). Μείγμα αφήγησης και κόμικς, απεύθυνση στην αναγνώστη με πειράγματα κ.ο.κ. Όλα σε ένα πολύ πετυχημένο σύνολο. Μοναδική φρέσκια ματιά στα παλιά, χιλιοειπωμένα αλλά τόσο επίκαιρα πάντα θέματα.
|
|