Τεύχος 66, Νοέμβριος 2015

Τρόμος στη Μεσόγειο!

Πόσο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι το 82% των πληθυσμών ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, τη στιγμή που στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 24.000 ψαράδες και η αλιεία αποτελεί βασικό πυλώνα του παραγωγικού μας ιστού; Θα τρομοκρατηθούμε αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα αλιεύματα που χάνονται παγκοσμίως λόγω της υπεραλίευσης θα μπορούσαν να θρέψουν έως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια έχει εξαφανιστεί το 50% της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη; Τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας και τα βιώσιμα ψαρικά δεν φτάνουν στο ράφι; Το WWF ρίχνει φως στις τρομακτικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης, καλώντας σε δράση καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς, στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία και την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

«Η υπεραλίευση αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας», δηλώνει ο γνωστός Σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής της νέας εκστρατείας Fish Forward / Ψάρι για πάντα του WWF για βιώσιμη αλιεία και κατανάλωση, στέλνοντας στους καταναλωτές το μήνυμα ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά (Δείτε video με δηλώσεις του εδώ).

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα άλλωστε φαίνονται έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με νέα έρευνα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας, το 87% των Ελλήνων θεωρεί σημαντικό να είναι διαθέσιμα τα βιώσιμα ψαρικά, ενώ το 62% δηλώνει πως δεν γνωρίζει που μπορεί να τα προμηθευτεί. Έτσι, ο ρόλος των επιχειρήσεων γίνεται κομβικός, καθώς καλούνται να ανταποκριθούν και να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, ενώ η Πολιτεία οφείλει να παράσχει το απαραίτητο πλαίσιο και τα κίνητρα. Σε ποιο βαθμό όμως το ελληνικό κράτος υποστηρίζει αυτή τη βιωσιμότητα και πόσα γνωρίζουμε στην Ελλάδα;

«Η βιώσιμη αλιεία και κατανάλωση είναι μονόδρομος τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Η δύναμή μας ως καταναλωτές είναι μεγάλη αλλά και η Πολιτεία οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλιεία για να είναι βιώσιμη απαιτεί όραμα και πολιτική βούληση, ορθούς κανόνες διαχείρισης στη βάση επαρκών στοιχείων και βεβαίως εφαρμογή της νομοθεσίας», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς για να συμπληρώσει: «Πόσο ακόμα θα αφήνουμε αναξιοποίητο το πολύτιμο αυτό κεφάλαιο, που θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται στην αλιεία και σε σχετικές υπηρεσίες; Οι πολίτες μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα τόσο με τις καταναλωτικές μας επιλογές όσο και με την πίεσή μας προς την Πολιτεία».

Ο Σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής της εκστρατείας, προτείνει: «Να φύγουμε από τη σκέψη ότι το μικρό ψάρι είναι λιχουδιά. Είναι ένας μύθος. Το ψάρι για να μαγειρευτεί και για να το απολαύσεις, πρέπει να έχει τους χυμούς του, να έχει βάρος και μέγεθος σωστό. Δεν γίνεται να απολαύσουμε ένα μπαρμπουνάκι 6 - 7 εκατοστά. Δεν είναι λιχουδιά. Είναι δολοφονία. Σταματάμε να αγοράζουμε γόνο και προσέχουμε το μέγεθος! Μαθαίνουμε για το ψάρι μας στο wwf.gr/fish και προστατεύουμε την τροφή μας, προστατεύουμε τη θάλασσά μας, την ιστορία μας. Ας αφήσουμε τα ψάρια να μεγαλώσουν για να τα έχουμε και αύριο». (Δείτε το video με όλες τις δηλώσεις του εδώ)

Το πρόγραμμα Fish Forward συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Το λάδι που καίει τα τροπικά δάση

Το τρώμε, το λουζόμαστε και πλένουμε με αυτό τα δόντια μας κάθε μέρα. Δεν το έχουμε δει ποτέ κι όμως είναι βασικό συστατικό στο 50% των συσκευασμένων προϊόντων στο σούπερ μάρκετ. Το φοινικέλαιο είναι το πιο δημοφιλές φυτικό λάδι στον κόσμο και καίει τα τροπικά δάση του πλανήτη με ξέφρενο ρυθμό.

Πού κρύβεται το φοινικέλαιο; Σχεδόν στα πάντα. Θα το βρουμε στη μαργαρίνη, στη σοκολάτα, στα παγωτα και τα μπισκότα, την ζύμη της πίτσας, τα έτοιμα ζυμαρικά, το συσκευασμένο ψωμί αλλά και το κραγιον, τα σαμπουαν και το σαπούνι, τα απορρυπαντικά ακόμα και στα βιοκαύσιμα.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο. Κάθε χρόνο καίγονται τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους για να δώσουν χώρο σε φυτείες φοινίκων για την παραγωγή φοινικέλαιου. Οι εμπρησμοί γίνονται από εταιρίες αλλά και μικρότερους γεωργούς για να επεκτείνουν τις φυτείες τους. Στην Ινδονησία αλλά και στη γειτονική Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, και πολλές άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, χιλιάδες άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι ρύποι στην ατμόσφαιρα πολλές φορές ξεπερνούν κατά 10 φορές τα επιτρεπτά όρια.

Κι όχι μόνο: η Ινδονησία κάθε χρόνο χάνει τις μεγαλύτερες εκτάσεις τροπικού δάσους στον κόσμο, μεγαλύτερες κι από τη Βραζιλία που αντιμετωπίζει την αποδάσωση του Αμαζονίου. Στη Σιγκαπούρη, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που αρκετές μέρες το χρόνο τα σχολεία κλείνουν ώστε τα παιδιά να προφυλαχθούν από την αιθαλομίχλη.

Μια νέα εκστρατεία που λέγεται «Αναπνέουμε ό,τι αγοράζουμε» ενημερώνει τον κόσμο ότι αγοράζοντας προϊόντα μη-βιώσιμου φοινικέλαιου, προκαλούν άμεσα τον εμπρησμό και την αποδάσωση των τροπικών δασών της περιοχής και καλεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να στηρίξουν το βιώσιμο φοινικέλαιο.

Παραδόξως, το ζητούμενο δεν είναι το μποϊκοτάζ στο φοινικέλαιο! Γιατί; Γιατί η παραγωγή φοινικέλαιου χρησιμοποιεί λιγότερη γη απ’ό,τι οποιοδήποτε άλλο φυτικό λάδι. Με άλλα λόγια, η στροφή της βιομηχανίας σε άλλη πηγή φυτικού ελαίου θα είχε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Στόχος είναι η παραγωγή βιώσιμου φοινικέλαιου, που δεν περιλαμβάνει την καταστροφή τροπικών δασών και που στηρίζει το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο εθελοντής του μήνα!

“Όνομάζομαι Ευγενία Νάνου και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Φ.Π.Ψ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιώ στη WWF την πρακτική μου άσκηση πάνω στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, με την οποία είμαι ενθουσιασμένη μιας και συνδυάζω το αντικείμενο των σπουδών μου με την αγάπη μου για το περιβάλλον και τη φύση.

Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική για κάθε φοιτητή καθώς κατά τη διάρκεια της άσκησης, μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω μία πρακτική η οποία δεν θα περιοριζόταν στα πλαίσια της σχολικής τάξης αφού οι δραστηριότητες επι το πλείστον γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά παράλληλα θα ανακάλυπτα και την αξία της μη τυπικής μάθησης και τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και την ανακάλυψη σε συνεργασία πάντα με τους εμψυχωτές αλλά και τους συμμαθητές τους. Αυτό που λέμε βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση.

Μέσα από αυτήν την πρακτική κατάφερα να συνδυάσω όλα τα γνωστικά αντικείμενα που αποτελούν τις σπουδές μου, τόσο τα γνωστικά όπως για παράδειγμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση όσο και τα ψυχολογικά εργαλεία που μου προσφέρουν τα μαθήματα ψυχολογίας και όλα αυτά στην πράξη με μαθητές όλων των ηλικιών. Παράλληλα μου δόθηκε δυνατότητα να συμμετέχω σε συναντήσεις και συμβούλια σχετικά με τον οργανισμό, όπου συμμετείχα προτείνοντας ιδέες αλλά και βλέποντας στην πράξη τον τρόπο προετοιμασίας των προγραμμάτων, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης ενός περιβαλλοντικού οργανισμού.

Φυσικά, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δεν ήταν από την αρχή εύκολα καθώς γινόταν συνεργασία με παιδιά και μαθητές διαφορετικών ηλικιών, γεγονός που αποτέλεσε πρόκληση μιας και η ακαδημαϊκή μου εξειδίκευση βασίζεται σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου. Η βοήθεια, ωστόσο των εμψυχωτριών και οι συμβουλές τους ήταν αρκετά διαφωτιστικές ώστε να διακρίνω τις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης των παιδιών μικρότερης ηλικίας.

Τέλος το κλίμα ήταν πολύ καλό, μιας και όλοι με υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της πρακτικής, οι υπεύθυνες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με συμβούλευαν, μου έλυναν τυχόν απορίες σχετικά με την πρακτική άσκηση, ενώ ακόμα και τα άτομα που δεν συνεργαζόμασταν άμεσα ήταν πολύ υποστηρικτικά και πρόθυμα να με βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαζόμουν.»

Ευγενία σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία, το μεράκι, τις ιδέες, την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα σου. Καλη συνέχεια!

Το Πάντα βουτάει...

Η εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο: «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα» ανοίγει τις πύλες της στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 (για τα σχολεία) και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 (για το γενικό κοινό), με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως θέμα την υποβρύχια φωτογραφία, την ελεύθερη κατάδυση και τον ελληνικό βυθό και φιλοδοξεί να αναδείξει την ομορφιά , την αξία και την μοναδικότητα του Ελληνικού υποβρύχιου τοπίου και βεβαίως να προσφέρει μια ιδιαίτερη εικαστική άποψη για την ελεύθερη κατάδυση και την φυσική επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Κάτω από τον τεράστιο Θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, τον χώρο «κυκλώνουν» φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων τυπωμένες με ειδικές τεχνικές που δημιουργούν την αίσθηση της τρισδιάστατης αναπαράστασης, ενώ το υπέροχο ενυδρείο στο κέντρο και οι υποβλητικοί ήχοι δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι έχει «βουτήξει» στον υπέροχο βυθό των Ελληνικών θαλασσών.

Η έκθεση φωτογραφίας, που δημιούργησε ο φωτογράφος και ελεύθερος δύτης Στέφανος Κόντος, παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο και έντονο εικαστικό χαρακτήρα τον Ελληνικό βυθό. Οι ιδιαίτερες αυτές εικόνες έχουν μια ξεχωριστή δυναμική και μια αμεσότητα, προσπαθώντας να αποδώσουν τα συναισθήματα της «πραγματικής» και «αυθεντικής» επαφής με τον υποβρύχιο κόσμο που γίνεται χωρίς την χρήση συσκευών και τεχνιτών μέσων. Όλες οι φωτογραφίες και το υλικό έχουν δημιουργηθεί «με μια ανάσα».

Η έκθεση «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα» υποστηρίζεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και ξεναγήσεις για ομάδες κοινού. Τόσο η επίσκεψη στην έκθεση όσο και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις των ομάδων, απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης.

Η έκθεση είναι αυτοκαθοδηγούμενη και το γενικό κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη κράτηση, από Τετάρτη έως Παρασκευή 17:00-20:00 και κάθε Σαββατοκύριακο 10:30-20:30. Η έκθεση θα διαρκέσει από 2 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015.

Εσείς θα το τρώγατε;

Έναν γευστικότερο, φιλικότερο προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα οικονομικότερο τρόπο παραγωγής… βοδινού κρέατος δημιούργησαν ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων βοοειδών οι ειδικοί ανέπτυξαν μπιφτέκια εργαστηρίου, τα οποία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να περάσουν στην μαζική παραγωγή μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία παραγωγής του μπέργκερ εργαστηριακής καλλιέργειας, απαιτεί κατά 45% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας, συνοδεύεται από την έκλυση λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου έως και κατά 96%, ενώ καταργεί την ανάγκη της κτηνοτροφίας, απελευθερώνοντας το 99% της γης που χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Ο επικεφαλής του προγράμματος δρ Μαρκ Ποστ αφιέρωσε επτά χρόνια στην προσπάθειά του να δημιουργήσει βρώσιμο κρέας από βλαστοκύτταρα. Αρχικά είχε ξεκινήσει με μπιφτέκια τρωκτικών, στην συνέχεια πέρασε σε χοιρινό κρέας με λαστιχένια υφή που θύμιζε καλαμάρι για να καταλήξει στο βοδινό κρέας. Ο δρ Ποστ θεωρεί ότι μέσω της τεχνικής του θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο εργαστήριο κρέας οποιουδήποτε είδους ζώου.

Ένας από τους χρηματοδότες του πρωτοποριακού προγράμματος, όταν ακόμα αυτό βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, ήταν - μεταξύ άλλων - και ο Σεργκέι Μπριν ένας από τους συνιδρυτές της Google. Ο ίδιος είχε τότε υποστηρίξει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα και συγκεκριμένα τον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης τροφής.

Το εύλογο ερώτημα ωστόσο είναι ποιος θα δεχτεί να το καταναλώσει…

Ως τότε εμείς ας μειώσουμε την επιβαρυντική για το περιβάλλον και την υγεία μας κρεατοφαγία αφού για την παραγωγή ενός κιλού μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζονται περίπου 10 τόνοι νερό, ενώ για ένα κιλό ρύζι περίπου 3,5 τόνοι! Όσο για την υγεία μας... διαβάστε εδώ.

Πηγή: Το Βήμα

Το Πάντα συνεδριάζει...

Διεθνές Συμπόσιο με θέμα:«Αειφόρο Σχολείο: Όραμα, δράσεις, προοπτικές» διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε», την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/ΘΜΙΑΣ και Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Αττικής και την Α΄Δ/νση Π.Ε Αθηνών – Σχολικές Δραστηριότητες, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του 6ου ΓΕΛ Καλλιθέας.

Στο Συμπόσιο θα συζητηθούν οι συνέργειες που μπορεί να γίνουν ανάμεσα στην εκπαίδευση, φορείς και άλλες δομές, ώστε να προωθηθεί η ιδέα του «Αειφόρου Σχολείου» στην Ελλάδα. Θα καταθέσουν επίσης την εμπειρία από τις χώρες τους εμπειρογνώμονες από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο σχετικά με το θέμα.

Το Συμπόσιο θα ξεκινήσει με μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων από ειδικούς στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί με βιωματικά εργαστήρια το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 στο 6ο ΓΕΛ Καλλιθέας. Για αναλυτικές πληροφορίες, δείτε το πρόγραμμα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής.

Πάντα, να ένα μήλο!

Τι γίνεται όταν τα κοτσάνια, τα κουκούτσια και τα φλούδια από τα μήλα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους… και θέλουν να γίνουν κάτι διαφορετικό;

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό …γιατί μετατρέπονται σε υπέροχα σημειωματάρια!

Ναι, ναι σωστά διαβάσατε!... τα κοτσάνια, κουκούτσια και φλούδια από τα μήλα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χυμών, μαρμελάδων… αντί να πετιούνται γίνονται κάτι πολύ δημιουργικό: σημειωματάρια σε υπέροχες αποχρώσεις του μήλου!

Σας περιμένουν στο e-shop της οργάνωσης www.wwf.gr/shop αλλά και στο πωλητήριο στα κεντρικά μας γραφεία: Λεμπέση 21, Κέντρο Αθήνας!

…και μη ξεχνάτε… κάθε αγορά σας είναι σημαντική για να συνεχίζουμε!

Ένα μενου με νόμους και με νου

Για να μην τρως ό,τι σου σερβίρουν. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε στη σειρά της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης. Μιας σειράς που δίνει πια ένα δυναμικό παρόν στην εκπαίδευση μετά από το εξαιρετικό παιδαγωγικό υλικό που έφτιαξαν οι Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Αν.Αττικής, Βέρα Βορύλα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδεύσης της ίδιας διεύθυνσης, και η Τζελίνα Βογιατζόγλου, Εκπαιδευτικός.

Η παιδική σειρά της Νομικής Βιβλιοθήκης έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με τους νόμους για μια σειρά από νευραλγικά θέματα όπως «Σύνταγμα», «Δημοκρατία», «Ενεργός πολίτης», «Μεταναστευτικό/προσφυγικό», «προστασία δάσους», «βία στα γήπεδα» κ.ο.κ. Τελευταίο βιβλίο που εκδόθηκε στη σειρά είναι το βιβλίο αυτό της Ελένης Σβορώνου και αφορά το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε τι τρώμε.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια φανταστική πολιτεία, στον Πρόκο, μια καστροπολιτεία που είχε γνωρίσει μέρες λαμπρές, κάποτε, χάρη στα εξαίρετα προϊόντα που παρήγε με βάση τον πρόκο. Το σπάνιο αυτό φυτό. Τι μπαχάρια, τι γλυκίσματα, τι πίτες, τι αφεψήματα και τι αιθέρια έλαια ταξίδευαν στα πέρατα του κόσμου! Προκόπιτες, μαρμελάδες πρόκου, όλα εξαίσια. Αλλά οι Προκομμένοι σιγά σιγά άλλαξαν διατροφή, άφησαν και τα χωράφια τους, άφησαν και τις καινοτόμες ιδέες τους…Ε, η συνέχεια στο βιβλίο!

Η αγορά του βιβλίου ενισχύει τους σκοπούς του WWF Ελλάς. Νόμοι και δραστηριότητες διατυπωμένα απλά, για τα παιδιά, συμπληρώνουν την έκδοση. Διαβάζεται καλύτερα με ένα ζεστό αφέψημα πρόκου να ζεσταίνει τα χέρια και την καρδιά σας.

Το Πάντα γράφει...

Δημιουργική γραφή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση… μοιάζει να είναι ένας ευτυχής γάμος! Η δημιουργική γραφή διδάσκεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, στην Ελλάδα εμφανίστηκε, επισήμως, εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια. Η δημιουργική γραφή απευθύνεται σε όσους θέλουν να γράψουν διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο, παιδικό βιβλίο κ.ο.κ. Αποτελεί όμως και ένα χρήσιμο εργαλείο στην εκπαίδευση.

Μέσα από τη δημιουργική γραφή οι εκπαιδευτικοί φαίνεται ότι βρίσκουν τρόπους να απελευθερώσουν τους μαθητές από τον «φόβο του λευκού χαρτιού». Από εκείνο το στεγνό γράψιμο που προκύπτει βεβιασμένα από τις κλασικές δραστηριότητες παραγωγής γραπτού λόγου στο σχολείο. Η δημιουργική γραφή διδάσκεται πλέον σε επίπεδο ανώτατων σπουδών και στη χώρα μας. Τόσο αυτή που απευθύνεται σε ενήλικες όσο και η δημιουργική γραφή ως παιδαγωγικό εργαλείο. Οι στόχοι της δημιουργικής γραφής στο σχολείο δεν είναι μόνο οι προφανείς (καλλιέργεια γραπτού λόγου, φιλαναγνωσίας, φαντασίας κλπ.). Μπορεί να προσαρμοστούν στις ανάγκες του εκπαιδευτικού.

Εμείς δεν μπορούσαμε παρά να πειραματιστούμε με τους στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Έτσι μπορείτε να μας βρείτε στα εργαστήρια που οργανώνουν υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΚΠΕ ανά την Ελλάδα. Το Νοέμβριο θα είμαστε στο ΚΠΕ Ιθάκης.

Αλλά και στις τάξεις ή και στο γειτονικό του σχολείου πάρκο μπορούμε να στήσουμε όμορφες εμπειρίες έμπνευσης, γραφής, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης για το περιβάλλον. Εντός του άστεως γίνεται; Αμέ! Ο κόσμος αποκαλύπτεται αλλιώς μέσα από τη φωνή του αφηγητή!

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτό: Ελεάννα Δανιγγέλη, μια από τις νικήτριες του διαγωνισμού της Καλύτερης Ζωής "Του στραβου το δίκιο"

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO