Τεύχος 96, Οκτώβριος 2018


Η έκθεση μας για τη βιώσιμη διατροφή σταθμεύει στην Αττική!

© WWF Ελλάς

Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς για τη βιώσιμη διατροφή, με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης», που πέρυσι ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα φέτος θα βρίσκεται στην Αττική:

  • 23 Ιανουαρίου 2019- 1 Μαρτίου 2019 στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 177 78 Ταύρος, με την ευγενική παραχώρηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς. Για προκράτηση επίσκεψης συμπληρώστε εδώ.
  • 4 Μαρτίου 2019-19 Απριλίου 2019 στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Σπ. Μουστακλή 23, 13121 Ίλιον. Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Για προκράτηση επίσκεψης συμπληρώστε εδώ. 

Η έκθεση, που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, αποτελείται από 5 περίπτερα-παιχνίδια και βασίζεται σε παιδαγωγικό υλικό που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (και μπορείτε να βρείτε εδώ). Συγκεκριμένα, η έκθεση μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από εκπαιδευτικά περίπτερα-σταθμούς. Θα μάθουμε παίζοντας με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 9.00 – 12.30

Διάρκεια προγράμματος: μία ώρα

Δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για το πρόγραμμα.

Αριθμός μαθητών: μέχρι 25 παιδιά (ένα σχολικό τμήμα τη φορά). Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς θα υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης δεύτερου τμήματος με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «το χαρτί αλλιώς…», με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη μείωση, επανάχρηση και ανακύκλωση χάρτινων απορριμμάτων. Στο Πάρκο Τρίτση υπάρχει πάντα η δυνατότητα περιπάτου και παιχνιδιών στην ύπαιθρο.

Δηλώστε συμμετοχή κάνοντας προκράτηση. Για να θεωρήσετε ότι ισχύει η κράτησή σας θα πρέπει να λάβετε πρώτα mail επιβεβαίωσης από το WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες: Mαρίνα Συμβουλίδου, m.symvoulidou@wwf.gr, 210 33 14 893.


Ακτίνα ελπίδας για τον απειλούμενο ασπροπάρη

© WWF Ελλάς/Γ. Αζορίδης

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει ένα παιδί να ελπίζει. Κι ένα παιδί που ελπίζει μπορεί να σκορπίσει το φως και την ελπίδα σε κάθε γωνιά της γης. Ακόμα και όταν χάνουμε το δρόμο μας και το χαμόγελό μας, τα παιδιά είναι πάντα εκεί για να μας θυμίσουν ότι αυτό που καμιά φορά μοιάζει ακατόρθωτο, στην πραγματικότητα είναι εφικτό. Εκεί, στους δρόμους της πανέμορφης Θράκης ξεχύθηκαν για άλλη μια φορά τα παιδιά, χτίζοντας γέφυρα ζωής για τον Ασπροπάρη, τον πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, και δίνοντας ιερή υπόσχεση πως δεν θα σταματήσουν ποτέ να τον προστατεύουν.

Πιστοί στο ραντεβού τους, 150 μαθητές από πέντε σχολεία της Θράκης συμμετείχαν φέτος μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους στη δράση της συμβολικής υιοθεσίας ασπροπάρηδων, που υλοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Αν και έχει συμβολικό χαρακτήρα, η σημασία της δράσης είναι τεράστια αφού δείχνει πως η μάχη για τον ασπροπάρη, που έφτασε στο κατώφλι του αφανισμού, δεν έχει χαθεί γιατί όταν είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά γινόμαστε ασπίδα για κάθε απειλή προς τη φύση μας και τα στοιχεία που τη συνθέτουν.

«Εσείς τα αγοράζετε από εκεί και εγώ τα βρίσκω έξω.
Μα πρέπει να είμαι προσεκτικός τι θα διαλέξω.
Δεν θέλουμε να είναι δηλητηριασμένα για να ζήσουμε και εμείς ευτυχισμένα!»

Με γρίφους σαν κι αυτόν τα παιδιά έμαθαν ποιές είναι οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει ο ασπροπάρης, αλλά και πως φορείς, κάτοικοι και ιδιώτες, όλοι έχουν τον δικό τους πολύτιμο ρόλο στη διάσωση του μικρότερου γύπα της Ευρώπης που θέλουμε να συνεχίσει να φωλιάζει στο μαγευτικό δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και στα δάση του Κομψάτου στη Ροδόπη.

Διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Μεσόγειο για να φτάσει στα Βαλκάνια από την Αφρική που διαχειμάζει, κι όμως η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι το ταξίδι και οι κίνδυνοι που συναντά κατά τη διάρκεια. Η μεγαλύτερη απειλή για τον ασπροπάρη είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα που αφήνει ο άνθρωπος αλόγιστα στην ύπαιθρο. Κάθε νεοσσός διατρέχει τον κίνδυνο να μην καταφέρει να πετάξει ποτέ από τη φωλιά του γιατί οι γονείς του θα έχουν χαθεί από δολώματα που σκορπούν θάνατο. Κι έτσι ο πληθυσμός του μέρα με τη μέρα λιγοστεύει, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να έχουν απομείνει μόνο πέντε ζευγάρια.

Αυτή τη γκρίζα εικόνα βάλθηκαν να διώξουν οι μικροί μαθητές σχεδιάζοντας ένα καλύτερο αύριο για τον ασπροπάρη. Ας σταθούμε όλοι μας στο πλευρό τους, κι ας κάνουμε όλοι μαζί τον ασπροπάρη σύμβολο ελπίδας και ζωής.


To πάντα συνεχίζει τις εξερευνήσεις του στο Πάρκο Ψυχικού

© Κούλα Μιχαήλ

Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει και φέτος να υποδέχεται τους μαθητές στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού-Φιλοθέης για να τους ξεναγήσει σε μία ιδιαίτερη και μυστηριώδη διαδρομή! Παρέα με τους φίλους του, εξερευνούν τα ζώα που είναι κρυμμένα στο Λαβύρινθο του Πάρκου, αλλά και όλα τα ζώα και φυτά του πλανήτη που έχουν ανάγκη να προστατευτούν. Ερευνούν το φαγητό των ζώων αλλά και των ανθρώπων, το μυστικό των Χρωματιστών Κάδων και ανακαλύπτουν πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Αποστολή τους: να ανακαλύψουν τη βιώσιμη διατροφή για ένα υγιή πλανήτη!

Το πρόγραμμα, στηρίζεται στο παιδαγωγικό υλικό ‘Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης’, που έχει στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη. Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού και είναι δωρεάν. (τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις 210 6822217, Ράνια Καραβά, ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. ).


Παιχνίδια με το υλικό του WWF UK!

© WWF UK

Eύκολα, διασκεδαστικά παιχνίδια για να ξεκινήσετε το πρόγραμμά σας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης φέτος. Κανείς δε θέλει να διαβάζει μεγάλα κείμενα με πολύπλοκες οδηγίες. Ούτε να ψάχνε να βρει υλικά, ούτε να ξοδεύεται! Γι αυτό ακριβώς οι δραστηριότητες που προτείνουμε είναι απλές, με φθηνά υλικά, και εύκολες στην εκτέλεσή τους. Ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιες από αυτές. Καμιά φορά όμως «κολλάμε» και δεν ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στη φύση και την προστασία της. Ας γνωρίσουμε λοιπόν ή ας θυμηθούμε παλιές καλές δραστηριότητες για μικρά παιδιά.

Φτιάξτε τη μάσκα του γορίλλα!

Φτιάξε τη μάσκα της τίγρης!

Πόσα ξέρετε για τις τίγρεις; Κάντε το κουΐζ.

Φτιάξτε μια κρεμαστή γλάστρα από πλαστικό μπουκάλι.

Οι μέλισσες απειλούνται, φτιάξτε ξενοδοχείο για μέλισσες!

Kι ύστερα βέβαια διαβάστε όλοι μαζί τις «Μέλισσες», του Wojciech Grajkowski, εκδ. Μικρή Σελήνη, και η συμβολή σας στη βιοποικιλότητα και την ισορροπία της φύσης θα είναι σημαντική! Καλή διασκέδαση, καλές αναγνώσεις, καλή δύναμη για δράση.


Το Πάντα αναζητά εθελοντές

© WWF Ελλάς

Αν μένετε Αττική, έχετε ελεύθερο χρόνο καθημερινές πρωί και θέλετε να χαρίσετε χαμόγελα στους μικρούς μας φίλους θα χαρούμε πολύ να έρθετε στην παρέα των εθελοντών μας. Αυτή τη στιγμή τα δυο προγράμματα για τα οποία θα χρειαστούμε εθελοντές είναι η στελέχωση των περιπτέρων της έκθεσης Ιανουάριο με Απρίλιο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Πάρκο Ψυχικού. Σύντομα θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες για εθελοντισμό. Θα προηγηθεί σεμινάριο και φυσικά θα δοθούν βεβαιώσεις εθελοντικής εργασίας. Όσοι ενδιαφέρεστε στείλτε μας mail στο m.symvoulidou@wwf.gr.

Ευχαριστούμε πολύ!


Το πάντα ταξιδεύει με την Axion Hellas

© Axion Hellas

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του WWF με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Axion Hellas, που προσφέρει ιατρικές και πολιτιστικές δράσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, το WWF είχε την ευκαιρία να προσφέρει εκπαιδευτικές δράσεις στους κατοίκους των Ψαρών και του Δήμου Αμανής της βόρειας Χίου.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το WWF βρέθηκε στις σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων των δύο νησιών, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο για να εξερευνήσει τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής αντλώντας ιδέες και δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό πακέτο ‘Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης’. Τα απογεύματα είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το ίδιο θέμα τις ενήλικες κοινότητες των όμορφων αυτών περιοχών.

Το ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα του ‘εμείς’ στη θέση του ‘εγώ’ κυριάρχησε στην πολυπληθή – περισσότεροι από 120 εθελοντές- ομάδα που απαρτιζόταν από γιατρούς νοσηλευτές, κοινωφελείς οργανώσεις και ιδρύματα σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.


Η φωτογραφία του μήνα

© Katsuyoshi NAKAHARA/ National Geographic Nature photographer of the year 2017 contest


Unsubscribe | Δες το email online