|
|
Τεύχος 40, Σεπτέμβριος 2013 |
|
|
θέματα
|
|
|
Το Πάντα διαγωνίζεται στη Λέσβο και στην Πάρο
|
Μετά από την πολύ επιτυχημένη πρεμιέρα του διαγωνισμού πέρυσι στην Κρήτη σειρά έχουν τώρα άλλα δυο νησιά με σημαντικούς υγροτόπους: Η Λέσβος και η Πάρος. Αν λοιπόν είστε εκπαιδευττικός σε ένα από αυτα τα νησιά τώρα είναι η ευκαιρία σας να μάθετε όλα όσα θέλατε να ξέρατε για τους υγροτόπους του νησιού αλλά και να εκπαιδευτείτε στις τεχνικές της δημιουργικής γραφής και του βίντεο.
Με εσάς στις επάλξεις λοιπόν η τάξη ή και το σχολείο σας, θα μπορέσει να λάβει μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό παραμυθιού (για μαθητές έως 9 ετών) και βίντεο (για μαθητές 9+) με θέμα τους υγροτόπους της Λέσβου και της Πάρου.
Στόχος της δράσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον κοντινότερο υγρότοπο στο σχολείο τους, και, μέσα από αυτόν τις αξίες αυτών των οικοσυστημάτων. Να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα και τις σημαντικές λειτουργίες που επιτελούν του αλλά και τις πιθανές απειλές που υφίστανται. Να προβληματιστούν, να πάρουν θέση και τελικά να εκφράσουν τη θέση τους μέσα από το έργο τους (το παραμύθι ή τον βίντεο.)
Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους και ο οποίος υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Αποστολή Νερό".
Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο για τους υγροτόπους του νησιού από το επιστημονικό προσωπικό του Προγράμματος υγροτόπων του WWF ελλάς και εργαστήριο για την τεχνική του βίντεο ή της δημιουργικής γραφής στην τάξη από την σκηνοθέτη Μαρία Λεωνίδα της Ομάδας "Καρπός" και την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ελένη Σβορώνου αντίστοιχα.
Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν ως εξής:
18-20 Οκτωβρίου στην Λέσβο, στον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο παλιό Ξενία. Την Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει ξενάγηση και δραστηριότητες στον Κόλπο της Γέρας.
1-3 Νοεμβρίου στην Πάρο, στην Παροικιά. Την Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει ξενάγηση και δραστηριότητες σε υγρότοπο της Παροικιάς.
Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για να εργαστούν. Τα έργα πρέπει να υποβληθούν ως τις 5 Απριλίου. Το WWF και η ομάδα "Καρπός", που έχει αναλάβει την εποπτεία του τμήματος του διαγωνισμού που αφορά το βίντεο, θα φροντίσουν ώστε να λύνονται τυχόν απορίες και δυσκολίες που συναντάνε οι συμμετέχοντες.
Η εμπειρία από την περσινή χρονιά έδειξε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, αφής στιγμής "μπούνε" στη διαδικασία, ενθουσιάζονται και δουλεύουν με κέφι και έμπνευση.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η δράση έχει τη μορφή του διαγωνισμού (θα δοθούν στο τέλος βραβεία και έπαινοι) αλλά ο στόχος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τα συμβολικά βραβεία που θα δοθούν. Η ουσία της δράσης είναι η γνωριμία με τους υγροτόπους του νησιού, η συνειδητοποίηση μιας άλλης, λιγότερο γνωστής πτυχής του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου, η δημιουργικότητα και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε απόφαση! Θα είναι μια ευκαιρία να δραστηριοποιήσετε την τάξη, τους μαθητές σας, ίσως και όλο το σχολείο, να μάθει, να δημιουργήσει, να προβληματιστεί και να συνθέσει ένα όνειρο, μια πρόταση, για το μέλλον του νησιού.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που θα βρούνε εδώ και να τη στείλουν ηλεκτρονικά στο WWF Ελλάς, στη διεύθυνση m.symvoulidou@wwf.gr έως τις 7 Οκτωβρίου 2013. Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει αυτόματα και κράτηση θέσης στο σεμινάριο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
|
|
Το Πάντα συναντά τον ασπροπάρη
|
Τέσσερα τυχερά ζευγάρια ασπροπάρηδων υιοθέτησαν συμβολικά οι μαθητές 4 σχολείων της Θράκης που βρίσκονται κοντά στις περιοχές φωλιάσματος τους. Οι συμβολικές υιοθεσίες πραγματοποιήθηκαν φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ “Η επιστροφή του Ασπροπάρη” στο οποίο συμμετέχει το WWF, με τη συνεργασία των ΚΠΕ Μαρώνειας και Σουφλίου. Στόχος η δημιουργία ομάδων προστασίας ασπροπάρη με ρόλο την ευαισθηοτοποίηση των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας για την παρουσία αυτού του είδους στη γειτονιά τους και την ανάληψη δράσεων που καταδεικνύον την ανάγκη καταπολέμησης πρακτικών που τον απειλούν.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2013, 103 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου από 4 σχολεία της περιοχής αγκάλιασαν με την θετική ενέργεια τους, τη δημιουργικότητα τους και την αγάπη τους για το περιβάλλον της περιοχής τους, 4 ζευγάρια Ασπροπάρη που φωλιάζουν στη γειτονιά τους. Κάθε μέλος των ομάδων ανέλαβε και από έναν ρόλο (ομάδα κινδύνου, ομάδα ονομασίας, ομάδα αγγελιοφόρων, ομάδα δημοσιογραφίας, ομάδα καλλιτεχνικών, ομάδα ορνιθολογίας) ώστε να μπορέσει η ομάδα να φέρει σε πέρας το σημαντικό στόχο της που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στους Ασπροπάρηδες «μας» ένα ασφαλές και φιλόξενο σπίτι, μέχρι να ξαναφύγουν τον Σεπτέμβρη για τον νότο.
Κάθε ομάδα επισκέφτηκε την περιοχή όπου φωλιάζει το ζευγάρι της. Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Σουφλίου "Το Δέντρο της Ζωής & Το Ποτάμι της Επικοινωνίας" επισκέφτηκε τα βράχια στην περιοχή του Διαβολορρέματος του Δάσους της Δαδιάς για να δει την Ιόλη και τον Πάρη (ονόματα που διάλεξε η ομάδα για τα πουλιά), η 6η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού τα βράχια της Γερακίνας για να δει την Ήρα και τον Ερμή, το Γυμνάσιο Ιάσμου τα Θρακικά Μετέωρα στην Κοιλάδα του Κομψάτου για να δει την Πηνελόπη και τον Μενέλαο και τέλος η 4η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σαπών τα βράχια Μαυρόπετρα κοντά στον οικισμό της Ν. Σάντας για να δει τη Λευκοθέα και τον Ερμή.
Η συνάντηση τους με τα σπάνια αυτά πουλιά ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μια σειρά δράσεων: παρουσιάσεις για τον Ασπροπάρη σε άλλα σχολεία της περιοχής, δημιουργία σχετικών αφισών, ενημερωτικών φυλλαδίων, κονκάρδων και σελιδοδεικτών που διανεμήθηκαν στις πόλεις τους, διεξαγωγή δημοσκοπήσεων, ενώ ζωγράφισαν πανό, τα οποία και ανήρτησαν σε κεντρικά σημεία των πόλεων τους.
Η προσπάθεια αυτή ευελπιστούμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με τις ήδη υπάρχουσες ομάδες να ενισχύουν τις δράσεις τους και με καινούργιες ομάδες να παίρνουν μέρος στη μάχη για την προστασία αυτού του μοναδικού είδους.
|
|
Το Πάντα συνεχίζει να καταναλώνει υπεύθυνα…
|
Συνεχίζεται και στη νέα σχολική χρονιά το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα". Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια περίπου και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2013, υλοποιείται με την υποστήριξη του ομίλου UNILEVER. Ήδη στην προηγούμενη χρονιά πάνω από 800 παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και περισσότερα από 1500 άτομα (συγγενείς και φίλοι) ενημερώθηκαν σε θέματα σχετικά με υπεύθυνη κατανάλωση.
Το γεγονός ότι καταναλώνουμε σαν να είχαμε στη διάθεσή μας δύο πλανήτες, σε συνδυασμό με βασικά ερωτήματα που έχουμε όλοι μας σε σχέση με την ορθή χρήση των προϊόντων που καταναλώνουμε, είναι δύο από τους βασικούς λόγους της εξαιρετικά θετικής αποδοχής του προγράμματος από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η συνέχιση του προγράμματος αφορά παρουσιάσεις σε σχολεία της Αττικής, καθώς και στο εργοστάσιο ΕΛΑΙΣ. Οι παρουσιάσεις στηρίζονται σε ένα ομαδικό διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι, μέσα από το οποίο οι μαθητές μαθαίνουν για ορθές πρακτικές κατανάλωσης στην καθημερινότητά τους.
Το παιχνίδι συνοδεύεται από προβολή βίντεο, κινητικά παιχνίδια, καθώς και το διαγωνισμό διάχυσης συμβουλών για υπεύθυνη κατανάλωση.
Στο διαγωνισμό της προηγούμενης σχολικής χρονιάς συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του WWF περισσότερες από 1500 υπογραφές από τα σχολεία που συμμετείχαν με τελικό νικητή το 4ο Δημοτικό Δραπετσώνας. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η τυχερή τάξη θα παραλάβει το βραβείο της με προϊόντα της συλλογής του WWF.
Επικοινωνήστε άμεσα με τα γραφεία του WWF για να είστε εσείς οι τυχεροί στη νέα χρονιά. (τηλ. 210 3314893, n.coutava@wwf.gr)
|
|
|
Το Πάντα ψάχνει εθελοντές...
|
...που να έχουν ελεύθερο χρόνο, όρεξη για νέες εμπειρίες και κυρίως αγάπη για τα παιδιά. Τώρα που ξεκινάει η σχολική χρονιά και το πάντα αρχίζει δυναμικά τα καθιερωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και εξωτερικούς χώρους θα χρειαστούμε την πολύτιμη βοήθειά σας.
Τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστούμε και φέτος είναι η βιοποικιλότητα και τα απειλούμενα είδη, η εξοικονόμηση ενέργειας, η υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά. Αλλά και η διαθεματική δράση ‘Καλύτερη Ζωή’, μια ανάγκη επίκαιρη και χρήσιμη όσο ποτέ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε και τα προγράμματά μας στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού. Θα υπάρχει βέβαια δυνατότητα προετοιμασίας και κατάλληλη εκπαίδευσης.
Το βασικό είναι να έχετε διαθεσιμότητα κάποιες ώρες και μέρες καθημερινές πρωινά (9.30-16.00 κατά κύριο λόγο). Η πρόσκληση αφορά κυρίως εθελοντές εντός Αττικής, εκτός αν νοιώθετε ότι θα μπορούσατε να είσαστε ο... πρεσβευτής μας στον τόπο σας με την κατάλληλη εξ αποστάσεως καθοδήγηση.
Πιστεύουμε ότι η εμπειρία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δίπλα σε έμπειρους εμψυχωτές του WWF θα είναι πολύτιμη εμπειρία, ιδίως για όσους από εσάς φοιτούν σε παιδαγωγικές σχολές. Αλλά φυσικά η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους, φτάνει να αγαπάτε τα παιδιά και το περιβάλλον! Σπεύσατε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο n.coutava@wwf.gr.
|
|
Βουνό ή θάλασσα λοιπόν;
Το καλοκαίρι τελείωσε, αλλά τα παιχνίδια συνεχίζονται…. και εμπνευσμένα από τις ελληνικές θάλασσες και τα δάση, εμπλουτίζουν το Oikoskopio kids!
Μικροί και μεγαλύτεροι δοκιμάστε τις γνώσεις και την παρατηρητικότητά σας, στα τέσσερα ολοκαίνουρια παιχνίδια που δημιουργήσαμε και γιατί όχι διαλέξτε αυτό που θα ξεκινήσετε, ανάλογα με τον προορισμό των διακοπών σας!
Προσπαθήστε να ταιριάξετε χαρακτηριστικές εικόνες ειδών ενός πευκοδάσους στα σημεία που είναι πιο πιθανό να τα δείτε και μαντέψτε τι φυτρώνει πού, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι την κορυφή του βουνού. Αντιστοιχίσετε σωστά εικόνες από μέρη σώματος θαλάσσιων ειδών με το όνομά τους και πάρτε μαθήματα σωστής συμπεριφοράς εν’ πλω. Τα τρία πρώτα παιχνίδια υλοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
|
|
|
Πάντα Mαζί για μια καλύτερη ζωή...
|
Καλύτερη Ζωή είναι ο γενικός τίτλος του νέου μας προγράμματος κινητοποίησης πολιτών και μαθητών και αναφέρεται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Το αστικό πράσινο, παραμελημένο, συχνά γεμάτο σκουπίδια, αλλά και εντελώς υποτιμημένο ακόμη κι όταν είναι σε καλή κατάσταση (δε χρησιμοποιούμε αρκετά τους χώρους πρασίνου της πόλης μας) μπορεί να αποτελέσει πόλο αναβάθμισης της καθημερινότητάς μας. Αρκεί να το δούμε με άλλα μάτια.
Αυτό θα είναι το περιεχόμενο του εργαστηρίου που θα συντονίσουμε στο φρέσκο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας (που μας έκανε την τιμή να μας συμπεριλάβει στο θαυμάσιο πρόγραμμά του). Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 20-22 Σεπτεμβρίου.
Εμείς χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Ελευσίνας. Στο εργαστήριό μας θα βγούμε εκτός των τειχών του ΚΠΕ και θα γίνουμε… ντετέκτιβ. Του πράσινου αλλά και του γκρι, με τη συμβολική τους σημασία. Μπορεί να συνυπάρξει το πράσινο, η φύση και ό,τι είναι ελπιδοφόρο και όμορφο στην πόλη, με το γκρι του μπετόν, του σωλήνα, του ξέχειλου σκουπιδοτενεκέ και του αυτοκινήτου; Πώς οραματίστηκαν τις πόλεις φιλόσοφοι, πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες αφιέρωσαν πολύ χρόνο συνθέτοντας τις ουτοπίες τους; Ποια είναι η δική μας ουτοπία και πώς μπορεί να εμπνεύσει ρεαλιστικές λύσεις και δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε κι εμείς, ως άτομα, τάξη, σχολείο και νοικοκυριό;
Σας περιμένουμε.
Το πρόγραμμα "Μαζί για μια καλύτερη ζωή" στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
|
|
Το πάντα ταξιδεύει στην Κύπρο
|
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Terra Cypria και το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών μας φιλοξένησε στο ανακαινισμένο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού Κρήτου Τέρρα, ένα γραφικό ορεινό χωριό σε μία από τις πιο πράσινες περιοχές της Δυτικής Κύπρου, στη χερσόνησο του Ακάμα. Ο λόγος, η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα Youth in Action με θέμα την εξερεύνηση και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών πάνω στις μεθόδους εναλλακτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πεδίο.
Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από 4 χώρες, Κύπρο Κροατία, Βουλγαρία και Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία μέσα από ολοήμερα βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις στο πεδίο και παρουσιάσεις στο Κυπριακό Κέντρο, να ανταλλάξουν ιδέες για εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούν προστατευόμενες περιοχές, να παρουσιάσουν το έργο της οργάνωσής τους και να γνωρίσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις που υλοποιούν τα σχολεία που φιλοξενούνται εκεί.
Στο όμορφο νησί της Αφροδίτης μυηθήκαμε στα μυστικά της θαλάσσιας χελώνας στις λευκές αμμουδιές του Ακάμα,
Γίναμε οι Φύλακες της Γης κάτω από αιωνόβιες βελανιδιές, εξευρενήσαμε τη φύση και την ιστορία του φιλόξενου χωριού Κρήτου Τέρρα και παίξαμε περιβαλλοντικά παιχνίδια από όλες τις χώρες σε κοντινά δάση και ρυάκια.
Το ‘απόσταγμα’ του εβδομαδιαίου σεμιναρίου, ο σχεδιασμός οδηγιών για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη φύση, από όλη την ομάδα. Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά στις εμπειρίες μας με τα Guidelines for Environmental Educational Outdoor Program και για τους πιο τολμηρούς συνιστούμε να οργανώσετε μία ζωντανή περιήγηση στα εκπαιδευτικά κέντρα του κοντινού μας νησιού.
|
|
|
Μίλα μου για φύλλα…
Φθινόπωρο και τα φύλλα που πέφτουν έχουν να αφηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες στους μικρούς μας φίλους της προσχολικής ηλικίας. Φύλλα παντού: κίτρινα, κόκκινα, μεγάλα, μικρά, πλατειά, στενά, στιλπνά, τραχιά, χνουδωτά… Γιατί τόσα διαφορετικά σχήματα; Γιατί πέφτουν τα φύλλα το φθινόπωρο; Γιατί άλλα φύλλα πέφτουν κι άλλα όχι; Και τα αειθαλή δέντρα δεν αλλάζουν ποτέ το φύλλωμά τους;. Ένα έλατο σε πόσα χρόνια θα αλλάξει τις βελόνες του; Τι σχέση έχει η αλλαγή της εποχής με τη δυνατότητα του δέντρου να διατηρήσει τα φύλλα του; Ο ήλιος, η φωτοσύνθεση, η χλωροφύλλη και η ενέργεια είναι πρωταγωνιστές στην ιστορία που λένε τα πεσμένα φύλλα. Μια ιστορία ζωής…
|
|
Επιστροφή στα θρανία πάντα με χαμόγελο!
Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά και η επιστροφή στο σχολείο είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για όλους... μικρούς και μεγάλους! Ο "πυρετός" της προετοιμασίας έχει ανέβει αρκετά και γονείς και παιδιά έχουν να επιλέξουν: σακίδια, τσάντες, κασετίνες, μολύβια, τετράδια...
Το WWF για μια ακόμη φορά πιστό στο ραντεβού του κάθε Σεπτέμβρη με τους μαθητές έχει δημιουργήσει μία μοναδική συλλογή χαρτοσχολικών προϊόντων που περιλαμβάνει σακίδια, τσάντες, κασετίνες, μολύβια, τετράδια, αυτοκόλλητα... Σας περιμένουμε στα κεντρικά μας γραφεία: Λεμπέση 21, Αθήνα (πλησίον μετρό Ακρόπολη). Μήν ξεχνάτε με κάθε αγορά προϊόντων WWF ενισχύετε το έργο μας και δίνετε μία ανάσα στον πλανήτη!
|
|
|
Η φωτογραφία του μήνα
Με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στο Βελβεντό Κοζάνης, Ηλίας Τζηρίτης, WWf Ελλάς
|
|
|
|