Υιοθετήστε με την τάξη σας ένα ζώο!
Πώς θα ήταν τα όνειρα των παιδιών αν δεν υπήρχαν τα πάντα, οι τίγρεις και τα δελφίνια; Μερικά είδη είναι τόσο ισχυρά στη φαντασία μας, που αποτελούν για μας τα ζωντανά πρόσωπα της βιοποικιλότητας. Τα προστατεύουμε, γιατί μαζί τους προστατεύουμε ολόκληρα τα σπάνια οικοσυστήματα που τα στηρίζουν.
Τα σχολεία μπορούν κι αυτά να μας βοηθήσουν στο έργο μας υιοθετώντας συμβολικά ένα απειλούμενο είδος. Διαλέξτε το ζώο που σας αρέσει περισσότερο ανάμεσα στο Πάντα, την Τίγρη, την Πολική αρκούδα, το Δελφίνι, τη Χελώνα και τον Ουρακοτάγκο και στηρίξτε τις δράσεις του WWF στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα σχολεία μπορούν να γίνουν υποστηρικτές στην οργάνωση είτε σαν ολόκληρο σχολείο, είτε σαν τάξη, είτε μεμονωμένο τμήμα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό, δεχόμαστε οποιαδήποτε προσφορά ανάλογα με τη δυναμική του σχολείου/τάξης/τμήματος.
Από εμάς θα παραλάβουν μια ευχαριστήρια επιστολή, την αφίσα-πιστοποιητικό υιοθεσίας του είδους που θα επιλέξουν, ένα περιοδικό με τις δράσεις της οργάνωσης, το ημερολόγιο του τρέχοντος έτους και άφθονη ηλεκτρονική ενημέρωση.
Για πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο 210-3311988 (κ. Ιωάννα Στράτου, εσωτ. 105) ή ηλεκτρονικά στο i.stratou@wwf.gr ή να επισκεφτούν το https://donate.wwf.gr/adoption/.
|
13 Αυγούστου:
η μέρα που εξαντλήσαμε τη Γη!
Κάθε χρόνο εξαντλούμε όλο και νωρίτερα την ικανότητα της Γης να υποστηρίζει τον τρόπο ζωής μας. Φέτος, η ημέρα που «τερματίσαμε» το κοντέρ της αντοχής του πλανήτη μας είναι η 13η Αυγούστου, ενώ μόλις πριν από 15 χρόνια η αντίστοιχη μέρα ήταν περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα παγκοσμίως η δεξαμενή σκέψης για τη βιωσιμότητα GlobalFootprintNetwork. Έτσι, σε λιγότερο από οκτώ μήνες, η ανθρωπότητα ζήτησε από τη φύση όσα αυτή θα μπορούσε να μας δώσει σε έναν ολόκληρο χρόνο. Η Ελλάδα δυστυχώς ακολουθεί αυτόν τον φρενήρη ρυθμό εξάντλησης των φυσικών μας πόρων, καθώς ο τρόπος ζωής μας «απαιτεί» 2,5 πλανήτες.
Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους και οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας και απειλούν τη μελλοντική μας ασφάλεια, υγεία και ευημερία. Η απληστία με την οποία η ανθρωπότητα απομυζά τη Γη έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, μέσα από ξηρασίες, έλλειψη νερού, διάβρωση εδαφών, απώλεια βιοποικιλότητας, αποψίλωση δασών και συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι συνέπειες είναι ήδη επώδυνες: παγκόσμιο κύμα «κλιματικών» προσφύγων, έλλειψη πόρων, ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες είναι μερικές μόνο από αυτές.
Η κρίσιμη κατάσταση της βιοποικιλότητας της Γης επιβεβαιώνεται με επώδυνο τρόπο, καθώς συνολικά οι πληθυσμοί ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 52% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού που έχουν υποστεί μια πληθυσμιακή μείωση της τάξης του 76%, διπλάσια σχεδόν από αυτήν των χερσαίων και θαλάσσιων ειδών. (Δείτε περισσότερα στην έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2014»)
Σημαντικό μέρος του Οικολογικού Αποτυπώματος είναι το «ανθρακικό αποτύπωμα», το σύνολο δηλαδή των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Πρόκειται για μία πολύ απλή εξίσωση αν σκεφτεί κανείς το εξής: ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η ξυλεία και η δόμηση, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χώρο πάνω στον πλανήτη και μειώνουν τις εκτάσεις εκείνες που μπορούν να απορροφήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Έτσι, οι τελευταίες συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας την κλιματική αλλαγή και απειλώντας τον τρόπο ζωής μας. Αν σε αυτή την εξίσωση, προσθέσει κανείς και την διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση, καταλαβαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η συμφωνία για το κλίμα στην οποία αναμένεται να καταλήξουν οι ηγέτες κατά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21) αυτόν τον Δεκέμβριο, θα εστιάζει στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα στο πλαίσιο των 2 βαθμών Κελσίου, σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής περιόδου. Ο κοινός αυτός στόχος θα απαιτεί από τα κράτη να εφαρμόσουν πολιτικές πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2070, σύμφωνα με τις συστάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), πράγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο Οικολογικό Αποτύπωμα των χωρών.
|
Μισό εκατ. ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να σώσουν τη φύση!
Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη διαβούλευση στην ιστορία της ΕΕ που αφορούσε στη νομοθεσία για την προστασία της ευρωπαϊκής φύσης. Περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες και περισσότερες από 120 περιβαλλοντικές ΜΚΟ έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής: οι νόμοι της ΕΕ για τη φύση δεν πρέπει να αλλάξουν.
520.000 Ευρωπαίοι πολίτες ένωσαν τη φωνή τους ζητώντας να σωθεί η νομοθεσία για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών σε δημόσια διαβούλευση στην ιστορία της ΕΕ.
Τον Μάιο, περισσότερες από 120 περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, ξεκίνησαν την εκστρατεία «Συναγερμός για τη Φύση», ως απάντηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει αν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας της φύσης πρέπει να αλλάξει. Η εκστρατεία έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των προβλέψεων των ευρωπαϊκών νόμων - και συγκεκριμένα των οδηγιών για τα πουλιά και τους οικοτόπους.
Οι νόμοι προστατεύουν περισσότερα από 1000 είδη και πάνω από 27.000 φυσικές περιοχές στην Ευρώπη. Είναι ο λόγος που σημαντικά - ενδημικά στην Ευρώπη - είδη έχουν σωθεί, όπως ο λύκος, ο θαλασσαετός και η χελώνα καρέτα. Αποτέλεσμα της προστασίας αυτής; Η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το δίκτυο Natura 2000, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 1/5 της έκτασης της ΕΕ.
Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι νόμοι αυτοί προστατεύουν αποτελεσματικά απειλούμενα είδη και οικοτόπους, ενώ συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και περιοχών.
Παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή διαβουλεύτηκε με ένα μεγάλο εύρος εμπλεκόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένων εθνικών αρχών, εκπροσώπων αγροτών, και άλλων παραγωγικών φορέων, την επιχειρηματική κοινότητα και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η πλειονότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν υποστηρίζουν τις οδηγίες και επισημαίνουν την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή τους, ενώ τονίζουν την ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για την προστασία της φύσης. Ελάχιστοι φορείς αμφισβήτησαν τις οδηγίες στην τωρινή μορφή τους και ζήτησαν την αναθεώρησή τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για ορισμένους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα και της επαγγελματικής αλιείας και τον σύνδεσμο ιδιωτών δασοκτημόνων. Στον αντίποδα, ισχυρή υποστήριξη προς τις οδηγίες παρέχουν εκπρόσωποι κλάδων όπως: η τσιμεντοβιομηχανία, η διαχείριση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η βιολογική γεωργία και ο τουρισμός.
Η Ζενεβιέβ Πόνς, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF δήλωσε εκ μέρους της συμμαχίας των ΜΚΟ για την εκστρατεία «Συναγερμός για τη Φύση»: “Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται σκληρά, η άνευ προηγουμένου υποστήριξη από κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου για τους ευρωπαϊκούς νόμους προστασίας της φύσης αποδεικνύει ότι οι πολίτες μπορούν να ενωθούν και να υπερασπιστούν αυτά που πραγματικά έχουν αξία για αυτούς. Οι Ευρωπαίοι νοιάζονται τη φύση τους και τους νόμους της ΕΕ που την προστατεύουν. Τώρα είναι η σειρά της Επιτροπής να αποδεχτεί τα στοιχεία και να διαμορφώσει ένα σχέδιο προστασίας της φύσης που θα βασίζεται σε περισσότερη χρηματοδότηση και ισχυρότερη επιβολή των νόμων.”
Η επίσημη ανάλυση της διαβούλευσης αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2015, ενώ η τελική απόφαση για το μέλλον των νόμων αναμένεται τον Ιούνιο του 2016. |
Το Πάντα ψηφίζει...
Μια και κάθε τόσο πηγαίνουμε στην κάλπη…ευκαιρία είναι να δουλέψουμε λίγο με τα παιδιά τον ενεργό πολίτη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και την ικανότητά του να κρίνει την πληροφορία, την είδηση, την υπόσχεση. Να μην παίρνει ως δεδομένο ό,τι είναι τυπωμένο, αναρτημένο στο διαδίκτυο ή ειπωμένο από χείλη που μιλούν χωρίς να τεκμηριώνουν. Η είδηση στη διπλανή σελίδα για τα ζώα που «αμολάνε οι οικολόγοι» είναι μια καλή ευκαιρία. Ένα ωραίο παράδειγμα για άσκηση κριτικής σκέψης. Δώστε τα παιδιά ένα σχετικό δημοσίευμα και συζητήστε αν στέκει αυτή η είδηση. Αν υπάρχουν «τρύπες» στους ισχυρισμούς του συντάκτη ή στις προφορικές μαρτυρίες.
Συνδέστε το θέμα της κριτικής σκέψης ενός ενεργού πολίτη με τις εκλογές. Τι συμβαίνει όταν δεν βασανίζουμε κριτικά αυτά που υπόσχονται οι υποψήφιοι; Όχι για να είμαστε διαρκώς καχύποπτοι και δύσπιστοι αλλά για να βοηθήσουμε και τους υποψήφιους και την κοινωνία να κάνουν κάτι πραγματικά καλό για τον τόπο και την κοινωνία. Μπορούμε να ακούσουμε το τραγούδι της Λιλιπούπολης και να συζητήσουμε τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή:
Λαέ της Λιλιπούπολης, σήκωσε πια παντιέρα,
με το Χαρχούδα δήμαρχο δε βλέπεις άσπρη μέρα.
Κι αν ήσουνα Χαρχουδικός, καιρός να μετανιώσεις,
γίνε Δυστροποπιγκικός, αν θέλεις να προκόψεις.
Εβγάλαν οι Χαρχουδικοί δήμαρχο το Χαρχούδα
και τη ζωή μας κυβερνά μια αρκουδοπεταλούδα.
Όμως στις άλλες εκλογές η ρόδα θα γυρίσει
κι όλη η Λιλιπούπολη εμένα θα ψηφίσει.
Τι χαρακτηριστικά έχει ο Χαρχούδας ως δήμαρχος; Πώς συμβαίνει κάποιες φορές να εκλέγονται άνθρωποι που δεν είναι ειλικρινείς στις προθέσεις και τις πράξεις τους; Ας παίξουμε λοιπόν…τις εκλογές των ζώων! Το κάθε παιδί αναλαμβάνει τον ρόλο ενός ζώου του ζωολογικού κήπου. Όλοι έχουν παράπονα από τις συνθήκες κράτησής τους. Θέλουν να επαναστατήσουν. Κάθε ζώο-παιδί βάζει υποψηφιότητα για αρχηγός της επανάστασης και καταθέτει μια ιδέα-πρόταση για το τι να κάνουν. Τη γράφει σε 4-5 προτάσεις. Όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί και να υποσχεθούν την πιο εντυπωσιακή λύση (π.χ. να δραπετεύσουν ή να να κατασπαράξουν τον ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου!). Θέλουν να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους. Αλλά πόσο ρεαλιστική είναι η λύση που προτείνει ο καθένας; Έχουν σκεφτεί τις συνέπειες των προτάσεών τους; Έχουν στρατηγική; Ξέρουν πού θα καταλήξει η προσπάθειά τους; Έχουν προβλέψει για το μέλλον όλων; Κατατίθενται οι προτάσεις, παρουσιάζονται συνοπτικά, ομαδοποιούνται, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού, οι ομοειδείς, και δίνονται ψήφοι (αυτοκόλλητα) σε όλους. Ψηφίζουν ομάδα προτάσεων. Συζητιέται το αποτέλεσμα. |
Επιστροφή στο σχολικό κήπο
Το γεγονός ότι το καλοκαίρι πέρασε και οι μέρες μικραίνουν δεν σημαίνει ότι τέλειωσαν και οι διασκεδαστικές στιγμές στη φύση. Ευκαιρία λοιπόν με το που ανοίγουν τα σχολεία να επιστρέψουμε πιο ομαλά συνεχίζοντας τις δραστηριότητες που κάναμε στην σχολική αυλή και συγκεκριμένα στο λαχανόκηπο/βοτανόκηπο, αν είμαστε τυχεροί να έχουμε στο σχολείο.
Η σχολική αυλή είναι η πιο 'ενδιαφέρουσα' σχολική τάξη. Διαμορφωμένη με περισσότερα δέντρα, θάμνους, χώμα και λαχανόκηπους, από τσιμέντα και μπετά, θα είναι ευχάριστη και ιδανική όχι μόνο για τα διαλείμματα και τη γυμναστική αλλά και για πολλά από τα μαθήματα 'εντός των τειχών'. Τα παιδιά θα περάσουν πιο δημιουργικά και ευχάριστα, ενώ οι μυρωδιές από τα φυτά, την υγρασία και τα λουλούδια και οι αναμνήσεις από τις εμπειρίες και την επαφή με το χώμα, θα τα συνοδεύουν στο υπόλοιπο της ζωής τους.
Το Σεπτέμβριο τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τους λαχανόκηπους. Οι ανάγκες σε πότισμα είναι μικρότερες, τα αγριόχορτα λιγότερα και τα κηπευτικά εύκολα στην καλλιέργεια.
Αν έχετε ήδη λαχανόκηπο από την προηγούμενη σχολική χρονιά θα χρειαστεί να τον καθαρίσετε από τα περσινά φυτά, να τον σκαλίσετε και να τον εμπλουτίσετε με φρέσκο χώμα. Τα φυτά που θα αφαιρέσετε μην ξεχάσετε να τα πετάξετε στο κομπόστ αν έχετε ήδη στο σχολείο.
Ο κήπος είναι έτοιμος για σπορά των χειμερινών κηπευτικών. Δείτε τι σπέρνουμε το Σεπτέμβριο, αλλά και συμβουλές σποράς για το καρότο και το λάχανο. Τα μαρούλια, τα σπανάκια και τα μπρόκολα μπορούν να φυτευτούν έτοιμα μικρά φυτά. Προτιμούν αμμώδη εδάφη και θερμοκρασίες χαμηλότερες από 25oC. Κρεμμυδάκια και σκόρδα μπορείτε να φυτέψετε βολβούς (κοκάρι). Μην ξεχάσετε να φυτέψετε και βολβούς υάκινθου. Σε μερικούς μήνες θα μπορείτε να πουλήσετε τα ανθισμένα αρωματικά φυτά στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου!
Περισσότερες συμβουλές για τα μυστικά της καλλιέργειας αυτών και άλλων λαχανικών θα βρείτε άφθονες σε πολλές σελίδες του διαδικτύου και της Καλύτερης Ζωής.
Aν πάλι δεν έχετε σχολικό κήπο, σηκώστε τα μανίκια γιατί τώρα είναι η κατάλληλη εποχή και οι μαθητές σας θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως. Συμβουλές θα βρείτε πολλές στο εκπαιδευτικό μας υλικό.
Αφιερώστε μία ώρα την εβδομάδα στη φροντίδα του κήπου αλλά και σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή κατασκευές για τη διακόσμηση, τη σήμανσή του, την κατασκευή φωλιών για τα πουλιά αλλά ξενοδοχείων για τα έντομα για το χειμώνα, καθώς βέβαια και για την συγκομιδή του λαχανόκηπου και καλή σας όρεξη!
|
25 εκατ. πουλιά πεθαίνουν στη Μεσόγειο!
Πυροβολημένα παράνομα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες: δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της, επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από τη BirdLife International.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησε στη χώρα μας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέχουμε κι εμείς μια θέση στις 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.
Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5.7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5.6 εκατ. και ακολουθούν η Συρία, ο Λίβανος και η Κύπρος πέμπτη με 2.3 εκατ. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο! Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο, όπως: η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη φονική λίστα (κατ’ εκτίμηση 2.9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με το Μαυροσκούφη (1.8 εκατ.), το Ορτύκι (1.6 εκατ.) και την Τσίχλα (1.2 εκατ.) να ακολουθούν. Ένας αριθμός ειδών, όπως η Τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.
Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, η διευθύντρια της BirdLife International, κα Patricia Zurita, προέβη στις εξής δηλώσεις: “Αυτή η επισκόπηση αποκαλύπτει την φρικιαστική έκταση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών που κάποτε ήταν άφθονοι στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς, και κάποια από αυτά έχουν υποστεί τόσο δραματική μείωση ώστε να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Τα πουλιά της Ευρώπης αξίζουν ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα και καλούμε για αύξηση των προσπαθειών διατήρησης τώρα, προτού να είναι πολύ αργά”.
Η Μαλαμώ Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας τόνισε ότι: "Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Δεν μας εκπλήσσουν όμως. Στην Ελλάδα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πια σχεδόν άφαντος, η εκπαίδευση των κυνηγών η ελάχιστη δυνατή, ενώ η λαθροθηρία δεν αντιμετωπίζεται, με την ανοχή της Πολιτείας. Ελπίζουμε η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για τα πουλιά να δώσει ώθηση για δράση από μεριάς της Πολιτείας, αλλά και της κυνηγετικής κοινότητας".
Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
|
Ποιος αμολάει τα άγρια θηρία;
Οι μύθοι εξάπτουν τη φαντασία μας. Δίνουν νόημα σε φαινόμενα που μας φαίνονται τυχαία ή χαοτικά. Ακόμα κι όταν έρχονται σε αντίθεση με τη λογική και την επιστήμη, επιζούν στο μυαλό μας. Η ίδια η παράδοσή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μύθο.
Ο μύθος ότι οι «οικολόγοι αμολάνε άγρια ζώα» είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Κάθε χρόνο γεμίζουν σελίδες, ιστοσελίδες, blogs και κοινωνικά δίκτυα με «ειδήσεις» για φίδια, αρκούδες, λύκους και τσακάλια που έχουν κατακλύσει, λέει, την ελληνική ύπαιθρο σκοτώνοντας ζώα και τρομοκρατώντας ανθρώπους. Ακούμε μέχρι και για ψύλλους και μεσογειακές φώκιες, που έχουν «απελευθερωθεί» κρυφά και ανεξέλεγκτα από «οικολόγους», απροσδιόριστες οργανώσεις και άγνωστα άτομα που κινούνται ύποπτα σε δασικούς δρόμους... Το καλοκαίρι του 2014 ακούσαμε μέχρι και για... «διεθνές σχέδιο οικο-τρομοκρατίας» με στόχο την Ελλάδα, τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή! Οι συναρπαστικές αυτές ιστορίες δεν είναι μοναδικό προνόμιο της χώρας μας, αφού παρόμοιες φήμες διακινούνται σε όλη την Ευρώπη, από τις μεσογειακές χώρες μέχρι και τον «αναπτυγμένο» Βορρά.
Όμως, δυστυχώς το «αστείο» έχει πολύ σοβαρές και επικίνδυνες προεκτάσεις, αφού θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή αλλά, τελικά και τους ανθρώπους. Ορισμένοι θεωρούν πως αφού οι «οικολόγοι» παρεμβαίνουν έτσι αυθαίρετα στις φυσικές ισορροπίες, είναι δικό τους «χρέος» να επαναφέρουν την ισορροπία, παίρνοντας τα όπλα και κυνηγώντας παράνομα. Άλλοι πάλι βρίσκουν δικαιολογία να πετούν δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), μια εξολοκλήρου παράνομη πρακτική που μπορεί να θανατώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που στοχεύει, εξοντώνοντας άδικα και αδιακρίτως όποιο ζώο φάει είτε τα ίδια τα δολώματα ή τα δηλητηριασμένα θύματα.
Διαβάστε στο κείμενο αυτό γιατί οι οικολογικές οργανώσεις ποτέ δεν θα έκαναν κάτι τόσο ανεύθυνο όσο το να απελευθερώνουν άγρια ζώα στη φύση. Διαβάστε επίσης ότι ακόμα κι αν –παράλογα και ανεύθυνα- το επιθυμούσαν, δεν θα μπορούσαν να το πετύχουν.
Τέλος, γίνετε συμμέτοχοι στη λύση! Βοηθήστε μας να γκρεμίσουμε τον επικίνδυνο μύθο των απελευθερώσεων! Την επόμενη φορά που θα ακούσετε μια τέτοια φήμη, παροτρύνετε αυτόν που τη διακινεί να φέρει αποδείξεις, φωτογραφίες, ή οποιοδήποτε στοιχείο που να μπορεί να ελεγχθεί και να διερευνηθεί από την αστυνομία και το δασαρχείο. Ενθαρρύνετε τον κόσμο που πιστεύει στη φήμη αυτή να κάνει μια σοβαρή καταγγελία, ώστε να διαλευκανθεί και να δουν όλοι τελικά αν ήταν αληθινή ή όχι. Όλοι θα ωφεληθούμε όταν απαλλαγούμε από αυτόν τον επικίνδυνο μύθο. |
Επιστροφή στο σχολείο!
Xαρτοσχολικά, σακίδια και τσάντες WWF σας περιμένουν στο πωλητήριο αλλά και στο e-shop μας!
Ξέρουμε πως ήδη αρκετοί από εσάς έχετε αγοράσει στο παρελθόν προϊόντα της σχολικής συλλογής μας και δυστυχώς δεν καταφέραμε φέτος να έχουμε καινούργια προϊόντα στη συλλογή…
ΑΛΛΑ σίγουρα γνωστοί και φίλοι σας δεν τα έχουν ανακαλύψει ακόμη!... βοηθήστε τους να τα γνωρίσουν!
Κι επειδή η νέα σχολική χρονιά συνδυάζεται με την ανανέωση των παιδικών δωματίων… για όλο το Σεπτέμβριο θα βρείτε τα: Σετ Παπλωματοθήκη και Σετ Σεντόνια -20%. Μήπως ήρθε η ώρα να τα αποκτήσετε;;; (από 49,00€… τώρα 39,20€). Η προσφορά ισχύει μόνο για αγορές από Λεμπέση!
Γίνετε πρεσβευτές των προϊόντων μας… εξάλλου το αξίζουν!!!
|
Πόσα δέντρα έχει η Γη;
Περίπου 3 τρισεκατομμύρια!! Εντυπωσιακό έτσι; Ειδικά αν σκεφτείτε ότι στην προηγούμενη εκτίμηση είχαν υπολογιστεί μόνο 400 δισεκατομμύρια.
Από αυτά τα δέντρα περίπου 1,39 τρισεκατομμύρια, λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο δηλαδή, βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά δάση, 740 δισεκατομύρια σε αρκτικές και 610 δισεκαττομύρια σε ευκρατες ζώνες. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας έρευνας από διεθνή ομάδα επιστημόνων για τον πληθυσμό των δέντρων στη Γη. Η μελέτη των νέων δορυφορικών παρατηρήσεων σε συνδυασμό με την ανάλυση διαφόρων σχετικών δεδομένων σε υπερυπολογιστή δείχνουν ότι από την στιγμή που ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να κόβει δέντρα ο πληθυσμός των δέντρων στον πλανήτη έχει μειωθεί κατά 45%!
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πριν από 12 χιλιάδες έτη όταν ο άνθρωπος δεν είχε βρει ακόμη τρόπους να κόβει δέντρα ο πληθυσμός τους στον πλανήτη αριθμούσε περίπου τα 6 τρισεκατομμύρια.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ο άνθρωπος κόβει περί τα 15 δισ. δέντρα ετησίως με τις περισσότερες απώλειες να έχουν τα τροπικά δάση όπου βρίσκονται τα αρχαιότερα αλλά και μεγαλύτερα σε μέγεθος του πλανήτη. «Η χαρτογράφηση των δέντρων σε παγκόσμια κλίμακα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν ως μέρος του μηχανισμού συντήρησης της ζωής στη Γη» αναφέρει ο Τόμας Κράουθερ, επικεφαλής της μελέτης. Η μελέτη έγινε από ερευνητές 15 χωρών και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Η Ρωσία έχει τα περισσότερα (642 δισεκατομμύρια) και το Μπαχρέιν τα λιγότερα (μόλις 3000). Το νησί Clippeton, τα νησιά Spratly και το Βατικανό δεν έχουν δέντρα. Τα δάση της Μεσογείου έχουν περι τα 53 δισεκατομμύρια δέντρα.
Αν θέλετε να συνδυάσετε αυτά τα νούμερα με δράση δεν έχετε παρά να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην τάξη σας για να δουλέψετε με τους μαθητές σας το πλούσιο υλικό μας για τα δάση που θα βρειτε εδώ.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ & NATURE |
|