Τεύχος 111, Σεπτέμβριος 2020


Ένα ασφαλές Καλάθι του Πικνίκ!

© Photo by EVGENIY KONEV on Unsplash

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης για την προστασία της υγείας όλων μας. Και επειδή η υγεία όλων μας εξαρτάται και από την υγεία του πλανήτη, τώρα είναι η ώρα να υιοθετήσουν τα παιδιά μας και οι οικογένειές τους πιο υγιεινές και φιλικές προς τον πλανήτη συνήθειες όπως η βιώσιμη διατροφή. «Το καλάθι του πικνίκ», το νέο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή και το περιβάλλον, του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το WWF Ρουμανίας και το WWF Τουρκίας, προσαρμόζεται στις συνθήκες πανδημίας και μετατρέπεται σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό υλικό για όλους τους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου.

Το πραγματικό καλάθι, σταματάει προσωρινά το ταξίδι του από σχολείο σε σχολείο και μεταμορφώνεται σε ένα ‘φανταστικό’ καλάθι που όμως μπορεί να αναπαραχθεί σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη και να παραμείνει εκεί ασφαλές, εμπνέοντας διαδοχικές ομάδες μαθητών με τα νέα του παιχνίδια.

Το νέο Καλάθι του Πικνίκ το γεμίσαμε με πολλή αγάπη και με παιχνίδια, κουίζ, διαγωνισμούς, κατασκευές και ιστορίες που μπορούν να υλοποιηθούν με ασφάλεια και προστασία των μαθητών και θα το βρείτε εδώ. Εάν χρειαστεί κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά το σχολείο σας να κλείσει και τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως έχουμε έτοιμο το εναλλακτικό υλικό που θα σας στείλουμε μόλις μας ενημερώσετε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε διαβάζοντας τις οδηγίες του αρχικού «Καλαθιού του Πικνίκ» από εδώ για να έχετε μία πλήρη ιδέα του θέματος της βιώσιμης διατροφής και των στόχων του προγράμματος.

Εστιάστε στον βασικό στόχο του προγράμματος, τις 3 μέρες βιώσιμου σνακ στο σχολείο και κατ΄ επέκταση της βιώσιμης διατροφής και στην οικογένεια και εισάγετε την ιδέα του εβδομαδιαίου αυτού διατροφικού ημερολογίου με τα παιχνίδια του καλαθιού, με την πρόθεση να επεκταθεί σε όλη τη σχολική χρονιά. Οι 3 ημέρες βιώσιμου σνακ αντιστοιχούν σε ημέρα σπιτικού φαγητού, ημέρα φρούτου και ημέρα μη σπατάλης φαγητού. Τρεις βασικές αρχές που χρειάζεται να υιοθετήσουμε όλοι για να προστατέψουμε τον πλανήτη με το φαγητό μας!

Η αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών θα αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας μαρτυρίες και ερωτηματολόγια των δασκάλων και των γονέων.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα γίνονται μέλη μίας ψηφιακής κοινότητας σχολείων και εκπαιδευτικών όπου θα μπορούν να ανταλλάσσουν εμπειρίες, ιδέες και πληροφορίες, να μαθαίνουν τα νέα του προγράμματος, ιδέες για εκδηλώσεις, αλλά και να έχουν επικοινωνία με σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία που ‘τρέχουν’ το πρόγραμμα.

Επικοινωνήστε με το WWF για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα και να ενημερωθείτε περαιτέρω για αυτό, από τη Νάνσυ Κουταβά στο e-mail n.coutava@wwf.gr.


Το Πάντα εκπαιδεύεται...

© Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Αν έχετε όρεξη και λίγο (διαδικτυακό) χρόνο ελάτε να εκπαιδευτούμε μαζί για έναν βιώσιμο πλανήτη.

Ένα ολοένα και μεγαλύτερο κίνημα νέων παγκοσμίως απαιτεί δράση ενάντια της κλιματικής αλλαγής από τους ηγέτες, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Το μήνυμα τους δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό αλλά διατυπώνεται με όρους διαγενεακής και διακρατικής παγκόσμιας δικαιοσύνης.

Ο David Attenborough λέει: "Δεν μπορούμε να αφήσουμε μεγαλύτερη κληρονομία στους νέους από το να τους δώσουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να σώσουν τον πλανήτη μας."

Πως μπορούμε λοιπόν οι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούμε στους προβληματισμούς των μαθητών μας και να τους ενδυναμώσουμε ώστε να μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο γύρω τους; Αν θέλετε να φέρετε την Εκπαίδευση για την Αειφορία όχι μόνο στην μέθοδο και την ουσία της διδασκαλίας σας αλλά και στην ίδια την καθημερινότητα του σχολείου, και να συμβάλλετε στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς από προστάτες του πλανήτη τότε το δωρεάν MOOC (Massive Open Online Course) Education for a sustainable  planet είναι αυτό που ψάχνετε!

Ένα ΄μονοπατι γνώσης’ που έφτιαξε για εσάς το WWF UK κι έχει σκοπό να σας βοηθήσει να κατανοήσετε σε βάθος την αειφορία και να αποκτήσετε την πληροφόρηση, νέες ιδέες αλλά και τα εργαλεία που χρειαζόσαστε για να κάνετε την Εκπαίδευση για την αειφορία κτήμα σας και πράξη στο σχολείο σας. Το πρόγραμμα, που αποτελείται από πέντε μαθηματα, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους όσους θέλουν να εστιάσουν στην ολιστική προσέγγιση της αειφορίας στο σχολείο.


Το Πάντα εμπνέεται...

© Photo by Kane Reinholdtsen on Unsplash

Δείτε το πολύ μεστό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Εκπαίδευση στη Covid και post Covid, ελπίζουμε, εποχή.

«Η εκπαίδευση είναι το κλειδί της προσωπικής ανάπτυξης και του μέλλοντος των κοινωνιών. Ξεκλειδώνει ευκαιρίες και μειώνει τις ανισότητες. Είναι το θεμέλιο των ενημερωμένων, ανεκτικών κοινωνιών και βασικός οδηγός της βιώσιμης ανάπτυξης» ξεκινάει την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας για να τονίσει λίγο αργότερα «Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για τα παιδιά και τους νέους του κόσμου."

Το έγγραφο πολιτικής καλεί για δράση σε τέσσερις τομείς-κλειδιά:

  • Πρώτον, το άνοιγμα των σχολείων. Όταν η τοπική μετάδοση του ιού είναι υπό έλεγχο, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα.
  • Δεύτερον, θέτοντας σε προτεραιότητα την εκπαίδευση στις οικονομικές αποφάσεις.
  • Τρίτον, οι πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουν σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν πίσω -τους ανθρώπους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεις, τις μειονοτικές ομάδες όλων των ειδών, τους εκτοπισμένους ανθρώπους και όσους έχουν αναπηρίες.
  • Τέταρτον, το μέλλον της εκπαίδευσης είναι εδώ. Έχουμε μια διαγενεακή ευκαιρία να ‘ξανα-φανταστούμε’ την εκπαίδευση. Μπορούμε να κάνουμε άλμα προς συστήματα που κοιτούν στο μέλλον και παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση για όλους ως εφαλτήριο για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μη βιώσιμα επίπεδα ανισότητας, χρειαζόμαστε την εκπαίδευση -που είναι ο μεγαλύτερος εξισσοροπιστής- περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να κάνουμε τώρα θαρραλέα βήματα για να δημιουργήσουμε συμπεριληπτικά, ανθεκτικά, ποιοτικά συστήματα εκπαίδευσης κατάλληλα για το μέλλον.»

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε όλο το έγγραφο του ΟΗΕ αλλα και να βρείτε πληροφορίες για την σχετική εκστρατεία “Σώστε το μέλλον μας” (Save Our Future).


Το Πάντα πάει σχολείο…

© Photo by Kimberly Farmer on Unsplash

Για όσους θέλετε να ξεκινήσετε δυναμικά τη νέα σχολική χρονιά με λίγο ανάλαφρο περιβαλλοντικό αεράκι, το WWF ετοίμασε για εσάς ένα πακέτο με ιδέες για δραστηριότητες, εκπαιδευτικό υλικό, ντοκιμαντέρ από το Our Planet, κόμικ για τα πλαστικά, φωτογραφικό διαγωνισμό και πολλά άλλα. Ξεφυλλίστε το και πάρτε ιδέες για δράση στην τάξη. Το υλικό διατίθεται στα αγγλικά.


Το Πάντα πάει σε συνέδριο...

© Photo by Chris Montgomery on Unsplash

Και συγκεκριμενα στο 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. που αυτή τη φορα θα γίνει διαδικτυακά 11-13 Σεπτεμβρίου 2020.

Το συνέδριο, με τίτλο : «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με στόχο την Αειφορία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη καθώς όλο και πιο συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες και σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα.

Ο σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδείξει το ρόλο που η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφορία μπορεί να διαδραματίσει στην ανάδειξη του πλανητικού προβλήματος και να προτείνει λύσεις για την αναστροφή της κατάστασης σε συνέργεια και αλληλεπίδραση με την κοινωνία, την οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία και τους θεσμούς, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.

Επιπλέον, το Συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν από σημαντικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς για τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις , τα ερευνητικά δεδομένα και αποτελέσματα, τις εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, τις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και πρακτικές σχολικών προγραμμάτων, το εκπαιδευτικό υλικό, τις δράσεις και δραστηριότητες των υποστηρικτικών φορέων και δομών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τις προοπτικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των 17 στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης αλλά και να λάβουν μέρος σε ενδιαφέροντα βιωματικά εργαστήρια.

Το Σάββατο 12/9 στις 16.30 θα είναι και το πάντα εκεί, με εργαστήριο όπου θα κάνει τα μαγικά του το αγαπημενο του avatar, την Ελένη Σβορώνου!

Περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές, το αναλυτικό πρόγραμμα και ανακοινώσεις για το 8ο Συνέδριο μπορείτε να βρίσκετε εδώ. Στην παραπάνω ιστοσελίδα θα αναρτηθούν και τα ηλεκτρονικά Πρακτικά του.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που θα έχει και την τεχνική υποστήριξη, καθώς και των Σχολών Θετικών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.


Το Πάντα διαβάζει...

© εκδόσεις Ψυχογιός

…τον Εξερευνητή της Κάθριν Ράντελ, εκδόσεις Ψυχογιός. Για τον κόσμο της Οικολογίας η λέξη «ζούγκλα» δεν είναι πολιτικά ορθή. Έχει μία χροιά περιφρόνησης, έναν απόηχο αποικιοκρατικού βλέμματος, έναν τόνο ανωτερότητας του πολιτισμένου κόσμου έναντι των ιθαγενών και είναι επιστημονικά ανακριβής. Δάση βροχής, τροπικά δάση και άλλοι όροι περιγράφουν ακριβέστερα τους μεγάλους πνεύμονες του πλανήτη και τις κιβωτούς αυτές βιοποικιλότητας που εκτείνονται εκατέρωθεν του Ισημερινού.

Η Κάθριν Ράντελ, όμως, η συγγραφέας του Εξερευνητή, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την πολιτική ορθότητα του λεξιλογίου της. Στήνει μία περιπέτεια μετά από την οποία οι ήρωες θα φέρουν το δάσος του Αμαζονίου εντός τους ως βίωμα, ως ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ιερό και πολύτιμο. Ως τόπο στον οποίο θα επιστρέφουν πάντα για να αναβαπτίσουν το βλέμμα τους στο κόσμο. Να έρθουν σε επαφή με το μυστήριο της ζωής και να νιώσουν τον εξερευνητή να ξυπνάει μέσα τους. Στα δικά τους χείλη η λέξη ζούγκλα θα αποκτήσει την αίγλη ενός ανεξερεύνητου βασιλείου και τη μυθική διάσταση μιας ουτοπίας, μια Ατλαντίδας που όποιος τη βρει είναι καταδικασμένος σε μια παράξενη ευτυχία, μοναχική, χωρίς επιστροφή. «You can check out any time you like. But you can never leave!”».

Ένα μικρό αεροπλάνο πετάει πάνω από τον Αμαζόνιο. Μεταφέρει τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά. Προορισμός το Μανάους της Βραζιλίας. Στην καμπίνα του αεροσκάφους συναντιούνται δυο κόσμοι. Μια Βρετανία που αναρρώνει από ασθένεια, διασκεδάζει την ανία της και χτίζει χαρακτήρα εκ του ασφαλούς. Και μια Βραζιλία με γερές ρίζες στις αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου αλλά μορφωμένη και εκπαιδευμένη στα βρετανικά πανεπιστήμια. Ο Αμαζόνιος φιδοσέρνεται μεγαλοπρεπής έξω από το παράθυρο της καμπίνας όταν αρχίζει και πλησιάζει επικίνδυνα. Το αεροπλάνο καρφώνεται σ’ ένα δέντρο και παίρνει φωτιά. Ο πιλότος σκοτώνεται, τα παιδιά σώζονται. Κι η περιπέτεια επιβίωσης στη ζούγκλα αρχίζει.

Δικαίως το βιβλίο απέσπασε το Costa Children’s Book Award, το 2017 και εγκωμιαστικά σχόλια στον Τύπο. Η Κάθριν Ράντελ γεννήθηκε το 1987, μεγάλωσε στην Αφρική και στην Ευρώπη, ταξίδεψε στον Αμαζόνιο και ξέρει καλά για τι ακριβώς γράφει. Και γράφει πολύ ωραία. Η ιστορία που ξετυλίγεται σε 396 σελίδες είναι άρτια δομημένη, με βαθιά αγάπη για την εξερεύνηση, τον πλανήτη, τον άνθρωπο και το παιδί. (απόσπασμα από την κριτική της Ελένης Σβορώνου στον Αναγνώστη)


Η φωτογραφία του μήνα

Προσοχή: Κρατάμε αποστάσεις! © Joel Sartore/ Nat Geo Image Collection


Unsubscribe | Δες το email online