Φωτογραφία: © Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
Δείξε μου τη φωτογραφία
Δείξε μου το περιεχόμενο

Αλλάζουμε φιλοσοφία στη δασοπροστασία

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σήμαναν συναγερμό για τα δάση, την πολιτική, την κοινωνία και τον καθένα μας προσωπικά. Όταν καταλάγιασε η πύρινη λαίλαπα, ήταν η ώρα να ακουστούν νηφάλιες φωνές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις για τις απαραίτητες αλλαγές στις δομές και στη φιλοσοφία της δασικής προστασίας: την έμφαση στην πρόληψη, την τόνωση και αναδιάρθρωση της δασικής διαχείρισης, τον αποτελεσματικό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, την κινητοποίηση των πολιτών και των οργανώσεών τους, την ανάδειξη της έγκαιρης, στοχευμένης και επιστημονικά ορθής επέμβασης ως επιχειρησιακής προτεραιότητας για την κατάσβεση.

Προτάσεις

Ενισχύσαμε τον δημόσιο διάλογο για το μέλλον των δασών με συγκεκριμένες προτάσεις. Οι θέσεις που διαμορφώσαμε αναγνωρίστηκαν από την Πολιτεία! Στη βάση των προτάσεων του WWF Ελλάς δομήθηκε ένας δημόσιος διάλογος που αφορούσε τις κρατικές υπηρεσίες, τους πολίτες, τους ειδικούς και, τέλος, τη Βουλή των Ελλήνων.

Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση της Ελλάδας | Μάιος 2008

Με τη συγκεκριμένη έκθεση διατυπώσαμε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα δασοπροστασίας. Στην πρότασή μας δώσαμε έμφαση στην πρόληψη έναντι της καταστολής και προωθήσαμε τη συνεχή φύλαξη και την οικολογικά βιώσιμη αποκατάσταση των καμένων περιοχών. Το «Βιώσιμο μέλλον για τα δάση της Ελλάδας» προκάλεσε μια σειρά από θετικές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

  • Συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Για τη συζήτησή τους διοργανώθηκαν δύο ακροάσεις στελεχών του WWF Ελλάς.
  • Συγκροτήθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας για θέματα που αφορούν στη δασοπροστασία με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικών, κατόπιν σχετικής παραίνεσης του WWF Ελλάς. Στα πρακτικά της ομάδας εργασίας υιοθετήθηκε σειρά προτάσεών μας.
  • Προωθήσαμε τις θέσεις μας μέσα από την ανοικτή εκδήλωση «Το Τρίγωνο της Φωτιάς» με τη συμμετοχή της υπουργού ΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κου Σπύρου Βούγια στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν για συγκεκριμένες αλλαγές στο εθνικό σύστημα δασοπροστασίας.
  • Κατατέθηκαν 20 σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Οι προτάσεις μας παρουσιάστηκαν εκτενώς από τα ΜΜΕ. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και ειδική ραδιοφωνική εκστρατεία ενημέρωσης για θέματα δασοπροστασίας, σε συνεργασία με τον ΣΚΑΪ, ενώ καταγράφηκαν 141 δημοσιεύματα στον εθνικό τύπο και πολλαπλάσιες αναφορές στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο.

 

Εθελοντισμός, δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα | Ιούνιος 2009

Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στα ζητήματα εθελοντισμού. Ειδικά στον τομέα της προστασίας των δασών μας, ο εθελοντισμός βρίσκεται στο περιθώριο και συχνά να έρχεται αντιμέτωπος με τεράστια δομικά, οργανωτικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα. Όμως, στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας, οι εθελοντές πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο, καθώς συνεισφέρουν στην περιφρούρηση των δασών, στον έγκαιρο εντοπισμό και στην προσβολή πυρκαγιών, στην κάλυψη απομονωμένων περιοχών και φυσικά στην ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών. Ταυτόχρονα, οι εθελοντές συμβάλλουν στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με σημαντικά οφέλη για την πρόληψη και την ευρύτερη προστασία των δασών.

Η πρότασή μας κατατέθηκε με στόχο να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο που επιβάλλεται να παίξει ο εθελοντισμός στα ζητήματα προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές. Επίσης χαρτογραφήσαμε τους παράγοντες που δρουν ανασταλτικά ως προς την ενσωμάτωση εθελοντών σε δράσεις δασοπροστασίας και προβάλαμε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Οι προτάσεις μας:

  • Συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της ημερίδας για τον εθελοντισμό που διεξήχθη στο Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση.
  • Αξιοποιήθηκαν ως βάση σε πολλές διαβουλεύσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αναδιοργάνωση του θεσμού.
  • Συμπεριλήφθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης στο πακέτο επιμόρφωσης για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τίτλο «Πολιτική Προστασία και Αυτοδιοίκηση».

Επίσης, προκάλεσαν μια σειρά από θετικές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

  • Διοργανώθηκε επιτροπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή στα ζητήματα πολιτικής προστασίας και πιο συγκεκριμένα σε θέματα δασοπροστασίας.
  • Ασκήθηκε πίεση για δημοσιοποίηση καταλόγου ομάδων πολιτικής προστασίας.

Το αβέβαιο μέλλον των δασών | Ιούνιος του 2010

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η χώρα μας έχει χάσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. H έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά τα προβλήματα που υποβαθμίζουν τον δασικό μας πλούτο και υπογραμμίζει τις ανάγκες διαχείρισης των φυσικών εκτάσεων. «Το αβέβαιο μέλλον των δασών» το οποίο προκάλεσε περισσότερες από 25 αναφορές στο διαδίκτυο, 5 τηλεοπτικές συνεντεύξεις και 15 δημοσιεύματα στον εθνικό Τύπο, αποτελεί ίσως την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη επιστημονική αναφορά για το καυτό θέμα της υποβάθμισης των δασών.


+ Δείτε τις προτάσεις

- Δείτε τις προτάσεις

Μελέτες

Όταν τα παλιά εργαλεία ανάλυσης δεν αρκούν, χρειαζόμαστε σύγχρονες εμπεριστατωμένες καταγραφές και νέα πρότυπα πληροφόρησης. Εμείς στο WWF Ελλάς σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες συμπυκνώνουμε την επιστημονική γνώση σε εξειδικευμένες εκδόσεις που αποτυπώνουν και αναλύουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της δασικής προστασίας. Αυτές οι εκδόσεις αποτελούν πολύτιμο υλικό αναφοράς για κάθε επιστήμονα και εθελοντή που ασχολείται με την προστασία των δασών.

Το Αύριο της Ελλάδας: Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον | Σεπτέμβριος 2009

Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία τα δάση της χώρας. Για πρώτη φορά, αποτυπώνεται σε μια έκθεση η εικόνα της αυριανής κατάστασης που αναμένεται να διαμορφωθεί από την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στις αστικές, τουριστικές, γεωργικές και δασικές περιοχές, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ζωής του τόπου. Η δράση αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Για τη συγκεκριμένη δράση έγιναν 59 εκτενείς αναφορές και ειδικά αφιερώματα στον τύπο.

Τα μεσογειακά δάση απέναντι στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή | Οκτώβριος 2010

Εδώ καταγράφονται τα βασικά συμπεράσματα της διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα «Προσαρμογή της προστασίας και διαχείρισης των Μεσογειακών δασών στην κλιματική αλλαγή», που διοργανώσαμε μαζί με τη Διεθνή Ένωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN) στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2008. Στη συνάντηση συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα για την αποτελεσματική προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή.

Στα θετικά αποτελέσματα της διοργάνωσης μετράμε τη συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκά και Μεσογειακά σχήματα διαλόγου (fora) που αφορούσαν σχετικά θέματα (FAO, Silva Med, IUCN, EFIMED, κ.α.).

Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008 | Ιούλιος 2011

Η πληρέστερη μέχρι σήμερα πληροφόρηση για τις πυρκαγιές, τα αίτια και τις επιπτώσεις τους, συμπυκνωμένη σε 10 τόμους. Μέσα από αυτή τη σημαντική δουλειά, καλύπτουμε ένα μεγάλο κενό γνώσης της πολιτείας για τις πυρκαγιές και ενισχύουμε τις δυνατότητες των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών για την πρόληψη και την καταστολή.

38.085 πυρκαγιές σε 2.418 γραφήματα έχουν συμπεριληφθεί επίσης στο Πυροσκόπιο, μια ελεύθερα διαθέσιμη διαδικτυακή βάση δεδομένων με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των πυρκαγιών. Στόχος του Πυροσκόπιου είναι να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα, άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για τις δασικές πυρκαγιές. Στη δράση αυτή συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (Ι.Μ.Δ.Ο. & Τ.Δ.Π.) του ΕΘΙΑΓΕ.

«Το Δάσος», τόμος Δασικής Οικολογίας

Επιστημονικός τόμος για τα δασικά οικοσυστήματα, με τη συγγραφική συμμετοχή περισσότερων από 30 συγγραφέων. Στόχος του είναι η ανανέωση και ενοποίηση της διάσπαρτης ανά ειδικότητα βιβλιογραφίας. Πρόκειται για μια φιλόδοξη συλλογική προσπάθεια που αλλάζει το κλίμα στην κοινότητα των ειδικών και των ενδιαφερόμενων για την υπόθεση του δάσους.


+ Δείτε τις μελέτες

- Δείτε τις μελέτες

Δράσεις

Από τη θεωρία στην πράξη. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του συστήματος εθελοντισμού στη χώρα, αλλά και πιλοτικές δράσεις για την υποστήριξη εθελοντικών σχημάτων και τη δημιουργία παραδειγματικών πρακτικών.

Αξιολόγηση και ενίσχυση εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας

Το πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα αξιολόγησης και στήριξης εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης - δασοπροστασίας. Μέσα σε τρία χρόνια υποστηρίχθηκαν 84 ομάδες εκ των οποίων οι 44 ενισχύθηκαν από το Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με την κάλυψη παγίων λειτουργικών εξόδων. Το WWF Ελλάς και σε αυτόν τον τομέα κάλυψε ένα ουσιαστικό κενό της Πολιτείας, εντοπίζοντας αρχικά τις υπάρχουσες και εν δράσει εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και κατόπιν προσφέροντας σημαντική καθοδήγηση σε θέματα λειτουργικού σχεδιασμού και κάλυψης των βασικών υπηρεσιακών αναγκών τους.

Εργαστήρια δασικών πυρκαγιών - δασοπυρόσβεσης για εθελοντικές ομάδες, Άνοιξη 2011

Διοργανώθηκαν εργαστήρια δασικών πυρκαγιών - δασοπυρόσβεσης για 41 εθελοντικές ομάδες σε 5 νομούς της χώρας (Αττικής, Σάμου, Κορινθίας, Κεφαλονιάς και Εύβοιας) με στόχο την εκπαίδευση εθελοντών δασοπυρόσβεσης στην πρόληψη και συμπεριφορά δασικών πυρκαγιών και στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών. Εκπαιδεύτηκαν 403 εθελοντές.

Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (Ι.Μ.Δ.Ο. & Τ.Δ.Π.) του ΕΘΙΑΓΕ.

Οργάνωση παραδειγματικών εθελοντικών σχημάτων δασοπροστασίας

Με στόχο τον συνδυασμό εθελοντικής δράσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των τοπικών αρχών, οργανώθηκαν προγράμματα εθελοντικής δασοπυροπροστασίας (πυροφυλάξεις, περιπολίες, συντήρηση μονοπατιών) στο Γράμμο, στην Πίνδο, στη Ρόδο και στον Ταΰγετο, σε συνεργασία με σχετικούς με τη δασοπροστασία τοπικούς φορείς και ΜΚΟ. Στις ομάδες συμμετείχαν συνολικά 190 εθελοντές.


+ Δείτε τις δράσεις

- Δείτε τις δράσεις